Help! Mijn kind heeft luizen!

Het is de nachtmerrie van elke ouder. De dag dat de school belt om te vertellen dat je kind luizen heeft. Allerlei vragen gaan dan door je hoofd. Wat moet je doen? Zouden je andere kinderen het ook hebben? Zou jij zelf luizen hebben? In dit artikel vertel ik je wat je kunt doen.

Boosdoener: selfies

Het is een misvatting dat kinderen met luizen onverzorgd zijn. Luizen leven namelijk liever op schoon, pas gewassen haar. Hoofdluis verspreidt zich door over te lopen van hoofd naar hoofd. Zeker in de hedendaagse tijd waar veel tieners met het hoofd tegen elkaar een toffe selfie nemen is de kans op hoofdluis een stuk groter. En stel je voor dat jouw kind hoofdluis heeft opgelopen op school en dan in het weekend gezellig bij jou op de bank kruipt om te knuffelen.

Op het moment dat je hoort dat je kind luizen heeft voel je het zelf overal kriebelen. Ik weet dat hier op school alle kinderen gecontroleerd worden in de week na elke vakantie. Mocht er dan bij iemand hoofdluis ontdekt zijn dan worden de ouders direct opgebeld en kan het kind thuis behandeld worden. Dat was overigens vroeger op mijn basisschool ook al.

Lees ook: Middelbare schoolkeuze maken

Luizen bestrijden

Maar wat zijn nu eigenlijk de do`s en dont`s na het ontdekken van hoofdluis? Ik heb vaak verhalen gehoord van mensen die hele slaapkamers leegtrekken en alles beginnen te wassen. Beddengoed, knuffels, kleding. Maar ook de bank in de woonkamer en de auto omdat je er met je hoofd tegenaan gezeten hebt. Is dat echt iets wat nodig is?

Op deze website vond ik een handig stappenplan. Hierin staat onder andere dat het niet nodig is om alles te wassen en te poetsen. Wel moet je ervoor zorgen dat je jouw kindje goed blijft nakijken. Zo`n 12 tot 14 dagen moet je het haar doorkammen met een luizenkam. Het is namelijk belangrijk om de eitjes, genaamd neten, te verwijderen. Daarnaast kun je gebruik maken van een hoofdluismiddel zoals shampoo, lotion of bijvoorbeeld een gel zoals deze van Prioderm.

Worden jouw kinderen op school gecontroleerd na elke vakantie?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.