Schooladvies voortgezet onderwijs

Damiën zit in groep 8 en dat is een spannend jaar. Het is zijn laatste jaar op deze school, in deze klas en met deze vrienden. Niet iedereen krijgt namelijk hetzelfde schooladvies voor het voortgezet onderwijs. Vorige week kregen de kinderen het definitieve schooladvies mee naar huis en daarmee moet er ook een keuze gemaakt worden voor de middelbare school.

Inhoudsopgave

Voorlopig schooladvies groep 7

Vorig jaar kreeg Damiën een voorlopig schooladvies mee naar huis. HAVO/VWO. Ik was niet verbaasd. Ik weet wat hij kan, ik weet hoe hij scoort op school. Ik weet wat voor een kind het is. Hij is nieuwsgierig, hij leest graag, hij zoekt graag dingen op. Mijn dochter is een ander kind. Als zij het HAVO advies zou krijgen, zou ik verbaasd zijn. Ze zou het weliswaar qua IQ aankunnen, maar of ze gelukkig zou worden van hele dagen in de schoolbanken vraag ik me af. Ze is meer een doener, iemand die graag met haar handen bezig is.

Damiën kreeg dus het HAVO/VWO als voorlopig advies en we besloten op open dagen te gaan kijken. Niet alleen op scholen die HAVO/VWO onderwijs aanbieden, maar juist ook op andere scholen. We besloten de 5 gekozen scholen in rijtjes in te delen: “Ja” “Nee” of “Misschien”. De “Nee” scholen zouden afvallen. De andere scholen zouden we in groep 8 nog eens bezoeken tijdens de open dag.

Het voordeel van open dagen bezoeken in groep 7 is dat kinderen al een beetje een beeld krijgen van een middelbare school. Hoe ziet een school eruit van binnen? Met welke materialen/boeken werken ze? Welke vakken worden er gegeven? En welke vervolgopleiding kan ik daarna gaan doen? Vaak weten ze al een beetje welke richting ze uit willen qua beroep dus dat kun je meenemen in de schoolkeuze.

Lees ook hoe wij het financieel geregeld hebben voor onze kinderen in dit artikel.

De middelbare school: voor welke gaat hij kiezen?

Het afgelopen jaar heeft Damiën er best wel over nagedacht. Een middelbare school kiezen die bij hem past kost stiekem best wat tijd. Hij heeft ook meegedaan aan workshops en meeloopmiddagen die op middelbare scholen gehouden werden. Hij vertelde welke beroepen hij aantrekkelijk vond. “Ik vind architectuur wel interessant. Maar archeoloog lijkt me ook wel heel erg gaaf.” Een tijdje later kwam hij weer thuis: “Ik word paleontoloog. Kunnen we even uitzoeken welke opleiding ik daarvoor moet doen?”

Wat hij ook uiteindelijk gaat kiezen, alle richtingen hebben 1 ding gemeen: Hij heeft een HAVO of VWO vooropleiding nodig. Dat hebben we hem dus ook verteld en daarmee was de keuze voor een middelbare school al een stuk beperkter. Hij kon kiezen uit 2 scholen hier in de regio. De ene school trok hem meer dan de andere en na de open dag van afgelopen week weet hij het zeker. Dit is de school. Hier zie ik mezelf rondlopen, dit voelt goed. Wat ik ook erg mooi vond om te horen was dat de leraren niet alleen maar de mooie dingen vertelden maar ook gewoon realistisch zijn. Ze vertelden ook over baangaranties: archeologie is een prachtige studie maar het is erg lastig om daar een baan in te vinden. Damiën ontdekte het muzieklokaal en vond het erg interessant om te weten dat muziek een examenvak is.

Definitief schooladvies voortgezet onderwijs

En zo kreeg hij afgelopen week ook het definitief schooladvies voortgezet onderwijs. Ik was er niet verbaasd over. Hij mag naar een HAVO/VWO brugklas. Dat ik er niet verbaasd over ben betekent niet dat ik niet trots ben. Hij heeft de laatste jaren veel meegemaakt op het gebied van ziek zijn en ook de komende jaren gaan op lichamelijk gebied nog pittig worden. Hij heeft geregeld dagdelen, hele dagen en zelfs weken gemist op school maar zijn prestaties hebben daar nooit onder hoeven lijden. Dat vind ik bewonderenswaardig. Hij is er nog lang niet en de middelbare school in combinatie met zijn chronische ziekte gaat zeker pittig worden, maar hij staat sterk in zijn schoenen en de school van zijn keuze kan hem prima ondersteunen op dat stuk.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *