Wel of niet de communie doen?

Het schooljaar is nog maar net begonnen en toch krijgen de kinderen van groep 4 een belangrijke opdracht mee naar huis. Ze moeten er over na gaan denken of ze wel of niet de communie doen dit schooljaar. Vandaag vertel ik je hoe wij onze keuze maken.

Inhoudsopgave

Omdat wij het zeggen

Veel kinderen doen de communie omdat het moet van de ouders. De kinderen hebben geen keuze en hebben gewoon te luisteren naar hun ouders. En dat is jammer, want die kinderen doen het niet om de juiste reden. Zo zijn wij dus niet. Als we ergens een hekel aan hebben dan is het wel ‘moeten’ en ‘iets doen omdat het hoort’ of ‘omdat iedereen het doet’. Niks voor ons, dus we leggen deze keuze bij onze kinderen neer.

Onze regel

Wij hebben eigenlijk maar 1 regel. Je mag de communie niet doen vanwege de cadeautjes of het feest. De kinderen hebben de keuze om de communie wel of niet te doen. Ongeacht die keuze krijgen ze een volgende serie keuzes.

  • Een groot feest
  • Een klein feestje en een weekendje weg of dagje uit
  • Een week op vakantie

Dus ook al doen ze niet de communie, ze krijgen wel de keuze om iets leuks te doen. Dit hebben we besloten om te voorkomen dat de communie alleen gedaan wordt voor de cadeautjes.

Leren over de kerk?

Hoe kun je een goede keuze maken zonder de juiste informatie? Bij onze oudste zijn we in groep 3 al begonnen met vertellen over God en de kerk, lekker modern met behulp van YouTube. Niet alleen over God en de kerk, we vertelden ook het verhaal van de oerknal. Steeds zei hij dat hij de communie niet wilde doen. Hij zag er het nut niet zo van in. Uiteindelijk besloot hij last minute dat hij toch de communie wilde doen. Hij bleek het toch belangrijk te vinden allemaal.

En nu staat ons kleine tutje dus voor die keuze. Doet ze de communie wel of toch niet? Het afgelopen half jaar zijn we er weer geregeld mee bezig geweest en is ze al een aantal keer van gedachten veranderd. Eerst wilde ze de communie wel doen want dan kon ze een mooie jurk aan. Toen ik zei dat ze die jurk ook zonder communie kon krijgen, veranderde ze van gedachten. “Dan doe me maar alleen die jurk.” was haar antwoord. En daar is ze ook een tijdje bij gebleven.

Van gedachten veranderen

Ineens veranderde ze weer van gedachten. “Mag ik misschien toch de communie doen?” vroeg ze. Ik knikte en ben met haar aan tafel gaan zitten. Ik heb haar uitgelegd dat ze zelf mocht kiezen. Wel of geen communie en daarna, ondanks haar keuze, een feestje, dagje uit of vakantie. En zo kwam het dat ze het nut van de communie niet meer inzag. Ze hoefde het namelijk niet te doen voor een feestje of de cadeautjes.

De afgelopen maanden is ze verschillende keren van gedachten veranderd. Ze maakt het wel een beetje spannend. Ondertussen kijkt ze op YouTube filmpjes over God en praat ik er met haar over in de hoop dat ze straks een keuze maakt waar ze zelf helemaal achter staat. Net zoals onze oudste heel bewust heeft gedaan.

Hebben jouw kinderen de communie gedaan? En waar heb je die beslissing op gebaseerd?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *