Kwarkbollen maken

Als je meedoet met Too Good To Go kun je ook wel eens producten krijgen waar je weinig mee kunt. Zo kreeg ik een tijdje geleden 3 bakken kokoskwark. Ik besloot het wel te proeven maar we vonden het vies. Echt vies. Meedoen met Too Good To Go heeft ons wel een beetje bewuster gemaakt omtrent voedselverspilling. Nu ik dit in mijn pakket had zitten wilde ik het niet zomaar weg gooien. Kon ik er misschien iets anders mee doen? Een beetje googlen leerde me dat ik prima kwarkbollen kon maken van kwark. Ik besloot te kijken of het met kokoskwark ook zou kunnen. Bij deze mijn ervaring.

Wat heb je nodig?

Naja, kwark lijkt me het meest logische. 😉 Inmiddels heb ik dit al met verschillende smaken kwark geprobeerd. Kokoskwark, citroenkwark en gewone naturel kwark. De kwark met een smaakje geven natuurlijk ook een smaakje aan het brood, al moet ik zeggen dat het minimaal was. De citroen vond ik persoonlijk de iets mindere variant, maar de kokoskwark maakte deze broodjes echt lekker.

  • 250 gram kwark
  • 250 gram bloem
  • 2 eieren
  • scheutje olie (zonnebloemolie of olijfolie)
  • snufje zout
  • gist of bakpoeder

Als je bakpoeder gebruikt dan worden je kwarkbollen iets kruimeliger dan met gist. Op de achterkant van je zakje gist/bakpoeder staat voor hoeveel gram bloem dit bedoeld is. Zo staat op mijn zakjes gist dat de hoeveelheid gist bedoeld is voor 500 gram bloem. Ik gebruik dus een half zakje gist op deze hoeveelheid.

In onderstaande video kun je zien hoe ik de kwarkbollen maak.

Lees ook dit artikel over de Verspilling is Verrukkelijk box

Plakkerig deeg

Dit deeg meng je gewoon met een spatel. Het blijft een beetje plakkerig. Is het enorm plakkerig dan kun je een beetje bloem toevoegen. Maar uiteindelijk blijft het plakkerig. Je kunt er dus geen bolletjes van draaien zoals met gewoon brooddeeg. Ik heb met 2 lepels bolletjes gemaakt en op de bakplaat gelegd.

Variatietip: je kunt ook het deeg uitsmeren over de bakplaat zodat je een bodem krijgt. Vervolgens mix je een zakje roerbakgroenten met een pot of zak pastasaus. Deze verdeel je over de bodem. Beetje geraspte kaas eroverheen et voila: homemade pizza!

Ik heb de oven op 180 graden gezet en de bolletjes in de oven gezet. Het is een beetje afhankelijk van de grootte van je bolletjes hoe lang ze in de oven moeten. Hou ongeveer een kwartier, 20 minuutjes aan. De bolletjes moeten een beetje bruine kleur hebben, net zoals gewone broodjes. Ze moeten ook niet te zwaar aanvoelen en een beetje hol klinken als je er op tikt.

Deze kwarkbollen zijn lekker om warm te eten met een beetje jam. Smakelijk!

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *