4 tips voor duurzame babyproducten

Als je zwanger bent dan gaat er een compleet nieuwe wereld voor je open qua producten. Vooral bij een eerste kindje lijkt het alsof je alles nodig hebt en kunnen de bedragen flink oplopen. Tegenwoordig denken we een beetje bewuster na dan vroeger en zijn we vooral op zoek naar duurzame babyproducten. In dit artikel deel ik graag een aantal tips met je.

Inhoudsopgave

Duurzame babyproducten: wat betekent dit eigenlijk?

Bij ‘duurzaam’ denken veel mensen vooral aan bepaalde materialen, maar duurzaam betekent naar mijn mening dat je vooral kijkt waar het anders kan zodat het beter is voor het milieu. En dat is heel breed. Ik houd graag het rijtje met de R-en in mijn achterhoofd voordat ik iets aanschaf of weg wil gooien:

  • Rethink (heb je dit product echt nodig?)
  • Refuse (heb je het niet echt nodig, weiger het dan. Denk bijvoorbeeld aan rietjes in je drinken op een terras)
  • Reduce (Verklein je afvalberg)
  • Reuse (hergebruik)
  • Repair (repareer)
  • Regift (maak er iemand anders blij mee)
  • Recycle (zorg dat het in de juiste afvalbakken terecht komt)

Eerlijk is eerlijk: het ging mij eerder meestal om het financiële stuk in plaats van om het duurzame stuk. Pas later ben ik me gaan beseffen wat ‘afval’ nu eigenlijk betekent voor het milieu en dat we eigenlijk meer dingen kunnen hergebruiken dan ik dacht.

Duurzame babykleding

Een baby groeit enorm hard, zeker het eerste jaar. Om de twee maanden wisselen ze van kledingmaat en omdat baby`s weinig anders doen dan liggen verslijt kleding vrijwel niet. Ik heb eigenlijk altijd tweedehands kleding gekocht of aangenomen van vrienden en familie. Ik keek dan wat ik leuk vond voor mijn eigen kind en dat hield ik. Wat ik niet leuk vond gaf ik door aan iemand anders. En zodra kleding niet meer past gaat het ook door naar een ander. Eens per half jaar kijk ik dan naar wat de kinderen wel nog nodig hadden en dat kochten we nieuw in de winkel.

Wasbare luiers

Een grote kostenpost voor veel ouders zijn de luiers. Gebruik je wegwerpluiers, dan gaat er met gemak een pak per week doorheen. Een duurzamer en goedkoper alternatief zijn dan natuurlijk de wasbare luiers. In aanschaf zijn ze natuurlijk duurder dan een wegwerpluier, maar op de lange termijn bespaar je heel veel geld.

Wil je gaan zwemmen met je kleintje dan is het handig wasbare zwemluiers voor baby’s te gebruiken. Deze absorberen niet zoals een luier dat wel doet, maar ze zijn vooral bedoeld om ontlasting op te vangen. En geloof me: als je gaat zwemmen met je kindje is een zwemluier echt onmisbaar!

Duurzame babyproducten in de babykamer

De grootste kostenpost is natuurlijk de babykamer en de inrichting daarvan. Je kunt dit zo gek maken als je zelf zou willen qua prijs. Mijn advies is om eens online te kijken of je een leuke tweedehands babykamer kunt vinden. Ook hier geldt weer: een baby doet eigenlijk vrij weinig op zijn kamertje dus de meubels slijten bijna niet. Koop je een mooie kamer tweedehands, dan kun je hem een paar jaar later voor bijna hetzelfde geld weer verkopen.

Ook de inrichting kun je grotendeels online vinden. Denk aan bepaalde kleuren of in een bepaald thema. Zo hadden wij een Winnie de Poeh thema en veel schilderijtjes, knuffels en beeldjes konden we prima tweedehands vinden.

Extra tip: Ook het huren van babyspullen is steeds meer in opkomst. Je betaalt dan een bepaald bedrag per maand en kunt dan een tijdje gebruik maken van bijvoorbeeld een wiegje of badje.

Voor welk babyspeelgoed kies je?

Als je op zoek bent naar duurzaam babyspeelgoed, kun je het beste kiezen voor houten speelgoed met het FSC keurmerk. Ook speelgoed van gerecycled materiaal of biologisch katoen past in het duurzame rijtje. Bovendien zijn er steeds meer grote speelgoedmerken die gaan werken met gerecycled pet plastic.

Ik hoop dat ik je een aantal fijne tips heb kunnen geven. Mocht je nog aanvullingen hebben dan lees ik dat graag in de reacties.

Dit artikel is ontstaan d.m.v. een samenwerking

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *