Ons Indonesische kookavontuur: welke Indonesische gerechten heb ik gemaakt?

Aangezien Daelyn haar reis naar het mooie Indonesiƫ niet door kon gaan vanwege de Corona crisis, besloten we iets leuks te organiseren. Een Indonesisch buffet met allemaal lekkere Indonesische gerechten. Het was eventjes wat werk maar we verdeelden het over 3 dagen en zo viel het toch allemaal mee. En wat was het lekker allemaal, ik kan er nog van nagenieten.

Inhoudsopgave

Wat maakten we allemaal?

We besloten dus verschillende gerechten te maken, te weten:

– Bami
– Nasi
– Witte rijst
– Daging smoor
– Sajoer boontjes
– Rendang
– Babi ketjap
– Kip ketjap
Spekkoek

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik niet alles ‘from scratch’ heb gemaakt. Ik heb ook gebruik gemaakt van kant en klare boemboes, maar ik heb me laten vertellen dat die tegenwoordig echt goed zijn en dus prima gebruikt kunnen worden. Aangezien ik dus niet eerder Indonesisch gekookt heb, en dus niet eerder gebruik heb gemaakt van kant en klare boemboes, weet ik niet hoe ze voorheen waren. šŸ˜‰ Online zijn ook recepten te vinden voor wanneer je jouw eigen boemboe wil maken.

Is het veel werk?

Ja, je bent er wel eventjes zoet mee. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik ook alles gefilmd wilde hebben voor mijn YouTube kanaal, dus ik heb de gerechten echt 1 voor 1 gemaakt. Anders had ik echt wel 3 pannen tegelijk op het vuur kunnen zetten. Er zijn gerechten bij die hebben echt wel eventjes nodig. Met het maken van de daging smoor bijvoorbeeld ben je zo een paar uurtjes kwijt.

Gelukkig kun je dit soort dingen prima een paar dagen van tevoren maken. En maak je een grotere hoeveelheid, dan kun je alles ook nog prima invriezen voor een volgende keer. Scheelt weer tijd, aangezien je dan nog maar 1 of 2 gerechten hoeft te maken om je Indonesische rijsttafel aan te vullen.

Sum en Sam boemboe

En ik maakte dus gebruik van kant en klare boemboes. Niet voor alle gerechten, wel voor de sajoer boontjes en de rendang. Het werkt echt harstikke makkelijk: beetje water bij de boemboe en het is al klaar, zoals je in de video kunt zien.

Het smaakte echt prima. Vooral de sajoer boontjes vond ik erg lekker. Ik heb kleinere porties ingevroren aangezien er best wel wat over was. Mocht ik dan eens zin hebben in boontjes bij een gewone maaltijd, dan kan ik altijd een portie uit de vriezer halen. Lekkerder dan gewone boontjes.

Babi Ketjap

Voor de babi ketjap heb je maar een paar ingrediƫnten nodig (en een beetje geduld )

– 500 gram speklappen, in blokjes gesneden.
– Knoflookolie (ik maak deze zelf van een halve liter olie en 3 tenen knoflook)
– Zout
– Peper
– Nootmuskaat
– DjahĆ© (gemalen gemberwortel)
– Ketjap manis (ongeveer 6 eetlepels)
– Ketjap asin ( ongeveer 2 eetlepels)
– Beetje citroensap
– Scheutje water

De speklapjes even aanbraden in de knoflookolie. Vervolgens voeg je de rest van de ingrediƫnten toe. Dan is het geduld hebben: laat de spek ongeveer 3 kwartier op een laag vuurtje sudderen. Hou wel in de gaten of het niet droog kookt, anders wat water toevoegen.

Kip Ketjap in ketjapsaus

– Kipfiletblokjes
– Ketjap manis
– Knoflookolie
– Citroensap
– Peper en zout

De kipfiletblokjes heb ik een dag eerder in een marinade gezet van ketjap manis en knoflookolie. Je hoeft dit verder alleen maar in de pan gaar te bakken. Je zou er ook satƩstokjes van kunnen maken, lekker voor op de barbecue.

De ketjapsaus is erg eenvoudig. Je doet een beetje knoflookolie in een pan en voegt hier ketjap manis, citroensap, peper en zout aan toe. Vervolgens breng je het aan de kook. Hoe langer je het laat koken, hoe meer het indikt. Ik vind de ketjapsaus het lekkerste als hij een beetje stroperig is.

Daging Smoor

– 600 gram runderriblappen, in stukjes gesneden
– Knoflookolie
– 3 uien, gesnipperd
– Paar kruidnagels
– Peper, zout en nootmuskaat
– Beetje citroensap
– Beetje suiker
– Een kaneelstokje
– Klein blikje tomatenpuree
– 3 eetlepels ketjap manis
– 400 ml water

Runderriblappen en uien even aanbraden in de knoflookolie. Vervolgens de rest van de ingrediƫnten toevoegen. Goed roeren en het deksel op de pan doen. Op een laag vuurtje laat je dit alles een uurtje of 2 a 3 sudderen. Let goed op dat het vlees niet droog kookt. Je kunt gerust nog een beetje water toevoegen, mocht dat nodig zijn.

Kookavontuur 2.0

Ik vond het erg leuk om bezig te zijn met de Indonesische gerechten. Binnenkort wil ik weer een gezellig kookavontuur starten met de kinderen. Even kijken wat we gaan maken. Misschien een high tea. Alhoewel Daelyn erg graag eens een keer sushi zou willen maken. Suggesties zijn welkom in de reacties. šŸ™‚

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *