Spekkoek maken

Spekkoek is een lekkere cake die zijn naam te danken heeft aan de opgebouwde laagjes die doen denken aan een speklapje. Het is 1 van de Indonesische gerechten die ik heb gemaakt tijdens ons Indonesisch kookavontuur. Het is even wat werk om deze cake te maken, maar dan heb je ook wat. Hierbij het recept zodat ook jij jouw eigen spekkoek kunt maken.

Inhoudsopgave

Wat heb je nodig?

– 10 eieren, gesplitst
– 500 gram boter
– 500 gram suiker
– 250 gram bloem
– Een eetlepel koek – en speculaaskruiden. ( Of los de kruiden kaneel, kruidnagelpoeder, nootmuskaatpoeder en kardemom)

Hoe maak je spekkoek?

Je begint met het splitsen van de eieren. Vervolgens neem je een schone kom waar je de boter in zacht klopt. Is de boter eenmaal zacht, dan kun je de eidooiers hier aan toevoegen. Is alles goed opgenomen, dan kun je de suiker schepje voor schepje toevoegen terwijl je blijft mixen.

In een andere kom klop je de eiwitten stijf, dit heeft wel even nodig. De eiwitten spatel je door het boterbeslag heen. Is dit volledig opgenomen, dan spatel je de bloem door het beslag heen.

Dit beslag verdeel je over 2 kommen. Aan 1 kom voeg je de koek- en speculaaskruiden toe, dit wordt je donkere beslag. Het andere beslag blijft licht.

Lees ook: Indonesische gerechten

Laagje voor laagje

Ik heb een springvorm genomen om de spekkoek in te maken. De zijkanten vet je in, op de bodem leg je een velletje bakpapier. Je gaat nu laagje voor laagje de spekkoek opbouwen.

Begin met een wit laagje. Smeer dit voorzichtig uit over de bodem. Zet de springvorm vervolgens in een voorverwarmde oven op 200 graden. Ik heb ongeveer 7 minuten per laagje nodig gehad, maar het is even afhankelijk van je oven.

Nadat je eerste laagje klaar is, voeg je een tweede laagje toe. Dit is dus het donkere beslag. Leg een klein beetje op het witte laagje. Het beslag zal door de warmte een beetje smelten en dan smeert het zich wat makkelijker uit. Zet dit vervolgens weer een paar minuten in de oven.

Zo bouw je laagje voor laagje op. Uiteindelijk ben je er echt een paar uur mee kwijt, maar de spekkoek is erg lekker. Je kunt hem ook goed invriezen. Zo kun je hem maken op een moment dat je meer tijd hebt en gebruiken op een moment dat je minder tijd hebt.

Deze spekkoek is gemaakt met eieren. Yvonne deelt op haar website een recept voor vegan spekkoek.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *