Keelamandelen verwijderen

Na ruim een jaar problemen met de keelamandelen is het eindelijk zover. Vandaag is de dag dat ze de keelamandelen gaan verwijderen. Het koffertje met knuffels, sloffen en boekjes staat klaar. Nog even de wekker zetten en proberen wat te slapen. Nu zal dat voor mij geen probleem zijn maar onze dochter vind de operatie erg spannend en zal waarschijnlijk aardig wat moeite hebben om in slaap te komen.

Inhoudsopgave

Voorbereiding op de afdeling

Om 6:45 halen we de kleine meid uit bed. Aangezien ze nuchter moet zijn voor de operatie hebben we haar zo lang mogelijk laten liggen. Ze heeft een verdovende pleister uit het ziekenhuis meekregen. Deze moeten we zelf op de hand plakken, de pleister zorgt ervoor dat de huid verdoofd wordt en ze het inbrengen van het infuus minder tot niet voelt. Even voor half 8 melden we ons in het Moeder en Kind centrum van het ziekenhuis.

We zijn niet de enigen die aanwezig zijn om de keelamandelen te laten verwijderen vandaag. Meerdere ouders en kinderen zijn al vroeg op de afdeling voor dezelfde operatie. De kinderen krijgen allemaal hun eigen bed toegewezen en krijgen alvast pijnstilling. Ook word de temperatuur gemeten en mogen ze de operatiekleding aantrekken. Aan de ouders wordt op dat moment verteld hoe laat hun kind ongeveer aan de beurt is.

verdoving hand kind

Wachten en de tijd doden

Op het moment dat de voorbereidingen zijn getroffen is het afwachten. Mijn dochter en ik spelen even een spelletje op de kamer. De rest van de kinderen trok zich terug in de speelkamer. Even na 9.00, iets later dan verwacht, was het zover. Wegens tussenkomst van een spoed O.K liep het allemaal wat uit en dat zorgde natuurlijk voor wat extra spanning.

Eenmaal op de O.K kreeg mijn dochter het even te kwaad. Het team dat er stond was super en had haar heel snel gekalmeerd en aan het lachen. Na het inbrengen van het infuus en slaapmiddel was ze binnen 5 tellen vertrokken. Op dat moment werd door de arts besloten om ook haar neusamandelen eruit te halen. Ik moest de O.K verlaten en kon plaatsnemen in de wachtruimte.

Operatie keelamandelen

Ijsje en veel drinken

Eenmaal op de recovery werd mijn dochter direct een ijsje aangeboden. Zodra de kinderen wakker zijn moet de keel gekoeld worden en vochtig blijven. Een droge keel zorgt namelijk voor extra pijn. Dit kan voorkomen worden door de kou en het vocht van het ijsje.

Op de afdeling terug kregen we bezoek van 2 cliniclowns. Het was een heerlijke afleiding. 2 ijsjes, 3 bekers ranja en een kommetje vanille vla later mochten we weer naar huis. Het mondkapje, de spuit waar de Nurofen in zat en het haarnetje mochten de kinderen mee naar huis nemen. Ook mochten alle kinderen een knuffel uitzoeken. Mijn dochter koos een knuffel van een mandarijn.

Na het verwijderen van de keelamandelen weer naar huis

Onze dochter was duizelig en misselijk dus heb ik haar even met de rolstoel mee naar beneden genomen. We hadden een duidelijk schema mee met de tijden en hoeveelheden van de pijnstilling. Thuis heb ik meteen een timer op de telefoon ingesteld. Iedere 20 minuten moest ze iets drinken was het advies. Dit advies hebben we uiteraard ook opgevolgd.

Ik vroeg haar hoe het ging, hoe ze zich nu voelde. Eigenlijk voelde ze zich best wel goed, vertelde ze. Achteraf gezien was het haar allemaal wel meegevallen. Ze was namelijk erg bang geweest voor de operatie. Nu kijken hoe het de komende dagen gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *