Minecraft Builders and Biomes

Minecraft fanaten kunnen hun hart ophalen. Want mogen ze niet meer online dit populaire spel spelen, dan kunnen ze nu het Minecraft Builders and Biomes bordspel van Ravensburger spelen. Wij mochten dit bordspel ontvangen en in dit artikel vertel ik je er alles over.

Inhoudsopgave

Wat zit in de doos?

Het is een behoorlijk zware doos en hij is dan ook behoorlijk goed gevuld. Dit zit er allemaal in:

  • 64 houten blokken in verschillende kleuren
  • 64 gebouwen- en monsterkaarten
  • 36 wapentegels
  • 4 spelersborden met 4 ervaringsmarkers
  • 4 spelerskins Met bijbehorende opzetvoetjes
  • 12 overzichtskaarten
  • 1 blokbodem
  • 1 constructiehulp

De verschillende kartonnen onderdelen moet je nog uitdrukken. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar en je speelt het met 2 tot 4 personen. Een spelletje duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.

Lees ook: Break Free

Minecraft builders and Biomes

Hoe werkt het Minecraft Builders and Biomes?

De bedoeling is dat je de 64 gebouwen- en monsterkaarten in een raster op tafel legt. 4 kaarten in de breedte, 4 in de lengte en 4 in de hoogte. De kaartjes leg je met de afbeelding naar beneden. De wapentegels leg je er rondom heen. De bedoeling is dat je ze een beetje uit elkaar legt. Zo kun je er met de poppetjes tussendoor lopen.

Met behulp van de constructiehulp kun je een grote kubus bouwen van de blokken die bijgeleverd zijn. Zo krijg je een toren van 4 blokjes hoog.

Elke speler kiest een spelersbord en al het materiaal van een spelerskleur. Zo zijn er bijvoorbeeld per persoon 5 wapentegels in jouw kleur. Deze moet je dus (omgekeerd) bij je spelersbord leggen. Ook kies je een speelfiguur.

Per beurt mag je 2 van de 5 Minecraft acties uitvoeren. Het is de bedoeling dat je kiest voor 2 verschillende acties, niet twee dezelfde.

De acties:

  • Blokken pakken (je mag 2 blokken van de kubus pakken)
  • De bovenwereld onderzoeken (Je mag 0, 1 of 2 stappen zetten met je poppetje. Vervolgens kun je de omgekeerde kaarten omdraaien)
  • Bouwen (Je neemt een omgekeerde kaart van de stapel. Op deze kaart staat welke blokken je nodig hebt om te bouwen. Deze blokken lever je in en de kaart leg je op je speelbord.)
  • Tegen monsters vechten (Sommige kaarten zijn monsters. Met behulp van jouw 5 wapentegels kun je daar tegen vechten. Je moet 3 wapentegels omdraaien. Hier staan hartjes op. Heb je evenveel of meer hartjes dan op de monsterkaart staan? Dan mag je de kaart pakken. Zo niet, dan laat je de kaart liggen.)
  • Een wapen pakken (je mag een extra wapen van tafel pakken en bij jouw eigen wapens leggen. Zo heb je meer mogelijkheden om de monsters te verslaan.)

De puntentelling

Drie keer tijdens het spel vindt er een Minecraft puntentelling plaats. Degene die bij de derde puntentelling de meeste ervaringspunten heeft verzameld is de winnaar.

Puntentelling A: Biome

De eerste telling vindt plaats zodra de hele bovenste laag blokken van de kubus weg is gepakt. Je kiest 1 biome (bos, woestijn, bergen of besneeuwde toendra) Vervolgens tel je de grootste groep aangrenzende velden die deze eigenschap tonen. Daar ontvang je dus ervaringspunten voor.

Puntentelling B: Bouwmateriaal

De tweede telling vindt plaats nadat de tweede laag blokken volledig van de kubus af is gehaald. Je kiest 1 bouwmateriaal. (Hout, zand, steen of obsidiaan.) Vervolgens tel je de grootste aaneengesloten groep bouwwerken gemaakt van dit materiaal. Daar krijg je ervaringspunten voor.

Puntentelling C: Type

De laatste telling vindt plaats nadat de derde laag blokken helemaal van de kubus is afgepakt. Daarna stopt het spel, ook al zijn er dan nog blokken over. Je telt de grootste aaneengesloten groep van een type volgens dezelfde regels. (decoratie, woonhuizen, dierverblijven of bruggen.)

Aan het einde van het spel krijg je ook nog ervaringspunten voor de verzamelde monsters met bepaalde symbolen. Degene die uiteindelijk de meeste punten haalt is de winnaar.

Mincraft bordspel

Minecraft Builders and Biomes review

Als je het spel nieuw in de doos hebt moet je er even voor gaan zitten. Alle kaartjes moeten nog uitgedrukt worden. Ook het opzetten van het spel kost wat tijd. Je moet de toren bouwen, alle kaartjes op tafel neerleggen en alles verdelen. Het is, zeker in het begin, vrij lastig om de spelregels te begrijpen. Het meest makkelijk werkt het om de spelregels een keertje door te nemen en dan gewoon te gaan spelen. Tijdens het spel kun je dan het boekje erbij houden. Al doende leert me, zullen we maar zeggen. 😉

Damiën heeft dit spel 1 keer samen met zijn zusje gespeeld maar voor haar was het echt nog te lastig. Ook ik moest even in de Minecraft-termen komen. Tijdens Damiën zijn kinderfeest, waar dus fervente Minecraft-spelers bijzaten, bleek het iets makkelijker te gaan aangezien ze die termen dus allemaal kennen. Ja, we moesten de handleiding erbij houden en ik moest de jongens in het begin even begeleiden door te vertellen wat ze konden en mochten doen tijdens hun zetten. Maar na een rondje of 3 ging het eigenlijk al redelijk vanzelf.

Vooruit denken

Het is wel echt de bedoeling dat je vooruit denkt tijdens dit Minecraft spel. Welke zetten leveren je de meeste punten op tijdens de puntentellingen? Het is dus wel belangrijk dat je dat ook van tevoren bespreekt/uitlegt. Ik zag bij de jongens dat ze echt gingen nadenken. Welke kaartjes kies ik? Met wie ga ik een gevecht aan? Wat levert het mij aan punten op? Welke blokken pak ik van de stapel om te kunnen bouwen?

Is dit in het begin nog lastig dan kun je ervoor kiezen om geen aangrenzende groepen tijdens de puntentelling te tellen, maar om alle velden te tellen.

Onder de streep vonden de jongens dit een leuk en interessant spel. Wat ook echt leuk was om te zien: ze gingen met elkaar in gesprek. Ze hielpen elkaar op weg door te vermelden dat het misschien handiger was om een bepaalde zet te doen en uit te leggen waarom die zet slimmer was.

Spelen jouw kinderen Minecraft?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *