10.000 schoonmaakbeurten minder

Soms komen er persberichten voorbij waar ik gewoon iets mee moet doen. Zoals het persbericht over een hostelketen dat besloot op een bijzondere manier te werken aan een beter milieu. Immers, een beter milieu begint bij jezelf. Het resultaat van deze bijzondere aanpak: 10.000 schoonmaakbeurten minder in slechts twee maanden tijd. En jij als klant zijnde krijgt er uiteraard iets voor terug.

Inhoudsopgave

Op vakantie aan het milieu denken?

Ik ben vaker in hotels op vakantie geweest. (Nog niet in hostels, dus dat is wellicht iets voor op mijn bucketlist) En wat me opviel was dat elke dag mijn kamer gepoetst werd. Nou vind ik het heerlijk om mijn bed niet te hoeven opmaken, maar moest er nou echt een nieuwe vuilniszak in de vuilnisbak als er slechts 1 zakdoekje in lag? Of moet er echt dagelijks gedweild worden?

Door de jaren heen zag ik dat hotels zich bezig gingen houden met het milieu. Zo vond ik op slaapkamers een kaartje: wil je een schone handdoek? Dan gooi hem op de grond. Wil jij je handdoek nogmaals gebruiken? Dan hang hem op. Dat zorgde al voor heel veel minder was in de machines. Een goed begin.

Een drankje of je kamer gepoetst?

A&O hostels besloot dat ze nog een stapje verder wilde gaan voor het milieu. Deze hostelketen heeft 39 vestigingen in 23 Europese steden, dus flink wat kamers om te poetsen. Zo`n schoonmaakbeurt kost stiekem nogal wat aan pedaalemmerzakjes, stroom en water. Zouden klanten deze schoonmaakbeurt vrijwillig over willen slaan in ruil voor een gratis drankje in de bar?

Blijkbaar wel. Hostelgasten van A&O zagen massaal af van de schoonmaakbeurt. Het resultaat: 10.000 schoonmaakbeurten minder in slechts twee maanden tijd! Hiermee heeft de hostelketen ongeveer 75.000 liter water, 708 KWH elektriciteit en 20.000 vuilniszakken bespaard. Dat is nogal wat.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is hot tegenwoordig. En dat is ook wel nodig. We willen natuurlijk dat deze prachtig mooie aardbol er nog een tijdje is en dat we daar nog met veel plezier gebruik van mogen en kunnen maken. Dat kunnen we alleen maar doen als we ons allemaal hiervoor inzetten. De A&O hostelketen gaat niet alleen zijn schoonmaakbeurten drastisch proberen te verminderen, ze gaan ook aan de slag met bijvoorbeeld het ontbijtbuffet: momenteel zijn veel producten nog per stuk verpakt. Hoe zouden ze dit kunnen gaan veranderen? Dat is de vraag die ze nu bezig houdt. Ik ben benieuwd wat hier de resultaten van gaan zijn.

Wat zou jij kiezen? De schoonmaakbeurt of het drankje?

Meer weten over A&O hostels? Kijk dan even op hun website.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

2 thoughts on “10.000 schoonmaakbeurten minder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *