Een weekmenu maken: 8 tips die je helpen besparen

Weekmenu maken

Een weekmenu maken kan je helpen om flink te besparen op je boodschappen. Je hoeft niet na te denken, het voorkomt impuls aankopen en zorgt voor een stuk minder stress. Je kunt van tevoren plannen wat je gaat eten en je kunt rekening houden met de aanbiedingen die er in die week zijn bij de supermarkt. Ik geef je in dit artikel een aantal tips die je gaan helpen om overzicht te krijgen en te besparen op je boodschappen.

Inhoudsopgave

Een weekmenu maken, waarom zou je dat doen?

Een weekmenu maken zorgt voor rust in huis. Je weet immers wanneer je wat gaat koken en voor je gezinsleden is het direct duidelijk wat er die week op tafel staat. Scheelt heel wat gevraag van je partner en kinderen. šŸ˜‰ Vind je een weekmenu waarin echt vast staat wat je op welke dag gaat eten een beetje to much? Noem het dan een inspiratiemenu en kies dagelijks het gerecht waar je zin in hebt. Dat helpt je in elk geval met besparen op je boodschappen omdat je weet wat er in huis moet zijn.

Kies een vaste dag in de week om je menu samen te stellen

Op een rustig moment kun je een half uurtje voor jezelf nemen en plannen wat er die week op tafel komt. Meestal ga ik hier thuis op zondag of op maandagochtend voor zitten. Afhankelijk van mijn zin om te plannen verzin ik gerechten voor 3, 4 of 5 dagen.

Is iedereen thuis tijdens het eten?

We zijn een groot gezin van 5 personen. Met drie kinderen in huis is er altijd wel iets waardoor de ene eerder weg moet of later thuis is. Als ik mijn half uurtje plannen voor het weekmenu neem, kijk ik meteen wie wanneer welke afspraak heeft die week. Damiƫn is bijvoorbeeld al 16 en werkt inmiddels wat betekent dat hij vaak voor het avondeten weg moet. Dat betekent niet dat hij niet hoeft te eten, het betekent dat hij eerder warm eet dan de rest van het gezin.

Een weekmenu maken is dus niet alleen gerechten verzinnen. Het is ook rekening houden met je overige gezinsleden en hun werk of hobby. Moet je dochter tot 17.30 uur naar zwemles? Dan is het misschien fijn om een gerecht te hebben dat snel klaar is zodat je niet pas om 19 uur aan tafel zit. Moet je zoon om 17 uur werken? Zorg dan dat je iets over hebt van de vorige dag wat makkelijk opgewarmd kan worden in de magnetron zodat hij om 16 uur toch warm kan eten. (En jij dus niet 2 keer hoeft te koken die dag)

Heb vaste gerechten op vaste dagen

Vind je het lastig om elke week weer iets nieuws te verzinnen? Zorg dan dat je vaste gerechten op vaste dagen klaar maakt. Maak bijvoorbeeld elke woensdag een pasta gerecht. Je kunt hier prima mee variƫren. Denk aan pasta bolognese of bijvoorbeeld pasta pesto. Maar je kunt ook kiezen voor een stamppotten dag in de winter. Zo eet je de ene week boerenkool stamppot en de andere week een wortelstamppot.

Een weekmenu maken = je voorraad checken!

Als je besluit aan tafel te gaan zitten en enkele gerechten te verzinnen voor de komende week ga je als eerste checken wat je nog op voorraad hebt en wat echt op moet.

  • Kijk in de koelkast wat daar nog ligt van verse ingrediĆ«nten en gebruik deze in je gerechten.
  • Houd de datums in de gaten van de producten in je voorraadkast. Is er iets wat deze maand of volgende maand op moet? Gebruik dit dan in 1 van je gerechten.

Geen idee wat je kunt maken met bepaalde ingrediƫnten? Word lid van de Wereld van Mama Club en doe inspiratie op of vraag de andere members of ze lekkere gerechten weten voor jouw ingrediƫnten!

Welke aanbiedingen zijn er in de supermarkt?

Is de kip in de aanbieding? Verzin dan een lekker gerecht met kip. Is de paprika in de aanbieding? Kies dan voor een lekker gerecht met paprika. Zie je dat de champignons lekker geprijsd zijn? Zet dan champignonsoep op het menu. Met andere woorden: kijk wat er in de aanbieding is in de supermarkt en maak iets lekkers met die ingrediƫnten.

Kook met de seizoenen

Groenten groeien niet het hele jaar door. Als je met de seizoenen meekookt kun je veel geld besparen. Zo kun je vanuit je eigen moestuin in de zomer veel lekkere groentes op tafel zetten. Maar het loont zich ook om te kijken welke groentes goedkoop worden aangeboden in de supermarkt. Zo kun je in april, mei en juni veel asperges terugvinden in de supermarkt. Zeker als het warm is groeit deze hard en zullen prijzen dus lager zijn. Lekkere recepten met asperge kunnen dan eigenlijk niet ontbreken op je weekmenu. In het najaar zijn pompoenen weer een stuk goedkoper, dus dan kun je iets lekkers met pompoen op tafel zetten.

Kliekjesdag

Als ik iets over heb, dan vries ik het vaak in. Zo kan het zijn dat ik voor 1 persoon soep over heb of voor 1 persoon macaroni. Als ik echt geen zin heb om te koken, dan houden we vaak een kliekjesdag vanuit de vriezer. Bij soep hoef ik dan alleen nog maar wat stokbrood te doen en bij de macaroni is wat geraspte kaas lekker. Kijk dus wat je nog in de vriezer hebt liggen qua kliekjes en zet eventueel een kliekjesdag op je weekmenu.

Maak het boodschappenlijstje

Heb je verschillende gerechten verzonnen voor komende week? Maak dan een boodschappenlijstje. Zet hierop de ingrediƫnten die je nodig hebt voor de gerechten, aangevuld met de overige boodschappen die je nodig hebt zoals brood, boter en beleg. Heb je nog wat budget over voor deze week? Koop dan wat extra in wat in de aanbieding is en wat je vaak gebruikt. Denk aan kipfilet, gehakt of bijvoorbeeld bepaalde kruiden.

Weekmenu maken: extra tip!

Blijf je het lastig vinden om een weekmenu te maken? Bewaar dan je eerder gemaakte weekmenu`s in een klapper of snelhechter! Zo kun je altijd even terugbladeren en kijken wat je eerder hebt gemaakt. Als je de gerechten ook nog een kleurtje geeft (groen, oranje of rood) heb je meteen een indicatie of het gerecht goed bevallen is bij je overige gezinsleden.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *