Wafels maken is echt iets wat we vroeger deden tussen kerst en nieuw. Dan stonden mijn ouders vaak een hele dag in de keuken allerlei lekkers te maken voor oudjaarsavond. Buiten die dagen maakten we eigenlijk nooit wafels, terwijl ik er wel eens vaker zin in had. Vreemd eigenlijk. Nu het weer langzaam richting die donkere dagen gaat is het toch echt tijd voor lekkere wafels. En neem er de tijd voor want je staat wel eventjes in de keuken.
Wat heb je nodig?
Ik had natuurlijk het recept van mijn moeder kunnen pakken, maar het leek me juist leuk om eens te kijken of er nog meer lekkere recepten bestaan. Met het internet binnen handbereik heb je binnen een paar tellen allerlei verschillende wafelrecepten tot je beschikking. Deze van de website recepten van oma leek me de meest eenvoudige en de lekkerste.
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 250 gram boter ( ik gebruikte roomboter )
- 250 gram witte basterdsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 4 eieren
- 750 ml melk ( ik gebruikte 700 ml en dat bleek voldoende te zijn )
Hoe maak je het?
Ik mik gewoon alles heel simpel in 1 kom en mix het hele spul een paar minuutjes. Ik was in eerste instantie bang dat het deeg iets te slap/waterig was en had er stiekem wel een hard hoofd in dat het goed zou gaan komen. Gelukkig leverde dat geen problemen op. De eerste wafel plakte een beetje, maar dat kwam omdat ik vergeten was het wafelijzer in te strijken met boter of olie. Al doende leert men zullen we maar zeggen. 😉
Een uur of 3 later was ik eindelijk klaar en zo`n 100 wafels rijker. De kinderen hadden tussendoor de ‘mislukte’ wafels al opgegeten en zo bleef er een bak met ‘perfecte’ hartvormige wafels over. De buren kregen ook allemaal een zakje met wafels, want als je er zoveel hebt kun je ze net zo goed uitdelen.
De wafels zijn erg lekker. In het begin dacht ik even dat ze niet zoet genoeg waren, maar eenmaal een beetje afgekoeld smaakten ze heerlijk. Met een beetje poedersuiker eroverheen is het echt een feestje op tafel. Op pakjesavond, met kerst, met oudjaarsavond of gewoon op een simpele doordeweekse woensdagavond. 😉
Maak jij wel eens wafels?
Ook hier ik maak regelmatig wafels wel gluten en lactose vrij gezien mijn intolerantie. Vroeger bij ons thuis was het vaste prik om op de avond dat St. maarten was de eerste wafels te bakken vooral toen we ouder werden en niet meer mee liepen met de St. maartentocht. Maar wafels op z’n tijd heerlijk vooral nu het een stuk kouder is buiten lekker met een kop thee (warme chocolade zit er hier niet in), en zelf gemaakte wafels zijn toch altijd het lekkerste 😉
Helemaal mee eens. 🙂
Ja heerlijk!
Wij hebben ook de hartjes pan. Zeker met verjaardagen doen de wafels het goed bij de kinderen. Soms met rozijntjes erin of met slagroom erop.