Recept voor pepernoten

Bij Sinterklaas horen natuurlijk pepernoten en het leukste is als kinderen die zelf kunnen maken. Het is leuk, het is grappig, het deeg is lekker en de pepernoten uiteindelijk ook. In dit artikel deel ik een recept voor pepernoten en kun je de ninjaskills van mijn oudste zoon bekijken… 😉

Inhoudsopgave

Wat heb je nodig?

Ik vond dit recept op de website van de Albert Heijn ( —> Klik ) . Ik heb alleen iets meer melk toegevoegd dan aangegeven stond omdat ik het deeg anders net iets te droog vond.

Wij gebruikten:

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram boter
  • 125 gram donkere basterdsuiker
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 5 a 6 eetlepels melk ( begin met 4, zoals aangegeven bij het recept op de site van AH en voeg meer melk toe mocht je dat nodig vinden )

Hoe maak je het?

Pepernoten maken is natuurlijk niet zo heel erg lastig. Je doet alle ingrediënten in een grote kom en mixt alles door elkaar. Mijn kinderen begonnen nog met een lepel, maar na een aantal minuten besloten ze dat het makkelijker was om het deeg met de handen te kneden.

Goed kneden is een kunst en daar komen ninjaskills bij kijken blijkbaar. 😉 Het deeg werd van alle kanten aangevallen, er verdween stiekem toch behoorlijk wat in hun mond ( bij mij trouwens ook want dit is echt lekker deeg! ) en er werden allerlei pepernootvormen gemaakt.

Uiteindelijk bleef het toch bij de ouderwetse ronde pepernoten. Die werden netjes op een bakplaat op een rijtje gelegd en mochten toen de voorverwarmde oven in. Die oven stond op 160 graden en het duurde een minuutje of 20 voordat een plaat klaar was.

Pakjesavond helemaal bijzonder maken? Download dan de Pakjesavond Speurtocht!

Smullen maar!

De pepernoten zijn lekker, maar gaan niet echt hard op hier in huis. Het maken is het leukste en het ongebakken deeg het lekkerste. Dit is toch wel een jaarlijks terugkerend ritueel hier in huis en ik denk dat we het nog wel wat jaartjes blijven doen.

Maak jij ook zelf pepernoten in deze Sinterklaasperiode?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *