Citroen recepten

Onlangs had ik maar liefst 17 citroenen in mijn Too Good To Go pakket van de Sligro. Aan de ene kant vond ik het een beetje jammer dat het niet wat beter verdeeld was over verschillende pakketten. Wat moest ik in hemelsnaam met 17 citroenen?!? Aan de andere kant was het natuurlijk ook een mooie uitdaging. Dit wilde ik niet weggooien. Maar wat kon ik maken met 17 citroenen. Heel veel gerechten, zo bleek later. Ik heb deze lekkere citroen recepten voor je op een rijtje gezet.

Inhoudsopgave

Citroen cake

Een hele eenvoudige citroencake kun je maken met:

– 200 gram boter
– 3 eieren
– 200 gram suiker
– 200 gram bloem
– Citroenrasp van 1 citroen

Meng alles goed door elkaar. Zet het in een voorverwarmde oven van 160 graden gedurende 45-60 minuten. Dit is uiteraard afhankelijk van je oven, maar ook van de bakvorm die je gebruikt. Ik heb iets kleinere bakvormen gebruikt dus mijn cakes waren in een minuut of 20 gaar. Met een satéprikker kun je testen of de cake gaar is. Als je deze in de cake steekt en de prikker komt er droog uit, dan is de cake gaar.

Citroen limonade

Citroen limonade

De pulp van de citroen kun je prima gebruiken voor een lekkere limonade. Doe de pulp in een kannetje water en laat dit even staan in de koelkast. Na een uurtje zeef je dit. Voeg een beetje suiker toe aan het citroenwater. Even proeven of het goed is (anders meer suiker toevoegen) en je hebt een lekker verfrissend drankje.

Citroen ijs

Wat niet mag ontbreken in het rijtje citroen recepten is natuurlijk ijs. Een heel eenvoudige manier van ijs maken is met houdbare slagroom en gecondenseerde melk. Hier kun je allerlei smaakjes aan toevoegen. Onlangs maakte ik op deze manier Nesquick ijs en die viel echt heel erg goed in de smaak hier thuis.

Het citroen ijs is wel iets harder en dus wat lastiger uit de bak te scheppen, maar hij is wel heel erg lekker. Wil je het ijs iets ‘citroeneriger’ hebben dan kun je natuurlijk meer sap toevoegen.

– 400 ml houdbare slagroom
– 300 ml gecondenseerde melk (1 blikje)
– Het sap van 4 citroenen

Klop de slagroom lobbig. Voeg vervolgens het blikje gecondenseerde melk toe. Schep dit door met een spatel. Voeg de citroensap toe. Nadat je alles goed door elkaar geroerd hebt, giet je alles in bakjes die geschikt zijn voor de vriezer. Laat het een nachtje in de vriezer staan voordat je het gaat eten.

Citroen olie

Citroen olie

Je kunt met olijfolie allerlei smaakjes maken. Ik maakte een citroen olie door simpelweg een glazen potje (bijvoorbeeld van de groenten) voor de helft te vullen met olijfolie. Hier heb ik stukjes schil van 1 citroen in gedaan. Deksel erop en 2 weken donker wegzetten.

Na 2 weken is de citroensmaak goed in de olie getrokken. Je kunt deze olie bijvoorbeeld gebruiken als basis voor een saladedressing.

Lime curd

Citroen recepten : Lemon curd

Eerder maakte ik al eens lime curd, een lekker zuur smeerseltje van limoenen. Maar als je de limoenen vervangt door citroenen, dan heb je een hele lekkere lemon curd. Mijn moeder lepelt het bakje het liefst zo uit, maar ik vind het vooral lekker op croissantjes. Ook kun je er lekkere gebakjes mee maken of je toetje opleuken.

Lemon drizzle cake

Ik kreeg het recept voor een lemon drizzle cake doorgestuurd van 1 van mijn YouTube kijkers. Ze gaf zelf al aan dat het als een lastig recept klonk, maar dat het dat absoluut niet was. Ik raakte enthousiast door de manier waarop ze het recept beschreef en besloot de cake een dag later te maken.

Hij bleek inderdaad niet lastig te maken: je maakt de cake, plaatst deze in de oven en als hij gaar is overgiet je hem met een citroensiroopje. En hij bleek inderdaad enorm lekker te zijn!

Voor de cake gebruik je:
– 200 gram (room)boter
– 250 gram witte basterdsuiker
– 3 eieren
– rasp van 2 citroenen
– 250 gram zelfrijzend bakmeel
– 100 ml melk
– beetje bakpoeder

Voor de siroop gebruik je:
– 100 gram suiker
– Sap van 3 citroenen
– Rasp van 1 citroen

De cake gaat ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Als hij uit de oven komt, haal je hem niet uit de springvorm. Je prikt er direct gaten in. Daar giet je voorzichtig het citroensiroopje overheen. De cake laat je in de vorm zitten tot hij is afgekoeld.

Citroensap invriezen

Dit bleek eigenlijk best goed te gaan. Ik heb de citroenen uitgeperst en het sap in een siliconen mal ingevroren. Het beste is om dit in een ijsblokjesmal te doen. Als de blokjes hard zijn, kun je ze uit de mal halen en in een vriezerbestendig bakje bewaren. Plak er dan een stickertje op, bijvoorbeeld dat 3 blokjes het sap van 1 citroen is. Zo kun je altijd de juiste hoeveelheid uit de vriezer halen.

Citroenrasp invriezen

Ook citroenrasp kun je blijkbaar prima invriezen. De rasp heb ik op een bakpapiertje gelegd en in de vriezer hard laten worden. Je zou het bakpapiertje dubbel kunnen vouwen en ze zo in een vriezerbakje kunnen leggen zodat je altijd de hoeveelheid rasp van 1 citroen makkelijk kunt pakken.

Heb jij nog lekkere recepten met citroen? Laat het me weten in de reacties hier beneden.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *