Bakkertje Deeg

Een tijdje terug schreef ik al over Wipneus en Pim. Boekjes die ik vroeger met veel plezier las en die nu weer verkrijgbaar waren bij de Action. Een andere serie die ik vanaf groep 3 las waren de Bakkertje Deeg boekjes. En ook mijn kinderen hebben er door leren lezen.

Bakkertje Deeg boeken

Bakkertje Deeg werd geschreven door Joop van den Haak en geillustreerd door Gerard van Straaten. Uitgeverij Kluitmans in Alkmaar gaf de boekjes uit. Heel veel informatie is er online niet te vinden, maar ik vermoed dat ze ergens uit de beginjaren 80 stammen.

Bakkertje Deeg is de bakker van het stadje Koekkoek en maakt de leukste verhalen mee. In elk verhaal komen bekenden weer terug. Vrouwtje Deeg, opa Deeg en ook verschillende kinderen die allemaal hartstikke graag bij Bakkertje Deeg in de bakkerij komen.

Hakken-plakken

De woorden in deze boekjes zijn gehakt, zoals mijn dochter zou zeggen. Het vergemakkelijkt het lezen voor de kinderen uit groep 3. Ik heb vele boekjes versleten en toen mijn zoon naar groep 3 ging besloot ik ook op zoek te gaan naar deze leuke verhaaltjes. Via marktplaats en bol.com kun je nog wel 1 of meerdere tweedehands exemplaren op de kop tikken voor niet al te veel geld.

Ondanks dat het makkelijk behoort te zijn ( en in mijn beleving ook makkelijk was ) merk ik dat mijn kinderen er toch wel wat moeite mee hebben gehad. Het is natuurlijk een hele andere leesmethode dan zoals die tegenwoordig gebruikt wordt op de basisscholen. Hebben ze het lezen een beetje onder de knie, dan vinden ze de boekjes wel weer leuk. Als je 10 woordjes per minuut kunt lezen, dan is zo`n dik boekje natuurlijk best pittig en lijkt het eindeloos lang te duren. Samen lezen is dan wel weer gezellig. Dochterlief een paar zinnetjes en daarna mama of papa een paar zinnetjes.

Ken jij deze boekjes van Bakkertje Deeg?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

2 thoughts on “Bakkertje Deeg

  1. Het eerste leesboekje dat ik van mijn moeder kreeg. Zal eind jaren 60 vorige eeuw zijn geweest .
    Het tweede boekje was “In de soete suikerbol”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *