Met je peuter naar de tandarts

Vanaf wanneer ga je met je peuter naar de tandarts? Het is een vraag die bij veel ouders opkomt als ze zelf de tandarts bezoeken. Maar ook andere vragen komen in je op. Vanaf wanneer moet je eigenlijk beginnen met poetsen? Hoe poets je die kleine tandjes? En wat als je kindje er totaal niks aan vindt? Ik vertel je hoe wij hier in huis met de tandarts en het tandenpoetsen omgaan en geef je enkele tips.

Inhoudsopgave

Het eerste tandartsbezoek

Tanden poetsen is enorm belangrijk. Een gezond gebit is belangrijk voor je totale gezondheid. Vanaf het moment dat het eerste tandje doorkomt begin je dus al met poetsen. Je kindje went op die manier ook aan de borstel in zijn of haar mond. Wij hebben altijd gebruik gemaakt van de speciale borstels met een gat in het midden. Dat zorgt ervoor dat je de tandenborstel makkelijk vast kunt houden en dat hij niet te ver in de keel kan gaan.

Vanaf begin af aan heb ik Landon meegenomen naar controles bij de tandarts. Hij kon op die manier de ruimte en de wachtkamer zien. Bovendien maakt hij al kennis met de tandarts. Dat laatste is niet geheel onbelangrijk. Een kind laat een onbekende niet zomaar in zijn of haar mond kijken. Als de tandarts al ‘bekend terrein’ is zal het makkelijker gaan. Vanaf het moment dat Landon 2 is geworden gaan we elk kwartaal even met hem op bezoek bij de tandarts. Deze gaat op speelse wijze met Landon om en kan zo naar zijn tanden kijken.

Tandarts voor kinderen

Bij Tandarts Jordaan in Amsterdam hebben ze een tandarts in dienst die docente Kindertandheelkundige is op de ACTA. Ze hebben dus erg veel kennis op het gebied van kinderen en hun tanden. Een kindertandheelkundige heeft een speciale opleiding gehad. Op deze manier kunnen ze goed omgaan met kinderen die extreem bang zijn of gedragsproblemen hebben. Ook kinderen die lichamelijke of geestelijke beperkingen hebben kunnen door deze tandarts geholpen worden.

Een kindertandheelkundige gaat voorzichtig te werk. Eerst worden er vragen gesteld. Waarom is een kind zo bang? Heeft het iets naars meegemaakt bij een vorige tandarts of op medisch gebied? Aan de hand van deze vragen wordt een behandelplan opgesteld. Wat erg belangrijk is voor kinderen: ze willen weten waar ze aan toe zijn. Ben dus open en eerlijk, vertel wat er gaat gebeuren en wat er een eventuele volgende keer gaat gebeuren.

Lees ook het verhaal van de tandenfee.

Tips om het tandartsbezoek makkelijker te maken

Hier thuis hebben we het geregeld over de tandarts. Zo kijkt Landon graag op Netflix naar Peppa Big. In 1 van die afleveringen bezoekt Peppa, samen met haar broertje George, de tandarts. Samen met Landon kijk ik dit filmpje en beschrijf wat ik zie. “Peppa gaat zitten. Peppa doet haar mond open. De tandarts kijkt naar haar tandjes.” Vervolgens vertel ik hem dat hij ook bij de tandarts was. Wat stond er nou ook alweer in de wachtkamer? Waar heeft hij mee gespeeld? Welke kleur jas had de tandarts aan? Regelmatig praten over de tandarts stelt hem gerust.

Je kunt je kindje ook voorbereiden door boekjes te lezen of door zelf tandarts te spelen. Jij gaat liggen en je kind is de tandarts. Vervolgens kun je de rollen omdraaien en ben jij de tandarts.

De tandenpoetsparade

Tanden poetsen moet leuk zijn. Vaak zijn ouders erg gespannen en eisen ze dat kinderen goed hun tanden poetsen maar onder dwang lukt weinig. Bovendien zorg je ervoor dat kinderen juist geen zin hebben om de tanden te poetsen. Kinderen bang maken door te zeggen dat de tandarts boos wordt of tanden gaat trekken als er slecht gepoetst wordt is ook geen goede oplossing. Angst voor de tandarts krijg je er niet zomaar uit.

Hier thuis houden we regelmatig een tandenpoetsparade. De oudste kinderen lopen dan, samen met Landon op de maat van de muziek door de woonkamer heen en poetsen hun tanden. Het zorgt voor de grootste lol, zoals je in ons filmpje van vorig jaar kunt zien.

Tips voor tandenpoetsen bij peuters

Peuters willen veel zelf doen. Dat mag met het tandenpoetsen ook. Eerst poetst Landon zelf. Als hij klaar is poetsen wij nog na. En dat vindt hij prima. Bovendien kopiëren peuters gedrag en daar kun je in deze situatie ook gebruik van maken. Samen de tanden poetsen is gewoon veel gezelliger dan alleen. Gebruik je dan ook nog eens een tandenborstel met zijn favoriete personage (denk Cars of prinsessen) dan is tandenpoetsen helemaal een feestje.

Heb jij nog aanvullende tips voor een tandartsbezoek met je peuter?

Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *