Kinderastma: binnenklimaat verbeteren biedt verlichting

De gevolgen van astma bij een kind kunnen erg groot zijn. Sommige kinderen kunnen zelfs slecht functioneren in het dagelijks leven. Ze worden constant belemmerd door hun astma. Als ouder wil je er uiteraard alles aan doen om het leven gemakkelijker te maken voor je kind. Leuker te maken. Dat is niet altijd even gemakkelijk als je kind veel problemen ervaart met zijn gezondheid. Gelukkig zijn er wel enkele dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Zo is het bij kinderastma bijvoorbeeld enorm belangrijk om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. En hier valt in de meeste Nederlandse woningen nog wel het één en ander aan te doen. Door de omgeving aan te pakken, zal je merken dat je kind in elk geval thuis minder klachten ervaart. Met behulp van de volgende praktische tips verbeter je de omgeving voor jouw kind. 

Laat de luchtkwaliteit meten


Allereerst is het natuurlijk van belang om de luchtkwaliteit in huis onder de loep te nemen. Feit blijft dat het bij ruim een kwart van de Nederlandse woningen slecht gesteld is met het binnenklimaat. Er wordt onvoldoende geventileerd en mogelijke schadelijke stoffen stapelen zich op in huis. Deze lucht wordt telkens weer opnieuw ingeademd. Dit kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken. Niet alleen bij jou, maar ook bij de rest van het gezin. Met name mensen en kinderen die al gevoelige luchtwegen hebben, kunnen merken dat de problemen alleen maar erger zullen worden. Dit kan mogelijk zelfs levensgevaarlijke gevolgen hebben. De luchtkwaliteit meten in huis is de allereerste stap die je moet nemen voor het verbeteren van het binnenklimaat.

Pas als je weet óf en hoe groot het probleem is, weet je ook hoe je deze kunt aanpakken. Bovendien zal een luchtspecialist ook op zoek gaan naar een oplossing. Zo beschik je dus over een kant-en-klaar aanvalsplan om het binnenklimaat spoedig te verbeteren.

Lees ook: Speelgoed voor kinderen met astma

Verbeter de luchtvochtigheid in huis


Je kunt de gevolgen van kinderastma een stuk verlichten door de luchtvochtigheid in huis aan te pakken. Bij een ideale luchtvochtigheid zal dit veel minder druk geven op de luchtwegen. Hierdoor is ademen een stuk gemakkelijker en zullen er ook minder problemen door astma ontstaan. Bovendien verhoogt een betere luchtvochtigheid in huis ook de weerstand en vermindert het andere luchtwegproblemen die de symptomen van kinderastma kunnen verergeren.

Een overmatige vochtige lucht is veel moeilijker en zwaarder om in te ademen. Zeker wanneer men al zeer gevoelige luchtwegen heeft. Daarom is het belangrijk om dit te verlichten en voor een goede balans tussen luchtvochtigheid in huis te zorgen. Dit doe je door goed te ventileren. Hierbij is enkel een raampje openzetten zeker niet meer voldoende. Er zal meer nodig zijn om te ventileren. 24/7 ventilatie is noodzakelijk om de luchtkwaliteit op peil te houden. Een mechanisch ventilatiesysteem is tegenwoordig dan ook onmisbaar. Zeker nu de meeste woningen steeds luchtdichter worden gemaakt.

Een lagere luchtvochtigheid in huis zal tevens de groei van schimmel in huis vermijden. Ook hierdoor neemt het risico op zwaardere gevolgen van kinderastma af.

Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking.
Afbeelding van Jake Parkinson via Pixabay

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *