Naar de middelbare school

Mijn oudste is 11. ELF. Ik kan me nog zo goed herinneren dat hij net geboren was. Zo klein, zo teer. En hij had mij altijd nodig voor alles. Hoe anders is het nu hij 11 jaar is. Hij is zelfstandig, grappig, behulpzaam en met momenten een rasechte irritante puber. En aangezien deze puber al in groep 7 zit, betekent dit dat we ons langzaamaan bezig moeten gaan houden met het vervolgonderwijs. Nog eventjes en hij gaat naar de middelbare school. Help!

Inhoudsopgave

Open dagen middelbare school

De open dagen zijn op sommige scholen al begonnen. Meneertje weet precies naar welke school hij wil en wilde dus absoluut niet naar andere scholen gaan kijken. Ik vertelde hem dat hij dit beter wel kon doen. Hoe wil je anders kunnen vergelijken?

Zo was er een open dag op een middelbare school bij ons in de buurt. De avond van tevoren opperde hij ineens dat hij daar morgen wel even wilde gaan kijken op de open dag. Klasgenootjes zouden ook gaan. Ik kreeg meer het idee dat het daarom ging, dan dat hij echt interesse had in de school zelf maar ik vond het aan de andere kant geen verkeerd idee om een half uurtje te gaan kijken.

Lees ook: Schooladvies voortgezet onderwijs
Lees ook: Met groep 8 naar Risk Factory

Naar de middelbare school

Mijn middelbare schooltijd was la-la. Ik had het niet super naar mijn zin maar er waren leuke momenten. Toen ik dus deze middelbare school binnenstapte bekroop mij weer zo`n gevoel van toen. Het hart klopt in je keel en eigenlijk wilde je liever gewoon thuis blijven. Maar goed. Een half uurtje rondlopen en dan zouden we weer naar huis gaan.

Hoe anders bleek het te zijn. Onze jongeman ( en dochterlief trouwens ook ) hadden het hier prima naar hun zin. Ze keken hun ogen uit, deden mee met allerlei workshops, gingen in gesprek met leraren en liepen van lokaal naar lokaal. Het halve uurtje wat ik in mijn hoofd had werden uiteindelijk ruim drie uur wandelen door de school.

Lees ook: Goedkope typecursus

En nu?

Meneertje heeft dus besloten dat deze middelbare school wel heel erg leuk was. Hij wil nog andere scholen bezoeken om te bekijken hoe het daar is, maar hij is in elk geval enthousiast over middelbare scholen in het algemeen. Eerlijk gezegd had ik dat niet verwacht. Ik dacht dat ik hem mee zou moeten slepen naar open dagen, dat ik hem zou moeten voorzien van informatie en dat er flinke woordenwisselingen zouden ontstaan maar niets is minder waar. Eigenlijk doet mijn 11-jarige het best goed in zijn zoektocht naar de juiste middelbare school.

Hoe is dat bij jou? Moet jij ook al middelbare scholen bezoeken? Of duurt dat nog even?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

3 thoughts on “Naar de middelbare school

  1. Mijn 11 jarige zit nu in de eerste klas van de middelbare school. Toen hij in groep 7 zat zijn wij samen naar de open dagen gegaan en toen had hij al een ‘klik met 1 school. In groep 8 nog eens gaan kijken en het gevoel werd sterker. Uiteindelijk zit hij in de eerste klas op deze school en gaat het super goed.

    1. Ah, dat is fijn om te horen. Datzelfde idee hebben wij ook. Dit jaar gaan kijken en dan volgend jaar weer gaan kijken en dan beslissen welke school het beste bij je past.

      1. Probeer zoveel mogelijk scholen te bezoeken zodat hij de eventuele verschillen kan zien/voelen. Het moet helemaal bij hem en bij jullie passen. Sommige scholen bieden meeloopdagen aan dan kan hij de school echt proeven.
        Spannend allemaal! Net als jouw zoon wist de mijne ook al vrij vroeg waar hij naartoe wilde gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *