DIY Winegums

Een tijdje geleden kwamen de kinderen met de volgende vraag: Mogen wij zelf winegums maken? Daar zeg ik geen nee tegen want ik vind het erg leuk om ze in de keuken bezig te zien. Samen vertrokken ze naar de keuken en verzamelden alles wat ze nodig hadden. Ik hoorde ze ruim 20 minuten niet. Alles werd zorgvuldig afgewogen en gemeten en ze werkten goed samen. Het leek me een leuk onderwerp om een blog over te schrijven. In deze DIY: winegums maken. Hoe doe je dat?

Inhoudsopgave

Met kinderen in de keuken

Lekker bezig zijn in de keuken is 1 van de activiteiten voor kinderen die altijd in de smaak valt. In de keuken werden alle spulletjes klaargezet en er werd goed besproken wat ze precies gingen doen. Zelf winegums maken is een serieuze aangelegenheid dus de taken werden verdeeld.

Laat de pret maar beginnen. Eenmaal alles voorbereid werd er aan mij gevraagd om stand-by te staan voor het geval ze hulp nodig hadden als de pan het vuur op ging. Dat is toch echt iets waar ze nog wat toezicht voor nodig hebben.

Winegums maken

Winegums maken

 • 100 gram suiker
 • 6 gelatine blaadjes
 • 1 eetlepel citroensap
 • 4 eetlepels limonadesiroop (Voor verschillende smaken kun je bijvoorbeeld Bolero Limonade gebruiken)
 • siliconen ijsklontjes vorm (Meer informatie over siliconen mallen vind je hier)

De gelatineblaadjes moeten 15 minuten in lauw water zacht worden. Vervolgens gaat de limonadesiroop in een pannetje met de citroensap en de suiker. De gelatineblaadjes moeten even uitgeknepen worden en kunnen vervolgens bij het mengsel worden toegevoegd. Verwarm het geheel 3 tot 5 minuutjes, tot het een vloeibaar papje wordt. Haal het pannetje van het vuur en verdeel het over de vormpjes.

Let er wel op dat je een siliconen flexibele vorm hebt. De winegums komen er anders erg lastig uit. Heb je de mal eenmaal gevuld dan mogen ze 3 tot 4 uur de koelkast in. In totaal hebben we met deze hoeveelheid ingrediënten 15 winegums kunnen maken ter grootte van een ijsblokje. Uiteraard is het wel een beetje afhankelijk van de grootte van de mal die je gebruikt. Zo pasten in de Lego siliconen mal iets meer winegums.

Zelf winegums maken

Resultaat

De winegums zijn eigenlijk best heel erg lekker. Je kunt zelf met verschillende siropen experimenteren om te kijken hoe ze smaken. Zo zijn de mogelijkheden eindeloos. Natuurlijk is het geen verantwoord snoepje. Er gaat behoorlijk wat zoetigheid in. Voor een enkele keer is het echter wel erg leuk om te doen. Aangezien ze zelf de winegums hebben gemaakt zijn ze er ook behoorlijk zuinig op. Voor een vrije middag is het wel een leuke DIY om samen te gaan maken.

Heb jij al een keer winegums gemaakt? En met welke smaak zou jij graag aan de slag gaan?

4 thoughts on “DIY Winegums

 1. Hoi!

  Ik heb de bolero zakjes gekocht hiervoor! Hoe verwerk ik die in de winegums? Moet ik het poeder eerst oplossen en hoeveel poeder gebruik ik dan?

  Dank voor je antwoord!

  1. Hoi Kristien, Ik heb inderdaad eerst de poeder opgelost in water (dus gewoon het drankje gemaakt) en vervolgens toegevoegd aan de geleiblaadjes ipv water. Groetjes, Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *