The Help

Ik vind films die over vroeger gaan altijd wel iets hebben. Met veel plezier kijk ik naar films over de jaren 20, maar ook naar films over de jaren 60. Op de een of andere manier vind ik het boeiend om naar te kijken. Hoe de denkwijze was van mensen in die tijd. Hoe de kleding was die ze droegen. Maar ook hoe ze met elkaar omgingen. The Help is 1 van die films die zich afspeelt in de jaren 60.

Inhoudsopgave

The Help boekverfilming

De film kwam uit in 2011 en is gebaseerd op een boek van Kathryn Stockett, genaamd De Keukenmeidenroman. Emma Stone vertolkt 1 van de hoofdrollen in de film, de jonge Skeeter.

In de jaren 60 waren Afro-Amerikaanse vrouwen nog niet veel geteld. Vaak waren ze huishoudster bij de rijke blanke medemens. Zo was er ook een huishoudster in het huis van de jonge, blanke Skeeter. Nadat ze klaar is met haar studie en weer thuis komt wonen, komt ze erachter dat de huishoudster weg is en daar is ze behoorlijk door van slag. Skeeters moeder weigert haar te vertellen wat de reden is van het ontslag.

Skeeter wil meer bereiken in het leven dan echtgenote en moeder worden. Ze krijgt een baantje als columniste bij de plaatselijke krant. Daar moet ze onder andere huishoudelijke vragen beantwoorden. Omdat ze daar weinig over weet, roept ze de hulp in van de Afro-Amerikaanse Aibileen. Dan valt haar pas op dat de blanke werkgevers een minachtende houding aannemen tegenover hun personeel en dat stoort haar. (Meer informatie over de film vind je hier)

Skeeter de schrijfster

Skeeter wil graag een boek schrijven, genaamd The Help. Ze wil daarin de levens van de Afro-Amerikaanse vrouwen beschrijven. Daarvoor moet ze deze vrouwen dus gaan interviewen, iets wat ze liever niet willen uit angst dat ze hun baan kwijt raken. Uiteindelijk zijn er toch een aantal vrouwen die mee willen werken, anoniem. Met de weinige gegevens die Skeeter heeft stuurt ze haar manuscript naar een uitgeverij. Deze is geïntresseerd maar wil meer informatie, meer interviews voordat ze het boek gaan uitbrengen.

Uiteindelijk lukt het Skeeter om meerdere vrouwen te vinden die mee willen werken met het boek, waardoor het uitgebracht kan worden. Het boek verkoopt goed en ze besluit het geld wat ze ermee verdient heeft te verdelen onder iedereen die zo openhartig is geweest.

Mijn mening

Ik vind het een bijzondere film om te kijken, een echte film voor een movienight. Het laat heel duidelijk zien hoe mensen in die tijd gediscrimineerd werden en hoe de nieuwe generatie daarvoor probeerde op te komen. In de film merk je heel duidelijk het verdriet bij de Afro-Amerikaanse vrouwen en de onmacht bij Skeeter.

Uiteindelijk heeft Skeeter een geweldig boek neer weten te zetten en vanwege het feit dat ze de opbrengst ook nog eens deelt maakt haar voor mij een inspirerend persoon. Daarnaast beschikt de film over een goede dosis humor.

Heb jij The Help al eens gezien?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *