Verspilling is verrukkelijk

De eerste week van september was het de verspillingsvrije week. Een week om ons bewuster te maken van de hoeveelheid voedsel die verspild wordt in de wereld. Niet alleen bij de fabrikant of de verkopers maar juist ook thuis. Op Instagram kwamen leuke tips voorbij hoe je zo min mogelijk kunt verspillen en eigenlijk nog best iets lekkers kunt maken van producten die je normaal gesproken weg zou gooien. Om voedselverspilling tegen te gaan maken verschillende bedrijven van reststromen nieuwe producten. Deze ondernemers besloten hun krachten te bundelen en daaruit is Verspilling is Verrukkelijk ontstaan. Onderaan dit artikel kun je mijn YouTube video bekijken over deze box.

Inhoudsopgave

Verspilling is verrukkelijk box

Ongeveer een derde van al het voedsel in de wereld wordt verspild. Voedsel dat nog prima te gebruiken is en waar je de lekkerste producten mee kunt maken. Denk aan een soep, een saus of bijvoorbeeld jam. Inmiddels zijn er ook een aantal leuke en creatieve bedrijven ontstaan die met dit voedsel een nieuw product maken. Deze producten vind je terug in de Verspilling is verrukkelijk box. (Klik hier om naar hun website te gaan) Ik vertel je over de producten die ik in mijn box aantrof.

Verspilling is verukkelijk Yespers

Yespers

Van Yespers zat er een Cashew en Macadamia snack in mijn box. Dit is een zakje met ongezouten nootjes wat je zo op kunt eten of kunt gebruiken als topping voor je havermout of yoghurt. Yespers heeft verder nog meer producten ontwikkeld waaronder een smoothiespread voor op je brood die zeker aan te raden is. (Klik hier om naar de website van Yespers te gaan)

Gro Krupi chips

Gro krupi chips

Gro Mushrooms is een bedrijf dat oesterzwammen kweekt op koffiedik. Dit koffiedik halen ze op verschillende locaties op. Van de oesterzwammen maken ze o.a. de krupi chips, bitterballen, burgers en ragoutbroodjes.

Wij hadden de Krupi chips in ons pakket zitten. Het lijkt een beetje op kroepoek met de lichte smaak van champignons. Leuk om te weten: deze chips zijn vegan. (Klik hier om naar de website van Gro te gaan)

Lees ook: Vegan Masters review
Lees ook: Voedselverspilling tegengaan is makkelijk met deze tips!

Thijsthee

Thijsthee

Bij Thijsthee maken ze ijsthee van vers fruit dat anders weggegooid zou worden. Ze hebben verschillende smaken:

 • Gember en citroen
 • Venkelthee, granaatappel en framboos
 • Zwarte thee met appel en brandnetel

Wij hadden de ijsthee met gember en citroen in ons pakket zitten en deze smaakte super. Het zou leuk zijn als deze flesjes ijsthee bij verschillende horecazaken in Nederland op de kaart zouden komen te staan zodat je ook tijdens je avondje uit een Thijstheetje kunt bestellen. (Klik hier om naar de website van Thijsthee te gaan.)

Verspillingsfabriek

Verspillingsfabriek

Bij de verspillingsfabriek maken ze verschillende soorten soep van bijvoorbeeld kopjes en kontjes van tomaten, stronkjes van de broccoli, snijresten van de uien en ga zo maar door. Prima voedselresten die echt niet weggegooid hoeven te worden. De soepen bestaan uit verse ingrediënten zonder onnatuurlijke e-nummers. Ze hebben momenteel de volgende soepen in hun assortiment:

 • Champignon crème soep
 • Romige tomatensoep
 • Tomaat-paprika soep
 • Uiensoep

Wij hadden de tomaat-paprika in ons pakket zitten en deze was erg lekker. Deze soep is vegan. (Klik hier om naar de website van de Verspillingsfabriek te gaan)

Oma Dee sambal

Oma Dee

Bij oma Dee maken ze sambal. Voor de Oelek gebruiken ze pepers die niet mooi genoeg zijn voor in het schap, maar die dus wel nog een prima smaak hebben. Zoals ik in mijn filmpje al vertelde eten wij thuis geen sambal. Mijn moeder is er gek op dus ik heb het potje aan haar gegeven. Bij oma Dee maken ze de volgende samballetjes:

 • Hete badjak
 • No waste sambal
 • Sambal Taotjo

Klik hier om naar de website van Oma Dee te gaan

Verspilling is verrukkelijk Unwaste zeep

Unwaste zeep

Unwaste is een product dat ik al een hele tijd geleden online voorbij zag komen. Het is me bijgebleven omdat ik het ongelooflijk creatief vond dat ze van organische reststromen zeepjes maakten.

In Nederland produceren we maar liefst 150 miljoen kilo aan koffiedik en 250 miljoen kilo aan sinaasappelschillen. Dit wordt gewoon weggegooid terwijl je er dus nog waardevolle grondstoffen uit kunt halen. Bij Unwaste maken ze natuurlijke zeepproducten op basis van koffiedik en sinaasappelschillen.

In ons pakket zat de handzeep met sinaasappel. Hij ruikt echt heerlijk! (Klik hier om naar de website van Unwaste te gaan)

Twisted jams

Twisted Jams

Bij Twisted maken ze jams, chutneys en relish van groenten en fruit dat normaal gesproken verspild zou worden. Denk aan een iets te kleine paprika, een komkommer die krom is of een mango die niet mooi genoeg is voor de verkoop. De smaken in hun assortiment:

 • Appel-karamel-zeezout jam
 • Braam-gember jam
 • Geredde rode uien relish
 • Mango-passievrucht jam
 • Peer-vanille jam
 • Pittige paprika jam

Wij hadden de mango-passievruchten jam in ons pakket zitten. Wat een geluk want ik denk dat mango en passievruchten mijn favoriete fruitsoorten zijn. We aten de jam met een lekker vers croissantje en hij was echt top! (Klik hier om naar de website van Twisted te gaan)

Pasta sauce food fellows

Food Fellows

Bij Food Fellows maken ze sauzen en currypasta`s van groenten die niet in de supermarkt terecht komen omdat ze bijvoorbeeld te rijp of los van de tros zijn. Alle producten zijn vers en zonder onnatuurlijke toevoegingen. In hun assortiment vind je:

 • Chili sauce
 • Curry sauce
 • Pasta sauce
 • Tomato base
 • Tomato soup

Wij hadden de pasta sauce in het pakket zitten. Deze is al kant en klaar en hoef je alleen maar op te warmen. Ik heb wat groenten in een pan gedaan en daar de saus overheen gegoten. Wat gekookte pasta erbij en klaar is je easy peasy gezonde maaltje. (Klik hier om naar de website van Food Fellows te gaan)

Was jij al bekend met deze Verspilling is Verrukkelijk box?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *