Limburgs Museum

Onlangs waren we via Liefde van Limburg uitgenodigd om het Limburgs Museum in Venlo te bezoeken. Toen ik het de kinderen vertelde besloten ze direct op de website te kijken. Museums kunnen leuk zijn voor kinderen, maar niet alle museums zijn leuk natuurlijk. Toen ze zagen dat hier een Paul van Loon expositie was waren ze echter direct enthousiast. Op naar Venlo dus!

Inhoudsopgave

Exposities

In het museum vind je enkele vaste exposities en enkele wisselexposities. Op de website van het museum kun je prima zien welke wisselexposities op dit moment in het museum te vinden zijn. Nu kun je er dus Paul van Loon en Het DNA van Limburg bekijken. Bij die laatste staat een adviesleeftijd vanaf 16 jaar.

Ook zijn er enkele vaste exposities te vinden in het museum. Ik ben behoorlijk nieuwsgierig of dit voor kinderen interessant genoeg is.

Op speurtocht

Eenmaal binnen krijgen we een duidelijke uitleg aan de balie. De medewerkster legt ons uit waar de wisselexposities zijn en vertelt ons hoe we het beste door het museum kunnen lopen. De kinderen kunnen meedoen met een speurtocht. Overal in het gebouw vinden we grote vogeleieren. Als we die gevonden hebben kunnen we een laatje opentrekken. Er zijn twee verschillende lades. Eentje voor kinderen tussen de 4 en 7 jaar en eentje voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Als je het antwoord weet op de vraag kun je het papiertje stansen in het apparaat. Er komt dan een woordje op te staan. Aan het einde van de speurtocht kun je op die manier ontcijferen waar het vogelnest is.

De speurtocht is leuk in elkaar gezet. Soms waren de vragen iets lastiger, maar de antwoorden zijn altijd wel ergens terug te vinden in het museum. Het stansen ging wat lastiger, daar heb je echt een volwassen persoon voor nodig. Als de kinderen het doen, komt het woordje niet duidelijk op papier.

Vroeger en nu

In de eerste zaal ga je terug in de tijd. Je ziet hoe het er aan toe ging in bijvoorbeeld de prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen. Ook voor kinderen is dit een leuke zaal. Er staan verschillende spelletjes, er zijn geheime gangetjes en natuurlijk vind je hier de eerste eieren van de speurtocht.

Ook zijn hier vele voorwerpen te vinden. Het leuke is dat er voorwerpen tussen zitten die in ons eigen dorp gevonden zijn. Dat zorgde er bij de kinderen voor dat ze erg enthousiast waren. “Misschien vinden wij ook iets als we heel goed gaan zoeken!”

Limburg

Wat ook erg leuk was, was de Limburgse zaal. Hier kun je van alles ontdekken over het Limburg van vroeger (1795 ) tot het jaar 2000. Voor kinderen is dit op zich wel een leuke zaal maar ik denk dat het voor ouders en grootouders leuker is. Je herkent echt dingen van vroeger. Wat hier voor kinderen dan weer wel interessant is zijn de verschillende knopjes. Als je op knopjes drukt krijg je allerlei geluiden te horen. Ook interessant om te zien wat er in mijn geboortejaar ( 1982 ) speelde in Limburg. 🙂

Paul van Loon

En dan zijn we toch eindelijk aangekomen bij de expositie van Paul van Loon. Midden in de ruimte staat de Griezelbus. Hier kunnen de kinderen in plaatsnemen en natuurlijk leuke foto`s maken. Op de zittingen liggen inkijkexemplaren van Pauls boeken.

Het mooie is dat de bus ook rolstoeltoegankelijk is gemaakt. Aan de achterkant van de bus is namelijk een oprijplank aangebracht. Super!

Aan de muren hangen prachtige illustraties. Heerlijk om hier op je gemak naar te kijken terwijl de kinderen de ruimte ontdekken.

In de verschillende hoekjes rondom de Griezelbus staat een verhaal van Paul centraal. Dolfje Weerwolfje, de Griezelbus, Foeksia, Meester Kikker en Raveleijn. Overal kun je spelletjes spelen, boekjes lezen en zelfs film kijken. Hier kun je echt wel wat tijd doorbrengen.

Kleding en Eten en drinken

Als laatste komen we uit op de bovenste etage in een ruimte die vooral gaat over kleding en eten en drinken. Persoonlijk vind ik dit soort dingen erg leuk. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe  onze manier van koken veranderd is de laatste eeuw. Maar ook hoe ons gezinsleven veranderd is. Was vroeger de vrouw echt thuis om voor kinderen en het huishouden te zorgen, nu zie je veel meer tweeverdieners. En ook hier kunnen de kinderen weer lekker spelen.

Ook de kleding is natuurlijk erg veranderd de laatste eeuw. Mooi om te zien waren de communiejurkjes van vroeger. Onze dochter doet dit jaar haar communie en ook voor haar was het leuk om te zien hoe deze mode veranderd is.

Is het Limburgs museum leuk voor kinderen?

Op dit moment is natuurlijk de wisselexpositie erg interessant voor de kinderen. Steeds is er weer een andere leuke expositie te zien. Zoals die van de High Tech Romeinen. Maar ook zonder deze wisselexpositie kun je hier best een middag rondwandelen. De kinderen hebben zich prima vermaakt en hebben zich verwonderd over hoeveel er veranderd is door de eeuwen heen. De speurtocht is ook een leuk extraatje. Op het einde hebben we inderdaad het vogelnest gevonden en met de code konden we de deur openen. Dus ja, het Limburgs Museum is zeker leuk voor kinderen.

Heb jij het Limburgs Museum wel eens bezocht?

Op de website van Liefde voor Limburg kun jij je goed oriënteren voor een bezoekje aan Noord-Limburg. Om niks te hoeven missen kun je ze natuurlijk ook volgen via Facebook of Instagram. 

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *