Muffins bakken voor de cavia`s

Ik vind het goed om de kinderen mee te geven dat ze zich moeten inzetten voor mensen en dieren. Ze zijn immers niet alleen op de wereld en een klein gebaar kan voor een grote glimlach zorgen. De kinderen besloten een tijdje terug dat ze geld wilden inzamelen voor een stichting in ons eigen Limburg. En zo werd muffins bakken voor de cavia`s de kerstuitdaging van 2017.

Inhoudsopgave

Wat er aan voorafging

Als we hier tv kijken, dan staat hij vaak op National Geographic of Discovery Channel. Ik vind de programma`s die hierop voorbij komen best interessant en ook de kinderen vinden het leuk om te kijken. Tijdens de reclame kwam er een stukje voorbij over Greenpeace. Met slechts €3 per maand kon je ze steunen en daarmee ( ik meen ) de tijger redden, zo werd gezegd in het reclamespotje. “Hey, mam. Je moet daar €3 naar overmaken. Dan hebben ze geld om die tijger te redden.” zei mijn oudste.

Hmm, hoe reageer ik hierop? Ik vind het fantastisch dat ze hierover nadenken maar ik heb toch altijd een beetje een nare bijsmaak bij dit soort grote stichtingen. Ik ben zeker van mening dat er dieren gered moeten worden, dat er aandacht moet zijn voor het milieu of dat er geld moet komen voor onderzoek naar een ongeneeslijke ziekte, maar ik heb ook een bepaald lijstje in mijn hoofd. Namelijk het lijstje met salarissen van de directeuren van die stichtingen. ( Klik hier voor dat lijstje ) Overigens heet het niet salaris maar ‘beloningsregeling’. Maar goed. Persoonlijk vind ik een ‘beloningsregeling’ van ruim een ton een tikkeltje buiten proportie en heb ik het idee dat mijn €3 eerder bedoeld zijn voor die beloningsregeling en het marketingbudget dan dat het daadwerkelijk naar die dieren gaat.

Lees ook: blauwe bessen muffins maken

De kleine stichtingen

Nederland (en ook andere landen) kent vele kleine stichtingen die vanuit een passie begonnen zijn, die geen ( of weinig ) ondersteuning krijgen, die geen ‘beloningsregelingen’ kennen en die het zonder marketingbudget moeten doen. En die stichtingen mogen wat mij betreft best wat aandacht krijgen.

“Ik vind het hartstikke goed dat jullie die tijger willen helpen, maar het is wel jammer dat je niet kunt zien wat er met jouw geld gebeurt. Weet je dat er hier vlakbij ook andere stichtingen zijn die het geld goed kunnen gebruiken? Die helpen bijvoorbeeld katten of cavia`s.” zei ik. Ze keken me aan. “Cavia`s en katten? Wat doen ze daar dan voor?” was het antwoord. Ik keek met ze op internet en bezocht de websites. Over het Kuufke, de stichting voor cavia`s waren ze vrijwel direct enthousiast aangezien we zelf altijd cavia`s hebben gehad.

Het doel

Zoonlief bestudeerde de site. Cavia`s werden opgevangen, naar de dierenarts gebracht en herplaatst. Maar er waren ook cavia`s die niet meer herplaatst konden worden vanwege bijvoorbeeld ziekte of een handicap. Deze kon je financieel adopteren. En deze ‘buitenbeentjes’ hadden eigenlijk direct de aandacht van beide kinderen. “Je kunt een cavia financieel adopteren voor 20 euro per jaar! Dat ga ik doen!” hoorde ik ineens vanachter de computer. Ik was eigenlijk een beetje verbaasd over het enthousiasme. “Waar haal je die 20 euro dan vandaan?” vroeg ik. “Ik ga iets bakken en verkopen en zo geld inzamelen. Zet maar een oproepje op Facebook.”

Zo gezegd, zo gedaan. Op donderdagmiddag plaatste ik het oproepje. Hij ging muffins verkopen voor 50 cent per stuk. Op vrijdagochtend had ik al een behoorlijk aantal bestellingen binnen en had hij zijn doel al bereikt. Ik vertelde hem dit die middag toen hij thuis kwam van school en hij stuiterde door de woonkamer.

Bakken maar!

In de dagen daarna werd er heel wat afgebakken bij ons thuis. Ik vond het echt onwijs leuk dat zoveel mensen meededen om hem te helpen zijn doel te bereiken. De kinderen hadden zelf veel plezier in het bakken en decoreren van de muffins. We pakten elke bestelling vrolijk in en het was voor de kinderen leuk om ze te overhandigen aan de kopers.

Een week later besloten we Het Kuufke te bezoeken. De kinderen konden kijken hoe de cavia`s erbij zaten, hoe ze verzorgd werden en mochten een adoptiecavia uitzoeken. Het werd Henk, een cavia met een ‘scheef koppie’.  Waarschijnlijk had hij in het verleden een hersenbloeding gehad en werd mede daarom niet meer herplaatst.

Ook konden de kinderen hun ingezamelde geld overhandigen. In totaal hadden ze maar liefst €82,50 bij elkaar weten te sprokkelen en daar was ik stiekem best een beetje trots op natuurlijk. Ze knuffelde nog even met Henk, kregen een adoptieformulier mee en wisten dat ze Henk konden komen bezoeken wanneer ze wilden. Geslaagd einde van 2017 dus!

Doneer jij wel eens aan een goed doel?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

2 thoughts on “Muffins bakken voor de cavia`s

  1. ahhh wat super leuk! Ik zou ook enorm trots zijn! Ik doneer regelmatig bij doelen waar ik een goed gevoel bij heb. Afgelopen jaar toch een mooie bijdrage geleverd aan verschillende doelen. Fijn dat mensen zich daarvoor inzetten. Mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *