Belangrijke zaken vroeger en nu geregeld

Ik was als kind zijnde eigenlijk altijd een beetje in de veronderstelling dat een begrafenis wel geregeld werd, financieel gezien. Ik dacht er nooit echt over na wie dat dan betaalde. Al redelijk vroeg in mijn jeugd begreep ik van mijn moeder dat je een verzekering moest hebben om die kosten te kunnen dekken. Of je moest het zelf willen betalen, dat kon ook natuurlijk. Op de vraag of ik verzekerd was, kreeg ik een positief antwoord. Ik stond bij mijn ouders op de polis. Voor mij was daarmee op dat moment de kous af.

Inhoudsopgave

Mijn eigen overlijdensverzekering

Ik was ergens vooraan in de 20 toen mijn vader me wilde spreken. Hij zag er nogal serieus uit en dat was ik eigenlijk niet zo gewend van hem. Hij vertelde me dat ik mijn eigen overlijdensverzekering moest gaan afsluiten. Ik was te oud geworden om nog bij hem op de polis te staan.

Hoewel ik nog jong was, dacht ik er wel over na. In mijn tienertijd had ik gezien dat het leven in 1 klap voorbij kon zijn. In mijn kennissenkring en op mijn school waren jongeren overleden. Het besef dat je de prachtige leeftijd van 80 niet altijd haalt was keihard binnen gekomen. En toch twijfelde ik over die eigen overlijdensverzekering. De kosten die je maandelijks zou hebben zouden echt niet opwegen tegen de kosten van een begrafenis. Dacht ik. Mijn moeder adviseerde me om een adviesgesprek aan te vragen.

Wat kost een uitvaart?

De beste man kwam bij ons thuis en vroeg ons wat onze wensen zouden zijn bij een uitvaart. Daar had ik nooit over nagedacht. Daar wilde ik op mijn leeftijd ook helemaal niet over nadenken. Hij besloot op een rijtje te zetten wat er kwam kijken bij een begrafenis.

  • de kist
  • de rouwkaarten en postzegels
  • opbaren
  • de dienst zelf
  • crematie of begrafenis
  • bidprentjes
  • bloemen
  • de koffietafel

Maar dus ook de begeleiding die je krijgt ( en nodig hebt ) van een uitvaartbegeleider zou onmisbaar zijn. Er moeten namelijk formaliteiten geregeld worden, alle contacten met het crematorium, drukkerij, bloemist, eventueel restaurant en de begeleiding van de uitvaart zelf.

Alles kost geld en een gemiddelde uitvaart kost al snel tussen de €7500 en €10.000.

Ik staarde de beste man aan. “Wat kost het dan om je te verzekeren?” vroeg ik hem. Slechts een paar euro per maand. En het scheelde zoveel financiële stress voor de nabestaanden.

Een uitvaartverzekering voor je kind

Vanaf het moment dat ik wist dat ik moeder werd wilde ik alleen het beste voor mijn kind. Ik wilde dat dat kleine kindje in mijn buik gezond zou zijn en zou opgroeien tot een sterke persoonlijkheid. Niemand denkt na over wat er kan gebeuren. En niemand wil nadenken over wat er kan gebeuren.

Toen Damiën opgenomen werd in het ziekenhuis voor zijn tethered cord operatie kwamen we terecht in een mallemolen. Na zijn eerste operatie lag hij op de intensive care. Dagen en nachten zaten we naast zijn bed en gelukkig ging het elke dag een stapje beter.

In het Ronald McDonald huis, waar wij logeerden, raakten we in gesprek met andere ouders. En ook die ouders hadden kindjes in het ziekenhuis liggen. Kindjes die allemaal ziek waren, te vroeg geboren waren of waar iets anders mee aan de hand was. Het is heftig om daar samen te zitten. In de laatste dagen dat wij er zaten overleden er 3 kindjes.

Ik heb daar nog lange tijd over nagedacht toen we thuis waren. Je kunt en wil je niet verplaatsen in die ouders. Ik heb wel direct bij thuiskomst gecheckt of we alles goed geregeld hadden. Het zijn dingen waar je niet over na wil denken, maar een overlijdensverzekering voor je kind is iets wat je eigenlijk wel zou moeten regelen.

Wist je dat je een kind vaak gratis kunt meeverzekeren tot zijn 21e? Een andere optie is een eigen polis voor je kind. 

Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking

 

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *