Duurzame cadeaus voor baby’s. Handige tips!

Gastblog door Mirjam. Aanstaande en jonge ouders worden vaak overladen met cadeaus. Hartstikke lief bedoeld natuurlijk en vaak ook heel erg fijn. Maar het is zonde als jouw cadeau ongebruikt in de kast belandt. Bovendien is het aan ons om de nieuwe generatie in een mooie en schone wereld achter te laten. Daarom deel ik hier een aantal handige tips voor praktische en mooie duurzame cadeaus voor baby’s.

Inhoudsopgave

Praktische kraamcadeaus

Binnenkort een babyshower in de planning? Of ga je op kraamvisite? Als je zeker wilt weten dat je met het perfecte cadeau aankomt, kun je het beste even de aanstaande of kersverse ouders vragen wat er nog op het wensenlijstje staat. Misschien komen ze rompers in een bepaalde maat tekort? Of kunnen ze hydrofiele doeken nog goed gebruiken? Dan kun jij voor hen op zoek gaan naar een mooi exemplaar.

Kies bij textiel het liefst voor stoffen die iets minder milieu belastend zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan linnen, Gots gecertificeerd biologisch katoen, bamboe of lyocell. Omdat deze materialen vaak iets meer kosten en daarom niet zo snel aangeschaft worden door ouders zelf, zijn dit de perfecte duurzame cadeaus’ voor baby’s.

Hebben de ouders al meerdere kinderen? Dan heb je kans dat ze al voldoende babyspullen in huis hebben. In dat geval zou je een cadeau voor de ouders kunnen meenemen. Een ervaring, zoals een tegoedbon voor een high tea, een pedicure of een massage, is duurzaam omdat je geen tastbare dingen geeft die uiteindelijk ooit weggegooid worden.

Iets lekkers meenemen zoals een zelfgebakken bananenbrood of vegetarische lasagne is ook altijd een goed idee. Of wat dacht je van het groene handboek voor jonge ouders. Ik schreef een review over De groene mama op mijn blog.

Tot slot een tip die niet mag ontbreken in het rijtje duurzame babyproducten: De wasbare zwemluier. Verkrijgbaar in de leukste prints en zo fijn om in huis te hebben. Wegwerp zwemluiers zijn eigenlijk ondingen en geven alleen maar afval. Een zwemluiertje dat je na gebruik even af kunt spoelen en daarna weer kunt gebruiken is velen malen beter voor het milieu.

Duurzaam speelgoed schenken

Vind je het toch leuker om een cadeau voor de baby zelf te geven? Dan zijn er genoeg duurzame cadeaus voor baby’s te bedenken.

Er is tegenwoordig heel veel duurzaam speelgoed voor de allerkleinsten verkrijgbaar. Speelgoed dat er ook nog eens mooi uitziet. Ik ben zelf bijvoorbeeld dol op houten speelgoed. Het is heel stevig en gaat daarom lang mee. Bovendien ziet het er vaak ook heel stylish uit en vind ik het niet erg als dat speelgoed nog door de woonkamer slingert.

Kies bij houten speelgoed het liefst voor speelgoed met een keurmerk. Ongeverfd hout of hout dat geverfd is met natuurlijke kleurstoffen is een veilige optie voor kindjes met doorkomende tandjes. De kleine kan hier rustig op knabbelen en knagen. Grimm’s heeft bijvoorbeeld mooie regenbogen en speelblokken. Dit merk staat bekend om zijn zogenaamde ‘open end’ speelgoed. Hiermee kan je kindje zijn of haar fantasie de vrije loop laten.

Ook een aanrader zijn de houten figuren van Holztiger. Ze maken de mooiste boerderijdieren, jungle dieren, maar ook huisjes en bomen. En voor de feestdagen kun je de bekende kerstfiguren cadeau doen. (Meer informatie over Holztiger vind je hier)

Het merk Plantoys maakt milieuvriendelijk geproduceerd speelgoed. Gemaakt van hout afkomstig van bomen die gebruikt werden voor de rubberplantage. Het bedrijf produceert zoveel mogelijk circulair en geeft daarmee helemaal het goede voorbeeld. De pastelkleurige collectie is perfect geschikt als duurzaam babyshower geschenk.

Natuurlijk is tijdloos speelgoed ook altijd een goede optie om cadeau te doen. Lego en Duplo blijft leuk en gaat eindeloos mee. Van generatie op generatie. Als je echt duurzaam wil zijn, kun je op zoek gaan naar tweedehands Lego. De bouwblokken kunnen in een waszak in de vaatwasser of de wasmachine, dus je krijgt het gemakkelijk schoon. Liever nieuw, maar wel ecologisch verantwoord? Kies dan voor Biobuddi. Dezelfde vorm blokken, maar dan gemaakt van biobased materialen.

Kijk voor meer duurzaam speelgoed ook eens op mijn blog.

Koop het liefst niet via onbetrouwbare websites als AliExpress en Wish. Deze webwinkels hoeven niet aan de strenge Europese voorschriften te voldoen en het komt regelmatig voor dat er onveilig speelgoed wordt geleverd. Dat wil je niet bij een kleintje!

Foto`s door Mirjam Hart

Symbolische cadeaus voor de babyshower

Als je op zoek bent naar cadeaus met een betekenis, zou je eens kunnen kijken naar symbolische geschenken. Dat zijn duurzame cadeaus die ongetwijfeld een onuitwisbare indruk achterlaten en vaak ook nog tegelijkertijd een goed doel steunen.

Zo heeft Return to Sender sinds kort in samenwerking met Stichting Mommaluv speciale babyshower pakketten te koop. Hiermee draag je bij een veilige start voor baby’s en hun moeders in Afrika. Koop bijvoorbeeld een hanger met beschermengel en geef daarbij een klamboe aan een moeder ver weg als geschenk. Deze klamboe beschermt de pasgeboren baby tegen malaria.

Een ander bijzonder baby cadeau is een geadopteerde boom. Je geeft dan niet een fysieke boom die in de tuin gezet kan worden, maar een boom die groeit in een groen beheerd bos. Vaak wordt er in die bossen aan duurzaam bosbeheer gedaan en aan een grote biodiversiteit gewerkt. Heel belangrijk om opwarming van de aarde tegen te gaan. Kijk maar eens bij Initiatieven als EcoTree of Trees For All.

Misschien weet je toevallig dat er een goed doel is waar de kersverse ouders zich aan verbonden voelen? Doe uit naam van de baby dan een donatie aan dat initiatief. Als je de ouders toch iets wilt overhandigen, kun je het bewijs van jouw donatie kunnen printen en in een fotolijstje cadeau geven.

Ik hoop dat je met deze lijst duurzame cadeaus voor baby’s voldoende inspiratie hebt opgedaan voor de eerstvolgende babyshower, gender reveal party of kraambezoek. Wat is het mooiste kraamgeschenk dat jij ooit hebt ontvangen?

Liefs,

Mirjam Hart (groene blogger van eengoedverhaal.nu)

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *