preHistorisch Dorp Eindhoven: wat kun je er allemaal doen?

PreHistorisch Dorp Eindhoven

De zomervakantie is begonnen hier in het zuiden des lands en dat betekent natuurlijk dat we er lekker op uit kunnen gaan. Het weer is perfect, niet te warm en niet teveel regen, dus we besloten om een dagje naar een museum te gaan. Niet al te ver hiervandaan ligt het preHistorisch Dorp Eindhoven. Een openluchtmuseum waar we een dagje terug in de tijd kunnen om te bekijken hoe de mensen vroeger leefden.

Inhoudsopgave

preHistorisch Dorp Eindhoven

Ik schaam me bijna om te zeggen dat ik tot voor kort nog nooit van het preHistorisch Dorp gehoord had. Als het kortgeleden geopend zou zijn, dan zou het natuurlijk niet zo gek zijn, maar het preHistorisch Dorp bestaat al sinds 1982. Vanuit de Eindhovense lerarenopleiding ontstond toen het initiatief om een prehistorisch dorp te bouwen, destijds bekend als prehistorisch openluchtmuseum. Scholieren konden hier ervaren hoe het leven in de ijzertijd geweest kon zijn. Hoe leuk is het om op die manier geschiedenislessen te krijgen?

In het Poortgebouw kun je alles lezen over het ontstaan en de ontwikkeling van het preHistorisch Dorp, maar ook wat de plannen voor de toekomst zijn. Het is mooi om te lezen hoe een idee van 1 persoon is uitgegroeid tot een plek waar jaarlijks duizenden mensen van kunnen leren en genieten.

Leuk voor verschillende leeftijden

De kinderen schelen natuurlijk ontzettend in leeftijd hier. De jongste is 6, de oudste is 16. Het is altijd een uitdaging om een plek te vinden die voor alle leeftijden geschikt is. Bij binnenkomst kreeg Landon een doeboekje. Het leuke is dat hij dit samen met zijn oudere broer en zus kan doen.

Het museum is opgedeeld in 6 tijdvakken:

  • De tijd van de jagers en verzamelaars (250.000 – 5300 voor Christus)
  • De tijd van de eerste boeren (5300 – 50 voor Christus)
  • Inheems-Romeinse tijd (50 voor Christus – 1000 na Christus)
  • Tijd van Franken en Vikingen (500 – 1000 na Christus)
  • Tijd van Handel en Steden (1000 -1568 na Christus)
  • Tachtigjarige oorlog (1568-1648 na Christus)

In het doeboekje vind je meer informatie over welke activiteiten je in het preHistorisch Dorp kunt doen per tijdvak. Zo kunnen de kinderen een hut bouwen, speerwerpen, vuur maken, kanovaren, graan malen en hun eigen broodje maken en ga zo maar door. Op verschillende plekken vind je ook ‘bewoners’: acteurs die verkleed zijn en door het dorp lopen.

De bewoners van het museum

Door deze bewoners gaat het museum echt leven. De kinderen kunnen vragen stellen en krijgen antwoord. De bewoners leren de kinderen hoe ze vroeger vuur moesten maken, ze leren de kinderen hoe ze moet boogschieten en ze vertellen verhalen over vroeger: hoe was het leven in die tijd?

De kinderen werden hierdoor (alledrie!) echt enorm enthousiast en deden overal aan mee. Ze waren teleurgesteld toen we ze vertelden dat we langzaamaan weer richting huis moesten gaan. Er zijn door het jaar heen verschillende evenementen die georganiseerd worden, zoals een middeleeuwse jaarmarkt aan het einde van de zomervakantie, waardoor het nog leuker wordt om het preHistorisch Dorp Eindhoven te bezoeken.

Is het preHistorisch Dorp Eindhoven een bezoekje waard?

Bij binnenkomst leek het in eerste instantie een beetje saai te zijn. 1 van de kinderen zei zelfs: “Ik denk dat we hier zo uitgekeken zijn.” Niets bleek minder waar te zijn. De eerste activiteit die de kinderen deden (graan malen en een broodje maken) zorgde er al voor dat ze helemaal meegezogen werden in de wereld van vroeger. De bewoners die hun verhalen vertellen en echt in hun rol blijven zitten zorgen voor een bijzondere beleving.

Leuk om te weten:

  • Met de museumjaarkaart voor het gezin bezoek je het preHistorisch Dorp gratis.
  • Je kunt hier naar toe met je gezin, maar ook op schoolreisje en zelfs op schoolkamp!
  • Heb je zelf een evenement of een optreden waar je historische kleding voor nodig hebt? In het preHistorisch Dorp kun je deze kleding kopen of huren.
  • In het preHistorisch Dorp vind je Herberg Den Bonten Os. Hier kun je heerlijk lunchen.

Meer informatie over het preHistorisch Dorp Eindhoven, de openingstijden en evenementen vind je op hun website.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *