Als leren lastig is

Ik heb inmiddels 2 kinderen op de basisschool zitten. De ene in groep 5, de andere in groep 8. Het is verbazingwekkend hoe verschillend 2 kinderen uit hetzelfde gezin kunnen zijn. Waar de ene ontzettend goed is in rekenen en juist extra uitdaging nodig heeft, zit de ander vaak juist in zak en as omdat het rekenen totaal niet lukt. Ook de tafeltjes en het klokkijken is moeilijk. Als leren lastig is voor je kind, wil je graag extra ondersteuning bieden. Vooral als ze er zelf naar vragen.

Inhoudsopgave

Rekenen oefenen

Mijn dochter heeft dus wat extra ondersteuning nodig. En dat is helemaal geen ramp. Er zijn veel kinderen die het tegenwoordig klassikaal moeilijk vinden. Ze hebben een beetje extra uitleg nodig, ze kunnen wat extra oefeningen best gebruiken. Helaas is er tegenwoordig in de klas weinig tijd en ruimte voor. En dat is niet lullig bedoeld naar de leerkrachten toe. Ze doen vaak hun uiterste best, maar hebben weinig mogelijkheden om die extra aandacht te geven.

rekenen-oefenen

Thuis kun je dan aan de slag gaan met je kind. En dat hoeven geen uren per week te zijn. Al is het maar 2 of 3 keer per week een kwartiertje na het avondeten. Dat kan al een heel verschil maken. De Bijlesmeester heeft verschillende werkboeken voor kinderen uit elke klas van de basisschool waar je mee kunt werken. Je kunt de werkboeken via de mail krijgen en zelf uitprinten maar je kunt dus ook de werkboeken thuis gestuurd krijgen.

Lees ook: Naar de middelbare school

Tafeltjes oefenen

Vanaf groep 3 moeten de kinderen tafeltjes oefenen. Ook hier moet je weer mee in het tempo van de juf. Het ene kind lukt het prima, een ander kind heeft hier veel moeite mee. Thuis kun je dit ook prima oefenen. Je kunt werkbladen uitprinten, je kunt tijdens een wandelingetje de tafels oefenen maar je kunt er ook flitskaarten voor gebruiken. In het pakket dat wij kregen zaten tafeltjes flitskaarten voor de tafels 1 t/m 10. Zo kun je de kaarten gebruiken die je nodig hebt en later de tafels ook door elkaar gebruiken. Ook hier kun je met een minuut of 5 oefenen per dag al behoorlijk wat winst behalen.

Klokkijken oefenen

Je zou het niet direct denken, maar klokkijken heeft ook met rekenen te maken. Heb je moeite met rekenen, dan is klokkijken ook niet heel makkelijk. Bovendien zijn veel klokken tegenwoordig digitaal. Voor kinderen is het dan lastig om de analoge klok te leren. Ook hiervoor kun je extra oefenmateriaal krijgen op de website van de Bijlesmeester in de vorm van boeken en flitskaarten.

klokkijken-oefenen

In de boeken behandelen ze achtereenvolgens hele uren, halve uren, kwartieren en minuten. Wat me echt verbaasde: toen mijn dochter een klokboekje mee kreeg van school had ze echt geen zin om 2 keer per week een stukje te oefenen. Met dit boek bleef ze maar doorgaan en maakte ze zomaar 35 opdrachten achter elkaar waarbij ze zei: “dit is een leuk boek! Mag ik meer opdrachten maken?” Als het geen bedtijd was geweest, was ze zeker doorgegaan.

Klokkijken oefenen

De flitskaarten zijn te krijgen voor de digitale klok en de analoge klok. De plaatjes van de klokken zijn verschillend, net zoals in het dagelijks leven de klokken verschillend zijn.

Bijlesmeester

De Bijlesmeester is behoorlijk veelzijdig. Op de website kun je vele verschillende werkboeken en flitskaarten vinden voor kinderen vanaf groep 1. Het makkelijke is dat je het per leerjaar kunt kiezen. Heeft je kind iets meer ondersteuning nodig op het gebied van taal of rekenen? Dan kun je hier dus boeken vinden. Maar ook als je kind meer uitdaging nodig heeft zit je hier goed. Je zou dan kunnen kiezen voor een leerjaar hoger of zelfs Engels of Frans voor je kind.

Ook individuele huiswerkbegeleiding of bijles voor een bepaald vak is mogelijk voor kinderen op de basisschool en op de middelbare school. Wil je meer weten over de Bijlesmeester of de werkboeken die ze aanbieden? Kijk dan op hun website.

Had jij al eens van de Bijlesmeester gehoord?

Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *