De otoloog

Ik dacht dat ik toch wel redelijk bekend was met alle verschillende artsen, maar niets blijkt minder waar. Zo kwamen we afgelopen week terecht bij de otoloog. Met een specialisatie in neuro-otologie. Ja, ja. Damiën vond het wel grappig omdat Landon tegenwoordig ‘oto’ zegt in plaats van auto. De grappen omtrent de otoloog bleven dus komen. “Misschien repareert hij ‘oto`s” en “Waar zit de ‘oto’ in het menselijk lichaam?” Wat die otoloog nu precies doet, wat wij er deden en wat er nu gaat gebeuren vertel ik je in dit artikel.

Inhoudsopgave

Als je steeds minder gaat horen

In mei heeft Damiën een nieuwe hoortest gehad en daaruit bleek dat zijn gehoor achteruit gegaan was. We konden ervoor kiezen om doorgestuurd te worden naar het academisch ziekenhuis. Hier zouden ze extra onderzoeken kunnen doen en zo zouden we erachter kunnen komen wat de oorzaak is van zijn gehoorprobleem.

Omdat Damiën nu bijna 12 is vind ik dat hij best zelf mag ( mee ) beslissen over de onderzoeken en afspraken bij artsen. We hebben als ‘regel’ dat hij niet overal onderuit kan komen, sommige onderzoeken zijn noodzakelijk. Het doorsturen naar een KNO-arts in het academisch ziekenhuis was in onze ogen geen noodzakelijk iets en daarom besloten we het thuis op ons gemak te bespreken. In eerste instantie wilde hij geen onderzoeken en afspraken, later kwam hij daar op terug.

“Wat als het erfelijk is? Zou je dat dan willen weten?” vroeg hij aan me. Ik keek hem aan en gaf als antwoord dat het niet aan mij was. Als we wisten wat het was dan zou het makkelijker zijn. Is het gehoorverlies onderdeel van een syndroom? Is het progressief? En is het erfelijk? Je hebt antwoorden maar het was niet van levensbelang om de antwoorden te hebben. “Misschien is het wel handig. Wat als ik steeds minder ga horen? Of als het erfelijk is? Dan kun je Daelyn en Landon ook laten onderzoeken. Maak maar een afspraak bij de dokter.” Stiekem was ik best een beetje trots op hem. Hij had er goed over nagedacht. De voors en tegens afgewogen. En op basis daarvan een goede beslissing genomen. Maar ook als hij ervoor had gekozen om geen onderzoeken te laten doen was het prima geweest.

Wat doet een otoloog?

Het klinkt als een heel nieuw beroep en ik was ook serieus een beetje verbaasd dat we bij een otoloog terecht kwamen. We hadden immers een afspraak met de KNO-arts in het academisch ziekenhuis.

Als eerste moesten we naar het audiologisch centrum. Hier kreeg Damiën weer opnieuw testen: de piepjes, hij moest woordjes herhalen en ga zo maar door. En weer zag ik hem knijpen met zijn ogen, zich concentreren op de woorden die steeds zachter door de hoofdtelefoon kwamen. Na een minuutje of 20 was hij klaar en konden we naar de volgende wachtkamer.

En zo kwamen we dus bij de otoloog terecht. Een otoloog is een arts die otorinolaryngologie heeft gestudeerd. Hij of zij houdt zich bezig met onderzoek en behandeling van aandoeningen op het gebied van keel, neus en oren. Hier in Nederland heet dat dus de KNO. (bron )

De otoloog die wij hebben gezien is gespecialiseerd in neuro-otologie wat betekent dat ze nauw samenwerkt met de neuroloog en neurochirurg. Damiën is bij hen al bekend dus dat vind ik wel prettig. Ze kunnen dan samen hun bevindingen over Damiën bespreken.

Hoe nu verder?

Er is dus vooral gekeken naar het oor en het trommelvlies. Ook zijn er veel vragen gesteld, onder andere hoe de hoortest in de kraamweek was. De volgende stap is een CT-scan van het hoofd. Op deze manier kunnen ze beter zien hoe het oor ontwikkeld is. Gehoorverlies kan namelijk op verschillende plaatsen in het oor ontstaan: Het trommelvlies ( vaak krijg je dan buisjes ), de gehoorbeentjes ( dit is eventueel operatief te verhelpen ) of in het slakkenhuis ( hier is niks aan te doen )

Na de CT-scan krijgen we een telefonisch consult. Scheelt weer een ritje Academisch Ziekenhuis. Van daaruit beslissen we of er nog meer onderzoek nodig is, maar vaak volgt er na een CT-scan ook een MRI-scan.

Damiën vindt het tot nu toe prima. Hij is niet bang voor de scans, hij heeft al vaker een MRI scan gehad. Het is dus nu afwachten tot we een oproep krijgen.

Ben jij wel eens bij artsen geweest die voor jou helemaal onbekend waren?

 

otoloog

 

 

 

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

One thought on “De otoloog”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *