Keelamandelen

Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld: ontstoken amandelen? Die werden weg gehaald! Zelf ben ik de trotse eigenaar van een gezond paar keelamandelen. Helaas pakte het voor onze dochter anders uit. In de komende weken lees je hoe alles in zijn werk ging: wat er aan vooraf ging, de uiteindelijke operatie en het herstel.

Inhoudsopgave

Ontstoken keelamandelen

Al ruim anderhalf jaar heeft onze dochter last van ontstoken keelamandelen. Voor haar betekende dit vooral dat ze veel last had van amandelsteentjes. Minimaal 4x per week maakten we de amandelen zelf schoon met een soort schrapertje omdat ze hier behoorlijk last van had. Ruim een jaar later en een paar flinke verkoudheden verder kreeg ze een kuurtje en een verwijzing naar de KNO arts. Gelukkig kwam hier meteen duidelijkheid. Ze heeft last van chronisch ontstoken keelamandelen. Aangezien ze dan meer kwaad dan goed doen zouden ze verwijderd moeten worden.

ontstoken keelamandelen

Functie keelamandelen

Keelamandelen zijn onderdeel van het lymfekliersysteem. Gezonde keelamandelen zorgen ervoor dat de ziektekiemen meteen worden opgevangen en onschadelijk gemaakt. In de neus zit de eerste set amandelen en de rest wordt opgevangen door de keel- en tongamandelen.

In dit stukje zat bij ons het probleem. Aangezien de keelamandelen van mijn dochter chronisch ontstoken zijn kunnen ze hun werk niet doen. Op het moment dat ze worden verwijderd neemt de rest van het lymfekliersysteem de werking over. Mijn hele leven hoor ik al van alles van de lymfeklieren en ik heb nooit geweten dat de amandelen daar ook onder vallen.

Lees ook: Een nachtje in het ziekenhuis vanwege de val van een paard.
Lees ook: Acute blindedarmontsteking
Lees ook: Tweedegraads brandwonden

Moeder en Kind centrum

We werden doorverwezen naar de KNO-arts in Roermond en deze besloot dat de keelamandelen het beste verwijderd konden worden. We zouden uitgenodigd worden door het Moeder en Kind centrum. Hier kregen we een middagje uitleg en konden we meteen de anesthesist bezoeken.

De kinderen (maximaal 4) kregen een filmpje te zien door de ogen van het meisje Mees. Het filmpje laat eigenlijk zien wat er op de dag van opname allemaal gebeurt. Je ziet de OK, recovery en de afdeling. Op een leuke manier werd het de kinderen zo heel duidelijk wat er zou gaan gebeuren. Dit zorgt tevens voor een hoop rust bij zowel ouder als kind.

De kinderen waarmee mijn dochter het filmpje keek kregen allemaal op dezelfde dag de amandelen verwijderd. Nadat we het filmpje hadden gezien mochten we naar de anesthesist. Hier kregen we uitleg over de wijze van narcose. Aangezien onze dochter 9 jaar is krijgt ze narcose via het infuus. Bij de jongere kinderen zou dit via een mondkapje gaan. Gerustgesteld en met gezonde kriebels konden we na deze middag weer naar huis.

Volgende week lees je hoe de operatie verging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *