De tandenfee: wat is het verhaal hierachter?

De tandenfee

In ons leven hebben we verschillende verschijningen die ons komen verblijden. We hebben Sinterklaas en de Kerstman met de cadeau’s. De paashaas die eitjes komt verstoppen. Deze figuren kennen we allemaal en ze komen jaarlijks terug. De tandenfee is slechts een kleine periode actueel bij ons. Ze is echter niet bij iedereen bekend.

Inhoudsopgave

Wie is de tandenfee?

Er is een verhaal ontstaan rond het wisselen van tanden. Rond de leeftijd van 6, 7 jaar verliezen de meeste kinderen voor het eerst een melktand. Na het verliezen van deze tand leg je hem voor je gaat slapen onder je kussen. De tandenfee komt deze dan halen en geeft je er een centje voor terug.

Na heel wat zoeken op het internet is het me toch gelukt om een klein beetje informatie te vinden. Een verhaal uit de 18e eeuw lijkt het meest voor de hand liggende als afkomst van de tandenfee. Net als de ware verhalen achter de sprookjes is dit ook geen rozengeur en maneschijn. De mythe gaat als volgt:

Een goede en liefdevolle koningin wordt opgesloten door een slechte en wrede koning. Een kleine muis is het enige gezelschap van de koningin en aan hem verteld ze woedend haar verhaal. De kleine muis blijkt echter een fee te zijn. Ze laat de koningin vrij en slaat de koning de tanden uit zijn mond. Vervolgens verstopt de muizenfee de tanden onder zijn kussen en laat de koning vermoorden.

Het is niet direct het meest gezellige en vrolijke verhaal, maar dit verhaal komt dus het dichtste in de buurt van het ontstaan van de tandenfee.

Rozengeur en maneschijn

Het sprookje stamt af uit Frankrijk. Ze hebben daar dan ook geen tandenfee maar een tandenmuis. De Fransen leggen de tand met een schoteltje melk naast het bed. Ze hopen dan dat de nieuwe tanden net zo snel en sterk groeien als de muizen en ratten. Klinkt al iets vrolijker toch? De bedoeling van de tandenfee is echter hetzelfde. Geef haar je wisseltand en zij zal ervoor zorgen dat er een nieuwe tand voor in de plaats komt. De tandenfee zelf zal, kijkend naar de wisseltanden, altijd de opwinding en blijdschap voelen van een kind dat net de eerste tand heeft verloren.

Hoe bewaart de tandenfee de tanden?

De tandenfee heeft dus niks te maken met de tandarts of slecht poetsen, dat voorop gesteld. Melktanden vallen gewoon uit en maken plaats voor ‘grote-mensen-tanden’. De tandenfee neemt de tanden mee en bewaart ze in een mooi tandendoosje. In werkelijkheid bewaren wij, de ouders ze natuurlijk. Een hartstikke leuke film om te kijken is trouwens de film Tooth Fairy met Dwayne Johnson. In deze film krijgt de stoere ijshockeyspeler Derek een ongewone straf: hij moet een week lang het werk van de tandenfee overnemen, compleet met vleugels.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *