Zo ga je voedselverspilling tegen (en bespaar je flink wat geld!)

Ruim een derde van het voedsel wereldwijd wordt verspild. Weggegooid terwijl het eigenlijk nog prima te gebruiken is. Als je het zichtbaar zou maken in de vorm van geld, dan zouden veel mensen je voor gek verklaren. Wie gooit er nu honderden euro`s per jaar in de prullenbak? Voedsel wordt overal in de keten verspild. Van het land tot de klant, zullen we maar zeggen. Toch is voedselverspilling tegengaan helemaal zo lastig niet.

Inhoudsopgave

Hoeveel voedsel verspillen we jaarlijks?

Jaarlijks is de verspilling in de hele keten tussen de 106 en 147 kilo voedsel per persoon. Kijken we naar wat er echt thuis wordt verspild dan zitten we op de 34 kilo per persoon. (bron)

Het voedsel dat het meest wordt verspild is brood, zuivel, groenten en fruit. Dit zijn producten die je vooral terug kunt vinden in de Too Good To Go pakketten. Door deze pakketten aan te schaffen kun je dus al een heleboel voedselverspilling voorkomen bij de winkelier. Wil je thuis aan de slag gaan om voedselverspilling tegen te gaan en zo flink wat geld te besparen? Check dan mijn tips.

Check je voorraad

Door goed op te letten wat we met ons voedsel doen houden we jaarlijks flink wat geld over. Zo hebben we nu een boodschappenbudget van tussen de €250 en €300 per maand voor ons gezin van 5.

Het is een beetje een open deur, maar het checken van je voorraad is echt wel belangrijk. Eens in de 3 a 4 maanden loop ik mijn houdbare voorraad in kelders en kastjes na. Alles wat binnen 2 maanden over de datum gaat neem ik mee mijn keukentje in en daar verzin ik dan een gerecht mee. Tip: op Pinterest vind je enorm veel recepten, neem er zeker eens een kijkje.

Gebruik je zintuigen

De datum op een verpakking zegt me niet zo heel veel. Nee, ik zal geen zuivel eten wat 4 weken over de datum is, maar een paar dagen is geen probleem. Gebruik simpelweg je zintuigen. Open de verpakking, kijk, ruik en proef aan het product. Dan heb je echt wel direct door of je het nog kunt gebruiken.

Wees creatief met de producten die je hebt

Soms moet je creatief zijn, zeker als je graag een Too good to go pakket op haalt, zoals ik. Zo kreeg ik eens heel veel citroenen in mijn tgtg pakket van de Sligro. Of wat dacht je van 5 kilo champignons die vrijwel direct op moesten. Liters kwark waar ik echt even over na moest denken. Uiteindelijk rolden er de lekkerste taarten, pannenkoeken, broodjes en vegetarische stoofpotjes uit die je maar kunt wensen.

Op mijn YouTube kanaal kon je bijvoorbeeld zien hoe ik een week lang leefde van mijn voorraad en waarbij ik slechts €2,99 uit gaf in die week. Door jezelf een weekje bezig te houden met puur je voorraad, blijft er ook minder liggen en word je vanzelf creatiever.

Maak een weekmenu

Dit is een veelgehoorde tip om voedselverspilling tegen te gaan: een weekmenu maken. Eerlijk is eerlijk: ik ben niet zo van een weekmenu. Ik kan dingen plannen en dan toch zin krijgen in een frietje met mayonaise en een kroket. Toch kijk ik wel welke gerechten ik kan maken met de producten die ik in huis heb. Deze gerechten schrijf ik vaak op een briefje en dat hang ik op het keukenkastje. Als inspiratie voor de komende week, niet als verplichting om me er aan te houden. 😉

Maak een boodschappenlijstje (en hou je daar dan ook aan!)

Nadat je de voorraad hebt nagekeken en hebt opgeschreven welke gerechten je graag wil gaan maken, is het tijd om een boodschappenbriefje te maken. Wat heb je nodig om de gerechten die je verzonnen hebt compleet te maken?

Vaak check ik ook direct de aanbiedingen. Als de rookworsten 1+1 gratis zijn is het natuurlijk dom om te laten liggen. Zeker in de wintermaanden gaan die hier prima op bij een stamppotje of in de erwtensoep.

Gebruik je vriezer

Ik ben gek op mijn vriezer, zonder zou ik echt niet kunnen leven. Ik vries volgens mij alles in: van stamppot tot pasta en van roerbakgroenten tot soep. Als ik een restje van het avondeten over heb dan gaat het al de vriezer in. Soms zijn er van die avonden dat ik geen zin heb om te koken en dan kan iedereen lekker makkelijk een voedzame maaltijd uit de vriezer trekken. Of we eten een avondje soep en dat lust de oudste niet, dan kan hij een bakje macaroni uit de vriezer halen. Ideaal en het gaat voedselverspilling echt tegen. Bovendien scheelt het je dus ook stiekem best wat geld op jaarbasis.

Heb jij nog tips om voedselverspilling tegen te gaan? Deel ze dan gerust in de reacties!

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *