Je kledingkast opruimen: hoe begin je en waar ga je met je oude kleding naar toe?

Kledingkast opruimen

Onlangs ben ik gestart met de minimalistic challenge. Een challenge waarbij je in 30 dagen je huis gaat opruimen en veel spullen waar je niks meer mee doet ook echt weg doet. Inmiddels ben ik aangekomen op dag 8 en zijn de kledingkasten aan de beurt van de kinderen en mij. In dit artikel geef ik je een aantal tips hoe je begint met het opruimen van die kledingkast maar ook waar je met oude, nog bruikbare kleding naar toe kunt. Want weggooien bij het restafval is natuurlijk ook hartstikke zonde.

Inhoudsopgave

Je kledingkast opruimen, hoe begin je?

Zomer – en winterkleding wisselen

Onze kledingkasten zijn niet zo heel erg groot en daarom wissel ik in maart/april en in september/oktober (een beetje afhankelijk van de temperaturen buiten) de kleding om in de kledingkasten. In maart haal ik de zomerkleding van zolder en kijk alles na qua maat. Zeker de kleding van de kinderen want ze kunnen zomaar een flinke scheut gehad hebben. Wat weg kan leg ik bij de trap neer en wat in de kast mag was ik eerst even.

Vervolgens ga ik de winterkleding uit de kast halen en ook hierbij doe ik weer hetzelfde: ik check de maten om te kijken wat weg kan. Maar ik kijk ook naar het kledingstuk zelf: zitten er vlekken of gaatjes in? Staat er misschien een (te) kinderachtig plaatje op? Wat weg kan leg ik weer bij de trap, wat bewaard kan blijven vouw ik op en stop ik in een tas of koffer die ik op de zolder neer zet.

Opruimen Marie Kondo stijl

Marie Kondo is natuurlijk de opruimgoeroe van de wereld. Heel veel mensen zweren bij haar systeem. Wat voor de een werkt hoeft natuurlijk voor de ander niet te werken. Op Netflix kun je een serie bekijken waarin ze je meeneemt in haar opgeruimde wereld.

Waar ga je met je oude, bruikbare kleding naar toe?

Als je eenmaal die kledingkasten hebt uitgemest, dan blijf je misschien wel met een tas vol kleding zitten waar je niks meer mee doet. Weggooien is ook weer zo zonde want misschien kan iemand anders er wel heel blij van worden. Bovendien wordt het restafval verbranden steeds duurder en ook dat komt uiteindelijk op ons bordje terecht. Het is dus zaak onze restafval containers zo leeg mogelijk te houden en dat kan door goed te scheiden en recyclen.

Naar de kledingbak

Inmiddels zie je ze overal in de dorpen en steden staan: de kledingbakken. Het is de makkelijkste manier om van je kleding af te komen nadat je klaar bent met je kledingkast opruimen. Stop je bruikbare kleding in een tasje en gooi het hier in. Ook kapotte kleding of kleding met een vlekje kun je in deze container stoppen. Plak dan even een briefje op de tas waar op staat dat het kapot/vies is. Hier kunnen dan alsnog poetsdoeken van gemaakt worden.

Ook scholen zamelen eens per kwartaal oude, bruikbare kleding in. Ze krijgen hier een klein bedrag voor waar ze weer iets mee kunnen kopen voor de school.

Verkoop je oude kleding

Via Marktplaats of Vinted kun je jouw oude kleding te koop aanbieden, mits het er nog goed uitziet natuurlijk. Voor merkkleding kun je vaak nog mooie bedragen terug krijgen. Als ik iets te koop aanbied (ongeacht wat het is) neem ik mezelf altijd voor het maximaal een bepaald aantal weken online te zetten. Is het dan nog niet verkocht, dan geef ik het weg.

De kledingkast opruimen en de kleding doorgeven

Een vriendinnetje van je dochter heeft misschien net een kleinere maat, het zoontje van de achterburen is misschien een jaartje jonger dan jouw zoontje. Kleding kun je prima doorgeven aan een ander. Vooral kinderkleding wordt door veel mensen tweedehands gebruikt omdat je anders elk seizoen een volledig nieuwe garderobe moet aanschaffen. Heb je geen bekenden in je kennissenkring? Vraag dan eens op facebook wie van je vrienden je blij kunt maken met een tas vol kleding. Tweedehands kleding (tiener ook) is inmiddels behoorlijk populair.

De kledingruiltas

Een mooi initiatief voor de volwassenen is de kledingruiltas. Ooit begonnen aan het begin van de coronatijd omdat er geen kledingruil party meer gehouden mocht worden. De kledingruiltas is een big shopper vol kleding die doorgegeven wordt. Ik krijg bijvoorbeeld een tas van mijn achterbuurvrouw. Ik heb dan een dag of 3 de tijd om te kijken of er iets in zit wat me bevalt. Dan kan ik eruit halen en mag ik houden. Als ik zelf kleding heb die mij niet meer past of die ik niet meer draag, dan kan ik deze weer in de tas stoppen. Deze tas breng ik vervolgens twee straten verderop naar de volgende deelneemster op de lijst.

In het Youtube filmpje kun je zien hoe deze tas eruit ziet en kun je zien welke kleding Daelyn eruit haalde. Wil je meer informatie over de kledingruiltas of dit initiatief zelf opzetten? Kijk dan even op de website van de Omwentelaars.

Krijg de kleertjes

Ook voor jongere kinderen is er een dergelijk ruilinitiatief. Op de website van Krijg de Kleertjes kun jij je aanmelden en zo meedoen met een ruil. In een doos stop je oude, bruikbare kinderkleding in een bepaalde maat. Ook kun je er speelgoed aan toevoegen. Deze doos bied je te ruil aan. Zo kun je met iemand anders de spulletjes ruilen en ben je alleen je verzendkosten kwijt. Meer hierover lees je op hun website.

Heb je zelf nog leuke tips of weet je nog initiatieven? Laat het dan weten in de reacties hier beneden.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *