Stuitligging

Dat mijn dochter een eigenwijze donder was kon ik eigenlijk al voor haar geboorte weten. De jongedame lag namelijk in stuitligging. Voor de mensen die niet weten wat dit is: normaal gesproken ligt het kindje met het hoofd naar beneden en met de billetjes naar boven in de buik. Bij een stuitligging ligt het hoofdje boven en de billetjes beneden. Niet de meest ideale positie om geboren te worden en daarom worden kinderen die in stuitligging liggen ook vaak in de buik gedraaid. Ik vertel je over mijn ervaringen.

Inhoudsopgave

Stuitligging draaien

Kinderen kunnen in de buik goed bewegen en draaien geregeld. Toen ik tijdens de echo`s geregeld hoorde dat onze dochter in stuitligging lag maakte ik me niet direct zorgen. Ik was nog vroeg genoeg in de zwangerschap en de jongedame had ruimte genoeg om nog te draaien. Aan de drukke bewegingen in mijn buik te voelen deed ze dat dus ook en gebruikte ze mijn blaas geregeld als trampoline.

Maar er kwam dus een punt waarop het iets lastiger werd. Een punt waarop het moeilijk zou zijn voor haar om nog te draaien. En waar ze dan eventueel bij geholpen zou moeten worden. Vanaf dat moment ging ik me dus wel zorgen maken. De verloskundige begon over ‘draaipogingen’ en dat zat me niet lekker. Ik had er wel eens iets over gehoord. Het zou ontzettend veel pijn doen omdat een arts in het ziekenhuis dus heel hard op je buik zou drukken om ervoor te zorgen dat de baby zich draaide. Je buik zou bont en blauw zijn. Zoals vele zwangeren ontstond bij mij alleen maar angst. Mijn verloskundige kwam daarom met een ander plan.

Stuitligging acupunctuur

“Je kunt ook proberen of de baby wil draaien met acupunctuur.” Ook daar kreeg ik het benauwd van. Naalden die in mijn lijf werden geprikt van boven naar beneden. Ik zag het niet gebeuren. De hele zwangerschap had ik al in spanning gezeten en nu zat ik nog met die stuitligging te kijken ook. Al die hormonen zorgden ervoor dat ik het niet meer zag zitten. “We kunnen niet al te lang wachten. Je bent al ver in de zwangerschap en er moet wel iets gebeuren.” was het volgende dat de verloskundige zei.

Lees ook: Originele zwangerschapsaankondigingen

Moxa therapie

Ik besloot voor de acupunctuur te gaan. Mocht dat niet lukken dan kon die draaipoging in het ziekenhuis altijd nog plaats vinden. Het was kort dag en de praktijk die bij ons vlakbij lag zat ver vol. De enige mogelijkheid was om vroeg in de ochtend, om half 7, langs te komen. Dan zou ik behandeld worden voordat de praktijk open zou gaan. Prima, dan doen we dat. Ik weet niet meer precies wat de kosten waren, ik meen me te herinneren dat het rond de €75 was.

De man was aardig en vriendelijk maar ik was wel een beetje bang voor de behandeling. Eigenlijk vooral voor die naald… Die naald stak hij naast de nagel van mijn kleine teen. En ik ging door de grond van de pijn, eventjes maar. Maar toen hij eenmaal zat was het ook goed. “Gaat het?” vroeg hij. Ik knikte. Vervolgens pakte hij een soort dikke sigaar: de moxa stick. ( Hierin zit het gruis van de moxa-plant )

Moxa therapie ervaring

De moxa stick werd aangestoken en hij hield deze naast het naaldje bij mijn kleine teen. Ik voelde hoe het warm werd. Niet onaangenaam. Maar er gebeurde niks in mijn buik. “Werkt dus niet” was mijn eerste reactie.

We kregen de moxa-stick mee naar huis en kregen de opdracht om hem een aantal keer te gebruiken. Mocht onze dochter zich draaien dan zouden we dat echt wel in de gaten hebben en dan was het niet meer nodig de moxa stick te gebruiken.

Die avond gebruikten we de stick thuis. We moesten hem bij mijn kleine teen houden voor een aantal minuten en dat was het. Niet lang daarna gebeurde er van alles in mijn buik. Het rommelde, mijn dochter was behoorlijk actief. En ineens nam mijn buik allerlei rare vormen aan. Het voelde vreemd, niet pijnlijk, maar ik dacht wel: “Jeetje, wat gebeurt me nu?!”

Ik had het idee dat ze gedraaid was en besloot de moxa stick niet meer te gebruiken. De dagen erna bleef het rustig in mijn buik maar had ik wel het gevoel alsof ik op een andere, hogere, plek in mijn buik de schopjes voelde. Een paar dagen na het gebruik van de moxa stick had ik een echo. En daarop konden we zien dat mijn dochter perfect lag: het hoofdje naar beneden en de beentjes omhoog. Ze was gedraaid.

Heb jij wel eens te maken gehad met een stuitligging? En is je kindje uiteindelijk gedraaid? Ik lees graag in de reacties hier beneden wat jouw ervaring was. 

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *