Vanaf welke leeftijd mag een kind alleen thuis blijven?

Zeker met een eerste kind vind ik dit soort dingen hartstikke lastig. Voor een tweede lijkt alles veel makkelijker te gaan. Ouders hebben het al een keertje meegemaakt, hebben gezien dat het eigenlijk best goed gegaan is bij de eerste en daarom mag de tweede vaak eerder alleen thuis blijven. Of lijkt dat maar zo? Vanaf welke leeftijd mag je kind alleen thuis blijven van jou? En hoe lang?

Vanaf welke leeftijd mag je kind alleen thuis blijven?

Ik denk dat dit een beetje afhangt van het kind. Het ene kind is met 8 al een stuk verstandiger dan een ander kind op zijn 10e. Onze oudste bleef wel eens een kwartiertje alleen thuis als ik een rondje met de hond liep en hij geen zin had om mee te gaan. Hij zal toen een jaar of 8 zijn geweest. De eerste keer vond ik dit doodeng natuurlijk, maar toen ik na 10 minuten thuis kwam en zag dat hij zich nog geen millimeter verschoven had op de bank was ik wel een beetje gerustgesteld.

Van tevoren hadden we wel afspraken gemaakt. Zo mocht hij van mij voor niemand de deur openmaken en moest hij de achterdeur op de dievenklem doen. Zo kon hij wel gewoon naar buiten in geval van nood. Je gaat er natuurlijk niet vanuit, maar toch. Ik vond het geen prettige gedachte als hij ‘opgesloten’ zat.

Inmiddels is hij 11 en blijft hij geregeld eventjes alleen thuis. Ik ga dan bijvoorbeeld met de jongste even een blokje om of een kleine boodschap doen of ik breng dochterlief even naar haar clubje. Alles bij elkaar is het hooguit een half uur. Mijn telefoonnummer hangt op de koelkast plus hij heeft inmiddels een mobiele telefoon waarmee hij mij kan bereiken.

Hoe lang mag een kind alleen thuis blijven?

Het is hier dus geen kwestie van ‘mogen’ of ‘niet mogen’. Hij blijft maximaal een half uurtje alleen thuis, langer heb ik eigenlijk nog nooit gedaan. Hij zou het best mogen want ik vind hem verstandig genoeg. Het ligt er wel aan waar ik naar toe ga. Stel dat ik een kopje thee zou gaan drinken bij een vriendin 2 straten verderop en hij wil echt niet mee dan mag hij van mij gerust een paar uurtjes alleen thuis blijven. Hij heeft een telefoon en ik ben gewoon om de hoek. Mocht er iets zijn dan ben ik in een paar tellen thuis.

Ik zou het niet durven om hem alleen thuis te laten als ik bijvoorbeeld bij mijn oma op visite zou gaan. Dat is toch echt een stukje rijden met de auto. Niet omdat ik hem niet vertrouw, meer omdat ik het een beetje eng vind. Iets met loslaten enzo. 😉

Uiteraard ligt het ook aan je kind. Hoe vindt hij/zij het om alleen thuis te blijven? Bespreek dit van tevoren en ben ook duidelijk in de tijd en wat je gaat doen. Spreek ook duidelijke regels af over het openen van de voordeur ( mag hij de voordeur openen? ) en voor het opnemen van de huistelefoon.

Wat zijn jullie afspraken omtrent alleen thuis blijven? En vanaf welke leeftijd vond jij het goed?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *