Waar let jij op bij de schoolkeuze voor jouw kind?

Als je kind 4 jaar oud is, mag het naar de basisschool. Tegen de tijd dat je kind in groep 8 zit en een jaar of 12, 13 is moeten ze een keuze gaan maken voor de middelbare school. In hoeverre laat jij jouw kind mee beslissen? En waar let jij op bij de schoolkeuze voor jouw kind?

Inhoudsopgave

Basisschool

Naar de basisschool is voor vele ouders een makkelijke keuze. Meestal gaat het kind naar de school die het dichtst in de buurt ligt en waar alle dorpsgenootjes of buurtgenootjes naar toe gaan. Ik vraag me af hoeveel ouders er echt serieus nadenken of de basisschool om de hoek wel een geschikte school is voor hun kind. Voor de meesten is dit een logische keuze. Dicht bij huis, de vriendjes van school wonen vlakbij en welke andere keuze is er? Ook wij waren vrij gemakkelijk en kozen voor de school in ons dorp. Geen moment spijt van gehad overigens, want ik vind het een prettige school met prettige leraren en ze denken prima mee.We hebben immers een kind met een beperking en daar moeten ze op school ook iets mee.

Lees ook: Selfies zijn de boosdoener voor hoofdluis! Hoofdluis behandelen, hoe doe je dat?

schoolkeuze

Middelbare School

Damiën zit in groep 5 en dan komt die middelbare school toch wel vaker ter sprake. Over een paar jaar mag immers een keus gemaakt worden. Ik ben er al achter dat het niet meer zo simpel LTS, MAVO, HAVO of VWO is, er hangen wat meer termen aan tegenwoordig. Voor ons zal het dan ook een zoektocht worden.

In ‘mijn tijd’ waren er twee scholen waar ik met mijn HAVO/VWO advies naar toe kon. School A was bij mij om de hoek en het gros van mijn klas ging er naar toe. School B was een stukje verder fietsen en daar gingen niet zo heel veel leerlingen naar toe. Van mijn ouders mocht ik mee beslissen, beide scholen waren een optie voor hun.

School A was grijs, grauw en had meer weg van een blokkendoos voor mijn gevoel. School B was kleurrijker en kleiner en daardoor voor mijn gevoel gezelliger. Toen ik hoorde dat op school A verplicht godsdienstlessen gevolgd moesten worden en dit op school B niet gegeven werd was voor mij de keuze zo gemaakt. Ik had niks met godsdienst en wilde dus ook naar school B. Met een klein groepje leerlingen van mijn klas ( 6 in totaal ) trokken we naar deze school. Het was eng, maar ik ben er altijd van overtuigd geweest dat het een juiste keuze was.

Makkelijker kiezen?

Een kijkje op een school en een vluchtig antwoord op die ene vraag tijdens de open dag is tegenwoordig niet meer voldoende. Iedereen wil graag meer over de school van zijn of haar kind weten. Een beetje navraag doen bij andere ouders kan de keuze beïnvloeden.

Tegenwoordiger kun je misschien iets makkelijker kiezen. Op de website Scholenopdekaart.nl kun je heel eenvoudig je postcode intoetsen en bekijken welke scholen in de buurt liggen en hoe ze scoren. Wat heeft de school te bieden? Wat zegt de inspectie over de school en hoe scoort de school bij ouders en leerlingen? Dit kun je opzoeken per basisschool, maar ook per middelbare school. Zo kun jij je alvast, samen met je kind, een beetje oriënteren voordat je naar de open dagen gaat bijvoorbeeld. Ook middelbare scholen hebben een beperkt aantal plaatsen, dus vol is vol. Zorg er daarom ook voor dat je op tijd een keuze maakt.

Wat vind jij ervan dat je op deze manier scholen met elkaar kunt vergelijken?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *