Recepten met asperge

In het voorjaar kan het niet ontbreken op je weekmenu: lekkere recepten met asperge. Weet je niet waar je moet beginnen? In dit artikel deel ik een aantal recepten die je echt geprobeerd moet hebben en vertel ik je hoe je asperges moet klaarmaken.

Inhoudsopgave

Asperges koken, hoe doe je dat?

Meestal koop ik de asperges bij de boer. Ik woon in het zuiden van het land en er is dus niks lekkerder dan asperges direct van het land naar je keuken te brengen. Als je het in de supermarkt koopt gaat er toch een paar dagen overheen voor het op je bord ligt.

Bij de boer heb ik keuze uit verschillende soorten asperges: de beste kwaliteit, die tweede keuze, maar ook de stukken asperges. Die laatste is een prima keuze, zeker als je iets minder wil uitgeven of als je de asperges gebruikt voor je soep. De aspergestukken zijn vaak gebroken stukken asperges en ze zijn van verschillende diktes. De smaak is er niet minder om, het ziet er alleen minder perfect uit op je bord. In plaats van weggooien verkopen de boeren het als soepasperges. Een beetje het Too good to go principe, zeg maar. En daar ben ik natuurlijk helemaal fan van. 😉

Eenmaal thuis moet je de asperges nog even schillen. Dat kun je doen met een dunschiller, maar een kaasschaaf werkt ook prima. Van het kopje schil je zo dakpansgewijs de asperges van boven naar beneden. De geschilde asperges kook ik altijd in een grote pan waarbij ik de asperges niet hoef te breken en waarbij ze volledig onder water kunnen staan. Eenmaal gekookt kun je er dus vele richtingen mee op en er zijn dan ook verschillende recepten met asperge die de moeite waard zijn.

Recepten met asperge : aspergesoep

Soep maken

Het vocht waar je de asperges in gekookt hebt kun je prima bewaren om een lekkere soep mee te maken. Ik gebruik al jaren het recept van mijn oma. Deze aspergesoep is binnen 10 minuten klaar en echt superlekker. Als we na het avondeten nog asperges over hebben, dan snijd ik dit in stukken en doe het bij de soep. Zo wordt hij iets gevulder.

Recepten met asperge : eenvoudig met een eitje en ham

Het meeste wordt asperges gegeten met een gekookt ei en een plakje ham. Schenk daar een lekkere hollandaisesaus overheen en je maaltje is compleet. In plaats van een plakje gekookte ham kun je ook kiezen voor beenham uit de oven. Doe er dan lekkere krieltjes bij en je hebt een prima avondmaaltijd.

Asperge in de salade

Een hartstikke eenvoudige salade is als volgt: kook de asperges in een pan en laat deze afkoelen. Van het vocht maak je natuurlijk soep. 😉 In een koekenpan roerbak je wat spinazie met peper en zout. Ook dit laat je wat afkoelen. Doe nu de asperges en spinazie in een kom, giet er wat balsamico azijn over en klaar is je maaltje.

Overige recepten met asperge

Ik probeerde eerder al aspergebroodjes en aspergekroketten te maken. Die laatste was eenvoudiger dan ik dacht, maar het is wel een behoorlijk tijdrovend werkje. Mocht je een middag hebben waarop jij je verveelt, dan is het zeker een aanrader om eens te proberen.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *