Vanaf welke leeftijd een mobiele telefoon?

Een paar jaar geleden ontstond hier thuis de discussie met onze ( toen ) 7-jarige zoon. De telefoon-discussie wel te verstaan. Een klasgenootje had een mobieltje, dus zoonlief vond dat hij er ook eentje moest hebben. “Je hebt toch een oude van ons?” probeerde ik nog. Ja, die had hij. Om mee te spelen. Maar hij kon er niet mee bellen en spelletjes spelen. En dat was dan toch eigenlijk wel weer de bedoeling. Want dat kon klasgenootje ook. Ik vond hem te jong, maar de vraag liet ons de afgelopen jaren niet los. Vanaf welke leeftijd is een mobiele telefoon voor je kind een goed idee?

Inhoudsopgave

Wat doe je ermee?

Ik bedoel: Mijn kind zit op de basisschool. Wat moet je dan in vredesnaam met een mobiele telefoon? Ik bracht en haalde hem van en naar zijn speel-afspraakjes en clubjes. Nee, 7 was echt te jong voor zo`n ding. Toen familieleden opperden dat ze hem er wel eentje voor zijn achtste verjaardag konden kopen werd ik zelfs een beetje geïrriteerd. Wat is er mis met een doosje Lego?

Daarnaast ontstond een andere discussie. Als we al overstag zouden gaan, kozen we dan voor een pre-paid of een sim-only abonnement? Een abonnement is natuurlijk wel wat voordeliger, maar met een pre-paid kun je het toch wat meer in de gaten houden qua kosten. Hij zou de eerste niet zijn die voor honderden euro`s op zijn factuur heeft staan omdat hij net met iets op internet bezig was in het parkje.

Lees ook: Vanaf welke leeftijd mag je kind alleen thuis blijven?

We namen een beslissing

De afgelopen jaren kwam de vraag toch wel geregeld voorbij. Ik denk dat we zeker eens per week de vraag kregen waarom hij nou geen mobieltje mocht. Ik was duidelijk in mijn antwoorden. Wat moet je ermee? Waar heb je hem voor nodig? Wie gaat dat betalen? Steeds kreeg ik hetzelfde antwoord: “Geen idee” Dan ben ik er dus al snel klaar mee. Kom met een zinnig antwoord en dan kunnen we het erover hebben.

En toen kwam meneertje dus ineens onverwacht in het ziekenhuis terecht met een acute blindedarmontsteking. Shit voor hem natuurlijk, maar dat zorgde toch ook wel voor wat problemen thuis. Waar we eerder dag en nacht bij hem konden zijn als hij in het ziekenhuis moest verblijven, ging dat nu wat lastiger. Manlief moest werken en kon geen hele dagen vrij krijgen. Bovendien hadden we nog 2 kinderen, waaronder een pasgeboren baby. Probeer die maar eens rustig te houden in een ziekenhuis.

Lees ook onze review over de Solar Powerbank van de Action

Toch wel fijn zo`n mobieltje

We besloten een mobieltje te kopen. Omdat we het er al regelmatig over hadden gehad, wisten we wat we wilden. Geen poespas, gewoon pre-paid en hij moest er mee kunnen appen en wat spelletjes op kunnen zetten. Easy-peasy. Manlief bleef in het ziekenhuis overnachten, dochterlief sliep bij oma en ik kon naar het ziekenhuis zodra ik klaar was met het verzorgen van onze baby. Ook oma kwam gezellig bij zoonlief op visite voor de nodige uurtjes en zo gebeurde het dat hij in de ochtend 1 a 2 uurtjes alleen was en in de avond 1 a 2 uurtjes alleen was.

En dan is zo`n mobieltje geweldig. Even bellen om te laten weten dat baby-boy en ik thuis waren gekomen en dat papa over een uurtje in het ziekenhuis zou zijn. Papa kon bellen dat hij onderweg was en over een kwartiertje bij hem was. Of hij nog iets wilde hebben? Maar zo`n mobieltje was ook handig voor andere dingen. Momenten waarop je iets wilde zeggen, maar het eigenlijk niet hardop durfde te zeggen. Zo viel hij bijna flauw met naar de wc gaan. Op de vraag van de zuster of het ging, knikte hij stoer: “Ja” maar een paar minuten later kreeg ik een appje van hem. “Dat was even schrikken hé mama?” Ja, toch wel fijn zo`n mobieltje…

Hebben jouw kinderen een mobieltje? Of vanaf welke leeftijd zou je een mobiele telefoon toestaan? Ik lees het graag in de reacties hier beneden.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *