Het Arresthuis

Het Arresthuis is een voormalige gevangenis in het centrum van Roermond. Een aantal jaar geleden is het pand opgekocht door het Van der Valk concern. Deze besloot dat dit de perfecte locatie en het perfecte pand was om een bijzonder hotel te laten ontstaan. Met de pakkende en doeltreffende naam Het Arresthuis.

Inhoudsopgave

Het Arresthuis geschiedenis

In 1666 werd er aan de Pollartstraat in Roermond een Bisschoppelijk Paleis gebouwd. Van 1822 tot 1996 werd het paleis als rechtbank gebruikt en daarom werd besloten om hier in 1858 een Huis van Arrest naast te bouwen. Later werd dit het Huis van Bewaring genoemd. In het jaar 2000 werd op een andere locatie een nieuwe gevangenis geopend. De laatste jaren stond de gevangenis vooral bekend als de gevangenis waar de zogenaamde bolletjesslikkers ( drugssmokkelaars ) terecht kwamen. In 2007 werd besloten hier hotel Het Arresthuis van te maken.

De kamers

In het Arresthuis zijn 3 verschillende soorten kamers: de comfort kamers, de luxe kamers en de suites. De comfortkamers zijn gebouwd in het cellencomplex, de luxe kamers zijn gebouwd in de voormalige recreatieruimtes en de Suites zijn gebouwd in de voormalige directeursvertrekken en sportruimte.

Comfortkamers

Het is niet makkelijk om van de kleine cellen mooie en praktische kamers te maken die voldoen aan de eisen van de hedendaagse vakantieganger, maar het is gelukt. Op de gang zie je de gevangenisdeuren, elke deur was een cel. Besloten is om 3 cellen samen te voegen en zo 1 slaapkamer te maken.

Je komt binnen in het zitgedeelte. Hier vind je 2 stoelen, een bureau, tv, koelkastje. Het is moeilijk voor te stellen dat deze ruimte van amper 2 meter breed een cel was waar iemand dag en nacht doorbracht.

Waar voorheen de muur was tussen 2 cellen, zijn nu 2 openingen aan weerszijden gemaakt. Zo loop je naar de volgende cel. Dit is nu de slaapkamer.

De derde cel is het douche en toiletgedeelte geworden.

Wat voorheen de toegangsdeuren waren tot de 2e en 3e cel zijn nu kasten waar jij je spullen kunt opbergen. De mooie plafonds zijn behouden gebleven en voor de ramen zitten nog tralies.

Deluxe kamers

Deze kamers zijn iets ruimer. Ook hier is weer oog voor detail. Zo hebben ze oude teksten die in de muren gekrast waren op een schilderij laten afdrukken en opgehangen in de kamers. Ook hier vind je weer prachtige plafonds en een mooie, luxe badkamer.

Suites

Voor de suites moeten we een stukje lopen, ze liggen niet in het cellenblok. De suites zijn onder andere gevestigd in de voormalige directeursvertrekken en hebben een behoorlijke oppervlakte. Er zijn 4 verschillende luxe suites die elk hun eigen thema hebben, inclusief themakleuren.

Details

Het zijn de details die het hem doen. Op de kussens in de slaapkamers vind je snoepjes in de vorm van bolletjes. Dit idee is ontstaan doordat de gevangenis de laatste jaren van zijn bestaan voornamelijk werd gebruikt om bolletjesslikkers op te sluiten.

In de hal vind je op de tafels herinneringen van vroeger. Een oude cipierspet, sleutels van de cellen en meer van dit soort historische spulletjes.

In het hele gebouw vind je prachtige foto`s van Cees Roelofs gemaakt in het Amerikaanse Alcatraz. Op de foto bovenaan dit artikel is het net of ik in de gevangenisgangen van Alcatraz sta, hierboven zie je de originele foto aan de muur hangen van het Arresthuis.

Vergaderen en eten

In het Arresthuis bestaat ook de mogelijkheid om te vergaderen. De vergaderruimtes zijn mooi, ruim en van alle gemakken voorzien.

In restaurant Damianz, welke je op de begane grond van het Arresthuis kunt vinden, kun je genieten van allerlei heerlijk gerechten.

Het Arresthuis is niet zomaar overnachten, het is een bijzondere beleving. Uiteraard kan het Arresthuis daarom ook niet ontbreken op onze lijst Pareltjes van Limburg. 

Klik hier om naar de site van het Arresthuis te gaan.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

One thought on “Het Arresthuis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *