Wipneus en Pim

Vroeger kon mijn moeder ze niet aanslepen: de boekjes van Wipneus en Pim. Ik vond het heerlijk om de verhalen van deze twee kabouters te lezen. Ik heb de boekjes dan ook veel vaker dan 1 keer gelezen. Voor zover ik me kan herinneren hadden we zeker een stuk of 20 verschillende verhalen. En als ik eenmaal begon met lezen bleef het niet bij 1 hoofdstuk.

De schrijvers van Wipneus en Pim

Ja, dat lees je goed. Schrijvers. Meervoud. Er waren namelijk meerdere schrijvers van deze populaire boekjes. Ze verschenen tussen 1948 en 1985 en werden geschreven door 5 verschillende personen. Broeders om precies te zijn, uit het stadsdeel Wijck in Maastricht. Vandaar dus ook het pseudoniem B.van Wijckmade. Later werd er een letter bijgezet welke de eerste letter van de broeder vertegenwoordigde die het desbetreffende boek had geschreven. ( Zo stond B.J van Wijckmade voor Broeder Jozefus ) In totaal verschenen er 40 boekjes. ( Bron: Wikipedia )

Wipneus en Pim boekjes

Ik had al jaren niet meer aan Wipneus en Pim gedacht tot ik op een zeker moment bij de Action kwam. Daar lag hij ineens. Een boek met 2 Wipneus en Pim verhalen. Ik moest glimlachend denken aan mijn jeugd waarin deze kabouters zo`n grote rol hadden gespeeld. De kabouters die ervoor gezorgd hadden dat ik zoveel plezier had gekregen in lezen. Het boek verdween in mijn winkelmandje. Waarschijnlijk zouden mijn kinderen er ook zoveel plezier aan beleven.

Lees ook: Bakkertje Deeg

Niets was minder waar. Er werd amper naar om gekeken en het boek verdween ongelezen op het boekenplankje. Zo zonde. Ik heb het maar zo gelaten. Tot een paar weken terug. Zoonlief kon niet slapen. Ik pakte het boek van Wipneus en Pim van de plank. “Dan lees hier maar een hoofdstukje van. Lezen zorgt ervoor dat ik beter kan slapen, misschien werkt het bij jou ook?” Hij keek me even verbaasd aan. Zo`n dik boek? Wat is daar nu leuk aan? Maar hij besloot toch te gaan lezen. De volgende ochtend was hij enthousiast en vertelde over Wipneus en Pim. Over wat ze meemaakten en dat hij zo jammer was dat hij maar 1 hoofdstuk mocht lezen. Vanaf dat moment besloot hij elke avond een hoofdstuk te lezen. En hij heeft er net zoveel plezier in als ik vroeger.

Heb jij vroeger ook de Wipneus en Pim boekjes gelezen?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *