Leuke vrijetijdsbesteding met de kinderen: Geocaching

Samen met de kinderen doen we regelmatig aan geocaching. We noemen het ook wel ‘het moderne schatzoeken’. De kinderen zijn even lekker buiten en hebben een doel, namelijk het zoeken van de cache. Hoe het werkt leg ik je uit in dit artikel.

Inhoudsopgave

Geocachen app

Om te kunnen geocachen heb je een app nodig. Deze kun je gratis downloaden in de appstore. Vervolgens maak je een account aan. Het systeem werkt met GPS coördinaten. Zo kun je direct zien waar bij jou in de buurt de caches zich bevinden. Veel van deze caches zijn te zien in de gratis versie van de app. Je hebt echter ook de mogelijkheid om een Premium account af te sluiten. Dit kost een paar euro per maand. Er zijn dan meerdere caches zichtbaar.

Geocaching is enorm populair. Inmiddels zijn over de hele wereld van deze caches te vinden. Zo kwam ik erachter dat er zelfs in mijn dorp een aantal verstopt liggen. Tijdens een wandelingetje kan ik deze dus al gaan zoeken met de kinderen. Je hoeft dus echt niet ver van huis te gaan. Nancy kwam via het geocachen terecht op een bijzondere plek: bij de oude treinen in België.

Hoe werkt het?

De caches worden verstopt en onderhouden door verschillende mensen, de zogenaamde cache eigenaars. Ook jij kunt een geocache bij jou in buurt verstoppen. Je hebt verschillende formaten:

  • Micro (formaat filmkokertje) Deze bevat alleen een logboekje
  • Klein (formaat lunchbox)
  • Normaal (formaat schoendoos) Hier kun je ook spulletjes in stoppen die geruild kunnen worden. Denk aan een sleutelhanger, gelukspoppetjes of een klein stickervelletje.
  • Groot (formaat emmer)
  • Anders (dit kan de cache eigenaar zelf invullen)

Als je de app hebt geopend klik je op een van de groene cirkels. Dit is de cache die je gaat zoeken. Vervolgens klik je op navigeren en loop je in de richting van de cache.

De cache ligt goed verstopt dus die moet je zoeken. Het kan zijn dat hij achter een stopbord ligt, onder een bankje of onder een stapel takken naast een boom. Kun je hem echt niet vinden dan kun je in de app een hint bekijken. Heb je de cache eenmaal gevonden dan kun je hem openen, schrijf je jouw naam in het logboekje, ruilt eventueel iets en dan sluit je het kokertje of de doos weer. Je legt hem op dezelfde plek terug zodat ook de volgende persoon hem weer kan zoeken.

Geocaching

Geocaching: aan te raden of niet?

Wij zijn echt enthousiast over geocaching. De kinderen vinden wandelen wel prima, maar dit is wandelen met een doel. Bovendien kom je vaak op prachtige plekken. We proberen tijdens een wandeling vaak 2 of 3 geocaches te zoeken. Ook nemen we meestal iets te eten en drinken mee zodat we nog ergens kunnen picknicken.

Daelyn is meer van het ‘dingen ruilen’. Ze heeft op haar kamer naar wat kleine dingetjes gezocht waar ze niks meer mee deed en heeft een ‘Geocaching tasje’ gemaakt waar ze deze spulletjes in bewaart. En een pen. 😉 Die moet je echt niet vergeten. Iets wat ons al een paar keer overkomen is, helaas. Zonder pen kun je namelijk niks in het logboekje schrijven.

We zijn nog lang niet uitgezocht in onze omgeving, als ik in de app kijk dan zijn er nog tientallen caches te vinden. We hoeven ons voorlopig dus niet te vervelen. Hier vind je meer inspiratie voor activiteiten voor kinderen.

Doe jij wel eens aan geocaching? En ben je nog op bijzondere plekken gekomen?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *