Je huis opruimen – met deze 5 tips wordt het een makkie!

Opruimen en poetsen zie ik als 2 verschillende dingen. Poetsen zijn standaard klusjes: gasfornuis schoonmaken, ramen wassen, stofzuigen, dat soort dingen. Opruimen zie ik als iets heel anders en als een grote, onoverzichtelijke klus. Kledingkasten die uitgezocht moeten worden, speelgoed waar niet meer mee gespeeld wordt, de zolder die uitpuilt. Ik word er al moe van als ik er aan denk. Want waar begin je in vredesnaam met je huis opruimen? Boven waar nooit iemand komt? Of juist in de woonkamer waar je iedereen binnen laat? In dit artikel geef ik je tips om te starten met opruimen of te ‘ontspullen’. Ik vertel je hoe je het voor jezelf makkelijker maakt en in mijn video`s laat ik je zien hoe ik het gedaan heb. Bovendien geef ik je vele opties waar je met je zooi naar toe kunt want weggooien vind ik ook zo zonde. De een zijn zooi is namelijk iets bruikbaars voor een ander.

Inhoudsopgave

De Minimalistic Challenge – dit maakt je huis opruimen een stuk makkelijker!

Het leek me een leuk idee om mee te doen met de Minimalistic Challenge. Het idee is vrij eenvoudig: 30 dagen lang gooi je elke dag spullen weg. Op dag 1 doe je 1 ding weg, op dag 2 doe je 2 dingen weg en zo ga je net zolang door tot je op dag 30 maar liefst 30 spullen uit je huis verwijdert.

Maak het ook niet lastiger dan het is: 30 lege batterijen zijn gewoon 30 dingen die uit je huis gaan en ook dat ruimt op. Heb je moeite om dingen weg te doen? Bij mij komt het omdat ik denk dat het nog prima te gebruiken is door een ander, ook al kan ik er zelf niks meer mee. Denk aan speelgoed waar de kinderen te oud voor zijn of boeken die ik al gelezen heb. Kleding die me niet meer past maar nog prima een ronde mee kan.

Je huis opruimen met deze 5 tips

Door schade en schande ben ik wijs geworden zullen we maar zeggen. 😉 Ik heb enkele tips voor je verzameld waar jij hopelijk mee uit de voeten kunt.

Tip 1: Elke stap is er eentje

Elke stap is er eentje, je hoeft niet alles in 1 keer te doen of 30 dagen achter elkaar aan de slag te gaan. Je kunt er ook voor kiezen om wekelijks een momentje te pakken en wat spullen weg te doen. De meeste mensen hebben het erg druk en vliegen van hot naar her. De Minimalistic Challenge helpt om in relatief weinig tijd uiteindelijk een heleboel spullen uit je huis te krijgen. Op deze manier is je huis opruimen appeltje-eitje.

Tip 2: Ruim op per categorie, niet per ruimte

Overal lees je dat je per ruimte moet opruimen maar dat vind ik persoonlijk nog steeds onoverzichtelijk. Als ik naar mijn woonkamer kijk, dan zie ik verschillende (volle) kasten en bakken vol speelgoed. Het heeft mij erg geholpen om per categorie op te ruimen met in mijn achterhoofd ook de wetenschap waar ik de spullen naar toe ging brengen. Zo besloot ik bijvoorbeeld de boekenkast op te ruimen en wist ik dat ik deze boeken naar een zwerfboekenstation ging brengen tijdens een wandelingetje met de jongste.

Ga je aan de slag met bijvoorbeeld de schoolspullen? Bedenk je dan dat je niet alles kunt bewaren. Ik zou ook graag die geknutselde Eiffeltoren, gemaakt van lege cakedozen bewaren, maar het neemt ook zo enorm veel ruimte in beslag. Een optie zou kunnen zijn om er een foto van te maken en deze te bewaren in de herinneringenkist.

Tip 3. Het hoeft niet perfect. Bij twijfel niet doen!

Het handige van de Minimalistic Challenge is dat je dagelijks een bepaald aantal items weg doet. Zo was ik de kledingkast aan het opruimen en kwam ik iets tegen waarvan ik twijfelde. Zal ik het wegdoen of toch niet? Omdat ik al aan mijn maximaal aantal items was voor die dag, werd het me eigenlijk een beetje makkelijk gemaakt. Lekker laten hangen dus. Wellicht ging dit met een volgende opruimronde uit de kast.

Tip 4. Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht

Een beloning kan erg motiverend werken. Het hoeft geen grote beloning te zijn: zo kun je kiezen voor een makkelijke maaltijd voor de tv na een uurtje opruimen. Of wellicht besluit je wel spullen te gaan verkopen? Het geld kun je in een potje doen en besteden aan iets wat voor jou belangrijk is, denk aan het kopen van deze radiatorfolie of spaarlampen. Maar ook een dagje uit of een avondje naar de bioscoop kan erg leuk zijn.

Tip 5: Laat de kinderen of je partner meehelpen

Je hoeft het niet alleen te doen. Is het een te grote klus voor je, laat je dan helpen door familie of vrienden. Vind je het lastig om mensen aan je spullen te laten? Laat ze dan glas wegbrengen, kleding naar de kledingbak of boeken naar het zwerfboekenstation, en meer van dat soort dingen. Laat de kinderen hun eigen kamer opruimen. Ze kunnen bijvoorbeeld 3 dingen uitzoeken waar ze niet meer mee spelen die jullie dan weg doen. Verkoop je het? Geef ze dan het geld voor in hun spaarpotje. Dit motiveert ze om verder te kijken tussen hun spullen waar ze niks meer mee doen.

Bonustip: Verzamel alles op 1 plek in huis wat je weg wil doen. Bij ons is dat in de gang. Ben ik boven bijvoorbeeld de was aan het opruimen en zie ik toevallig een boek liggen dat niet meer gelezen wordt, dan ‘dump’ ik dat op mijn verzamelplek. Als ik iets meer tijd heb, bijvoorbeeld in het weekend zet ik het op marktplaats of loop langs een zwerfboekenstation.

Je huis opruimen: waar ga je met al die zooi naar toe?

Als je dan eenmaal aan het opruimen bent, dan is het wel zo handig om te weten waar je met je spullen naar toe moet gaan. Op mijn website heb ik al geregeld leuke initiatieven gedeeld, maar ook hieronder zal ik een rijtje van initiatieven en stichtingen neer zetten zodat je beter kunt recyclen.

  • Batterijen: O.a. bij Supermarkten en basisscholen. Jouw dichtstbijzijnde locatie vind je hier.
  • Doppen sparen van lege flessen. Je kunt deze kwijt bij verschillende inzamelpunten. Deze worden bewaard voor KNGF geleidehonden. Met de opbrengst betalen ze de scholing van de honden. Meer informatie vind je hier.
  • Glas: glasbak
  • Kleding: de kledingbak. Zie voor andere opties het kopje ‘ontspullen kleding’ hier beneden.
  • Kapotte mobiele telefoons: Deze kun je bij verschillende stichtingen inleveren. Ze krijgen hiervoor een kleine vergoeding zodat ze de stichting draaiende kunnen houden. Bijvoorbeeld bij Stichting Opkikker. (Klik)
  • Nespresso koffiecupjes. Deze kun je bij verschillende inleverpunten afgeven zodat deze op de juiste manier door Nespresso gerecycled kunnen worden. Meer informatie hierover vind je in dit artikel.
  • Plastic: Plastic, blik en drinkkartonnen kun je in de PMD zakken van je gemeente aanbieden.
  • Oud ijzer: In onze gemeente kunnen we het afgeven bij het milieuparkje. Vaak wordt dit ook ingezameld door verengingen om zo een zakcentje bij te verdienen.
  • Oud Papier: dit wordt vaak via de gemeente opgehaald of je kunt het ergens afgeven.
  • Repair Cafe: Is iets kapot en denk je dat het nog gemaakt kan worden? Kijk dan of er een repair cafe bij jou in de buurt is.
  • WeCycle: Kan het repair cafe niks meer met je elektronische apparaat? Geef het dan af op een Wecycle inleverpunt. Inmiddels zijn er ruim 13.000 in Nederland. De dichtstbijzijnde in jouw buurt vind je hier.

Ontspullen apps

Om al die spullen uit je huis te krijgen of om gemotiveerd te blijven, zijn er een aantal apps die je prima kunnen helpen. Ik zet er een aantal op een rijtje voor je.

  • Get Rid Of It. Deze app fungeert eigenlijk als een soort dagboekje. Dagelijks kun je hierin bijhouden wat je hebt weggedaan en kun je een foto toevoegen. Je kunt op die manier ook je voortgang delen op social media, mocht je dat interessant vinden.
  • Marktplaats. Wil je spullen verkopen, dan is marktplaats de plek om dat te doen.
  • Vinted. Ook Vinted is een app waar je spullen, voornamelijk kleding, kunt verkopen.
  • Wil je starten met het opruimen van al die documenten? Je kunt deze makkelijk inscannen met apps zoals Microsoft Office Lens, Evernote of Google Drive.

Ontspullen kleding

Besluit je om je kledingkast op te gaan ruimen? Het hoeft niet direct in de kledingbak, er zijn meerdere opties om van je bruikbare kleding af te komen.

  • De kledingruiltas
  • Je kleding aan iemand anders geven in je omgeving
  • Kledingbank. Net zoals je bij de voedselbank eten kunt afgeven, kun je bij de kledingbank kleding afgeven.
  • PackMee kledingdonatie
  • Een inzameling via school. Vaak krijgt de school hier een bedrag voor dat ze weer kunnen besteden aan het kopen van materialen voor de kinderen.

Ik hoop dat ik je fijne tips heb kunnen geven over waar je met je spullen naar toe kunt als je ze zelf niet meer gebruikt. Mocht je zelf nog leuke tips hebben omtrent je huis opruimen, laat ze dan zeker even achter in de reacties hier beneden.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *