Je eigen brood bakken

recept-brood

Er zijn momenten dan sta ik graag in de keuken. Er zijn ook vele momenten dan heb ik er een bloedhekel aan.Ā  šŸ˜‰ Ik vind het vooral leuk om nieuwe dingen uit te proberen en dan de reacties van mijn gezin te zien. Mijn eigen brood bakken stond al een tijdje op mijn lijstje maar het leek me een hels karwei dus ik heb het een tijdje uitgesteld. Onlangs ging ik toch aan de slag en of het een succes was lees je in dit artikel.

Inhoudsopgave

Recept brood bakken

Ik heb in een ver vaag grijs verleden een broodbakmachine gehad die stof stond te happen in de kast. Gekocht in een opwelling omdat ik mijn eigen brood wilde gaan bakken maar al die ingrediƫnten s`avonds in dat ding doen bleek toch te veel werk. Die broodbakmachine is dus de deur uitgegaan wat inhield dat ik dus nu echt ouderwets zelf aan de slag moest gaan.

Ik zocht naar een lekker makkelijk recept. Eigenlijk meer omdat ik geen zin had om naar de winkel te lopen en dus iets wilde maken met de ingrediƫnten die ik in huis had. Ik kwam terecht op deze site en vond daar onderstaand recept.

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 8 gram droge gist
  • 3 deciliter lauwwarm water
  • 1 theelepel suiker
  • 20 gram boter
  • olijfolie ( voor het invetten van het bakblik )

Al deze ingrediƫnten had ik dus in huis. Ik had zelfs zakjes gist, al zat er maar 7 gram per zakje in maar dat leek me niet zo`n gigantisch probleem.

Hoe maak je zelf brood?

Ik nam een grote kom, mengde de bloem, zout, gist, suiker, boter en het water door elkaar en kwam erachter dat het best plakte. Beetje bloem erbij op gevoel en uiteindelijk kon ik er een mooie deegbal van maken. Dit moest een uurtje rijzen in de kom.

Vervolgens moest ik het weer kneden en in mijn ( met olijfolie ) ingevette bakblik leggen. Ook dit moest weer een uur rijzen. Het brood kwam netjes omhoog en het leek echt iets te worden. Stiekem was ik een beetje trots op mezelf.

Na die tweede rijs moest het 40 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden. Het brood kwam er mooi en bruin uit. Ik had zowaar echt zelf een brood gebakken! Woehoe!

Het resultaat

Ik bleek niet als enige enthousiast. Mijn harde werken werd beloond met complimentjes van man en kinderen. “Wat goed van je!” en “Wat grappig, je eigen brood maken! Smaakt het ook?” Ja, dat was ook wel belangrijk natuurlijk.

Het brood bleek niet verkeerd te smaken. Iedereen vond het lekker en dezelfde dag nog was het brood op. Ook het zelf snijden bleek niet zo`n probleem te zijn. En dat had ik eigenlijk wel verwacht, dat het zelf snijden van sneetjes brood net iets teveel werk zou zijn en dat het daarom zou blijven liggen. Dat smaakte dus naar meer.

Variaties op brood recept

Aangezien dit een basisrecept is, kan ik dus variƫren wat ik wil. In plaats van water besloot ik melk toe te voegen. Dit gaf het brood net iets meer smaak, want met water vond ik toch net iets te flauw. Met melk is het net iets voller van smaak.

Een weekje later maakte ik weer zelf brood volgens dit basisrecept. Dit keer besloot ik wat kaneel toe te voegen. Ook dit brood was weer in no-time op en ik kreeg zelfs teleurgestelde gezichten. Wanneer ik dan weer nieuw brood ging maken?

Voordelen van zelf brood bakken

Persoonlijk vond ik mijn variatie met kaneel tot nu toe nog het lekkerste. Ook het bakken zelf en de tijd die het kost vind ik reuze meevallen. Op zich ben je er niet gigantisch veel tijd echt mee bezig. Het kost gewoon veel tijd om het te laten rijzen, maar het kneden zelf is zo gepiept.

Daarnaast is het natuurlijk vrij goedkoop. Qua ingrediĆ«nten zal ik waarschijnlijk rond de ā‚¬0,50 uitkomen voor het bovenstaande basisrecept. Volgens deze website kost het gebruik van de oven me rond de ā‚¬0,20 dus alles bij elkaar heb ik voor nog geen euro een versgebakken brood.

Nog een voordeel is dat je weet wat er in zit. Geen e-nummers, geen troep. Wit brood is natuurlijk niet het meest gezonde brood, maar ook dit kun je natuurlijk zelf aanpassen. Binnenkort wil ik nog wat andere variaties gaan proberen en die zal ik dan ook zeker delen hier.

Zijn er dan ook nadelen? Ja, het brood kruimelt wel een heel stuk meer en droogt wat sneller uit. Om het echt dagvers te houden zou je het brood in tweeƫn kunnen snijden en een helft in kunnen vriezen. Dat scheelt al.

Maar al met al: Ik had er plezier in, het werd met smaak opgegeten en het is voor herhaling vatbaar! Geslaagd experimentje weer dus. šŸ˜‰

Heb jij wel eens zelf brood gebakken?Ā 

 

recept-brood

 

 

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

2 thoughts on “Je eigen brood bakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *