Borstvoeding of flesvoeding?

Borstvoeding of flesvoeding? Het is de meest gehoorde discussie onder ouders. Zo zou borstvoeding veel beter zijn voor je kind, zou je kind minder snel ziek worden en ga zo maar door. Er komen ook vaak echt hele vervelende reacties op Facebook voorbij als een moeder bewust kiest voor het een of het ander. Ik vind het jammer dat mensen elkaar niet in hun waarde kunnen laten en elkaars keuze kunnen accepteren. Ik ga in dit artikel niks promoten. Ik ga alleen vertellen wat ik bij Damien en Daelyn heb besloten en wat ik nu graag zou willen.

Inhoudsopgave

Borstvoeding of flesvoeding?

Ik heb het altijd graag gewild, borstvoeding geven. Bij Damiën was de keuze dus niet zo moeilijk. Borstvoeding, als het lukt natuurlijk. De kans dat het niet zou gaan was ook aanwezig had ik van mijn moeder begrepen. Ze wilde mij en mijn broer heel graag zelf voeden, maar dat lukte helaas niet dus moest ze er na een paar dagen al mee stoppen. Ja, ik ben een flesgevoed kind. En ik ben best goed terecht gekomen al zeg ik het zelf. 😉

Maar goed. Borstvoeding dus. Dat was mijn streven. In de eerste week ging dat best goed. Damiën groeide als kool en volgens de kraamhulp had ik goede voeding. “Van die dikke waar je de lepel rechtop in kon zetten.” Kijk, dat was fijn om te horen. Maar na een paar weken kreeg ik kloven. Heel pijnlijke kloven waar het bloed uitgutste zodra ik Damiën ook maar durfde aan te leggen. Niet fijn. Het bleek te liggen aan de verkeerde manier van aanleggen die ik mezelf had aangeleerd. Nadat hij goed ‘hapte’ waren de kloven snel verleden tijd en heb ik nog een hele tijd mogen genieten van ons momentje.

Als borstvoeding niet lukt…

Bij Daelyn was het anders. De kleine dame kwam te vroeg ter wereld en borstvoeding lukte niet. Niet omdat ik niks had, maar omdat ze de kracht niet had om iets uit mijn borst te krijgen. Baby`s moeten namelijk iets meer moeite doen aan de borst dan aan de fles. Ik besloot af te kolven en via fingerfeeding kreeg Daelyn iets van voeding binnen. ( Fingerfeeding is melk in een spuitje naast je vinger in de mond van de baby spuiten) Zo konden we bijhouden wat ze binnenkreeg en de rest kreeg ze via een sonde. Niet leuk en absoluut niet wat ik wilde maar even noodzaak.

fingerfeeding

Toen ik na een kleine 2 weken met haar naar huis mocht werd me verteld dat ik haar best kon aanleggen vanaf mijn uitgerekende datum. In de tussenliggende periode bleef ik dus kolven, fingerfeeden en de fles geven. Heel wat werk, zeker met een peuter die ook nog rondliep, maar ik wilde haar gewoon graag aan de borst krijgen. Toen ik dat na een maand probeerde lukte het voor geen meter. Daelyn snapte totaal niet wat ze met die blote borst voor haar gezicht moest. En ze had honger. Waar was die stomme fles nou?!

Lactatiekundige

Na weken van stress en haar niet aan de borst kunnen krijgen besloot ik een lactatiekundige in te schakelen. Daar had ik ( destijds ) een aantal uurtjes recht op vanuit de basisverzekering. Aan de telefoon heb ik mijn verhaal uitgelegd en vrij snel kwam ze op huisbezoek. In korte tijd had ze Daelyn aan mijn borst liggen. Voor het eerst sinds ze geboren was dronk ze een volledige voeding bij me en toen was ze al bijna 3 maanden oud. Het was een emotioneel moment. Dankzij de hulp van de lactatiekundige heeft ze nog maandenlang de borst gekregen, maar inmiddels had ik ontdekt dat die fles ook wel gemakkelijk was. Ik zorgde er dus voor dat ik voldoende melk in de vriezer had en kon gaan en staan waar ik wilde. Daelyn kon je bij iedereen neerzetten, zolang ze maar eten kreeg.

En nu? Borst of fles?

Persoonlijk vind ik borstvoeding geven erg fijn, maar ik hoor ook van vriendinnen om me heen dat ze het verschrikkelijk vinden. Ik ben van mening dat je als vrouw/moeder zijnde achter je eigen beslissing moet staan en je niet gek moet laten maken door wat ‘de buitenwereld’ zegt. Ook bij deze baby wil ik proberen om weer borstvoeding te geven, maar ik heb tijdens de voedingsperiode van Daelyn ook ontdekt dat de fles erg makkelijk kan zijn. Ik wil dus ook weer gaan kolven/enkele zakjes kunstvoeding in huis hebben zodat ik iets vrijer ben en iemand anders de fles kan geven.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Waar heb jij voor gekozen? En waarom?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

3 thoughts on “Borstvoeding of flesvoeding?

  1. Ik wilde ook graag borstvoeding geven na de geboorte van mijn oudste. Ik heb het ruim 2 weken geprobeerd, kreeg het niet op gang, werd er echt niet bepaald gelukkig van en besloot uiteindelijk om over te stappen op de fles. Beste beslissing ooit. Toen ik daarna weer zwanger werd, was het voor mij dan ook meteen duidelijk: dat nooit meer. Ik ben toen meteen flesvoeding gestart.

    1. Wat vervelend dat het niet lukte. Ik kan me voorstellen dat het behoorlijk stressvol was. Goed dat je uiteindelijk gekozen hebt voor de fles. Het zal voor jullie beiden een stuk rust gebracht hebben

  2. Ik heb bij alle drie borstvoeding mogen geven en bij alledrie vond ik het jammer toen het voorbij was. Maar ook ik had een vriezer vol voor de momenten dat de fles in beeld kwam, wanneer ik even weg moest. Dan is de fles toch ook wel handig. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *