Gangbeeldanalyse

Zo rond het voorjaar moet onze oudste iets vaker naar het ziekenhuis. Hij heeft dan zijn ‘APK’ zoals we dat gekscherend noemen en de artsen zien dan ook graag enkele uitslagen van onderzoeken. Eerder vertelde ik al over het mictiedagboek, vandaag vertel ik over de gangbeeldanalyse. Omdat zoonlief merkt dat hij lichamelijk wat achteruit gaat, vonden de artsen het prettig om zijn gangbeeld opnieuw in kaart te brengen.

Inhoudsopgave

Wat is een gangbeeldanalyse?

Net zoals het mictiedagboek klinkt gangbeeldanalyse lastiger dan het is. Gangbeeld staat voor bewegen. Bij een gangbeeldanalyse brengen ze het looppatroon van kinderen en volwassenen met loopproblemen in kaart. Dit gebeurt in een bewegingslaboratorium. In het geval van Damiën voeren ze verschillende onderzoeken uit. Je bent er wel wat tijd mee kwijt. Gemiddeld zitten wij tussen de 2 en 3 uur in het laboratorium.

Is een gangbeeldanalyse eng?

Nee, zoonlief vindt dit 1 van de leukste onderzoeken. Het is wel erg vermoeiend voor hem, maar het is verder geen pijnlijk of vervelend onderzoek. Het scheelt ook dat de medewerkers van het bewegingslab hele leuke mensen zijn die op een prettige manier met kinderen omgaan. Ze leggen alles duidelijk uit en hebben tussendoor ook tijd voor een geintje.

Wat moet je doen tijdens een gangbeeldanalyse?

Twee jaar geleden hebben we er een video over gemaakt die je hierboven kunt bekijken. Damiën doet onder andere een 6-minuten-wandeltest, moet sprinten en doet allerlei oefeningen. Denk aan zo vaak mogelijk op je tenen staan in 30 seconden. Of kijken hoe vaak je in 30 seconden kunt gaan staan en zitten.

Ook worden er allerlei metingen gedaan. Ze kijken bijvoorbeeld hoe ver jouw knie kan buigen of hoe hoog jouw been kan. Dit vergelijken ze met een vorige gangbeeldanalyse. Zo zien ze of je achteruitgaat, of het gelijk gebleven is of dat je misschien wel vooruit gegaan bent.

Op het laatst worden er allerlei zenders op je lichaam geplakt. Op die manier kunnen ze via de computer zien hoe jij beweegt. En dat is natuurlijk voor kinderen razend interessant. Wist je dat ook computerspelletjes op deze manier gemaakt worden?

De uitslag van de gangbeeldanalyse

De uitslag van de gangbeeldanalyse laat eventjes op zich wachten. De laboratorium medewerkers hebben tijd nodig om dit uit te werken. Jouw behandelend arts zal dit met je bespreken. Mocht je in de tussentijd vragen hebben, dan raad ik je aan om contact op te nemen met jouw behandelend arts.

Wist jij wat een gangbeeldanalyse was?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *