Hoeveel zakgeld geef je een kind?

Wij hebben nooit zakgeld gegeven. Toen onze oudste 6 werd ben ik er wel mee begonnen, maar ik vergat het steeds. Ja, tikkeltje slecht van mij maar goed. Ik besloot dat zakgeld nog niet echt nodig was op die leeftijd en stopte er mee. Maar vlak voor zijn elfde kwam de vraag of hij zakgeld mocht krijgen en zo ontstond bij mij de vraag: Hoeveel zakgeld geef je een kind eigenlijk?

Inhoudsopgave

Hoeveel zakgeld geef je en op welke leeftijd?

Ik kreeg vroeger wel zakgeld maar wist me de bedragen niet meer echt te herinneren. Dave en ik hadden het erover. Als onze zoon zakgeld krijgt, dan onze dochter ( die bijna 8 werd ) natuurlijk ook. Niet hetzelfde bedrag, daar waren we dan ook weer over uit. We besloten het Damiën zelf te vragen: “Hoeveel zou je dan wekelijks willen hebben?” Hij haalde zijn schouders op. “Misschien €1,50 of €2 ofzo?” was zijn antwoord. Dat vonden we op zich een net bedrag.

“Als we Damiën op zijn 11e nou €2 geven, dan geven we Daelyn op haar 8e gewoon €1,25. En dan gaan we per jaar €0,25 omhoog, dan heeft ze op haar 11e ook die €2. Is dat een idee?” vroeg ik aan Dave. Hij vond alles prima. Zo gingen we het doen. De kinderen vonden het goed. Vooral de oudste rekende zichzelf behoorlijk rijk met die €2 per week.

Lees ook: Het tienerrijbewijs halen

Hoeveel zakgeld geef je een kind?

Maar dan moet je zakgeld ook echt geven

En dan komt het moment dat je dat zakgeld ook echt moet geven. En juist daar loopt het wel eens mis bij ons. De kinderen krijgen hun zakgeld op zondag ( zondagsgeld ) maar ik heb eigenlijk vrijwel nooit contant geld en daardoor wordt dat soort dingen weer snel vergeten. Dat was niet de bedoeling en daarom maakte ik een heel eenvoudig lijstje met datums. Hadden ze hun zakgeld gekregen, dan kregen ze een kruisje onder hun naam. Dit werkte beter en overzichtelijker dan het op een kalender schrijven.

Tot nu toe gaat het dus goed met ‘betalen’. Als er eens een week vergeten is dan zien we dat op het schema en kan het een week later verrekend worden. De kinderen sparen ondertussen hun geld op voor ‘iets groots en duurs’ en Damiën heeft zelfs besloten al te gaan sparen voor zijn rijbewijs. En dat terwijl ik verwacht had dat ze als een idioot naar de supermarkt zouden rennen om snoep te kopen…

Toevoeging in 2022: De kinderen zijn inmiddels 15 en 12 en hebben inderdaad voor ‘iets groots en duurs’ gespaard. Naast hun zakgeld spaarden ze ook hun verjaardagsgeld op. Damiën kocht uiteindelijk een Playstation en Daelyn ging voor deze grote doos Lego.

Richtlijnen per leeftijd

Hoeveel geef je nou per leeftijd? Wij hebben dus gekozen voor €1,25 voor onze achtjarige en €2 voor onze elfjarige. Per levensjaar gaan we €0,25 omhoog. Ze hoeven er geen verplichte dingen zoals beltegoed of cadeautjes van te kopen. Het geld wat ze krijgen is volledig voor hunzelf. Zouden ze er wel meer van moeten doen, dan zouden we natuurlijk voor een ander bedrag kiezen. Op de site van het Nibud kun je kijken wat de richtlijnen per leeftijd zijn voor de hoogte van het zakgeld. Zo konden wij zien dat we niet eens zo verkeerd gegokt hadden met de bedragen die wij geven.

Hoeveel zakgeld krijgt jouw kind?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *