Wat kost zwemles?

Ik denk dat elke 5-jarige verplicht op zwemles moet van de ouders. Althans, dat is hier zo. Na het behalen van het felbegeerde diploma mogen ze dan zelf een sport uitzoeken. Maar hoe lang zijn kinderen nu eigenlijk bezig voordat ze dat zwemdiploma vast kunnen houden? En niet geheel onbelangrijk: wat kost zwemles nou eigenlijk?

Inhoudsopgave

Wat moet je kunnen voor zwemdiploma A, B en C?

Kinderen kunnen verschillende diploma`s halen. Diploma A is voor zowat alle ouders een must. Diploma B is niet echt een must, maar zoveel langer hoef je daar niet voor te zwemmen. Vaak kost het maar een paar lessen extra. De meeste kinderen gaan dus voor A en B. Sommige kinderen beleven zoveel plezier in het zwemmen dat ze doorgaan voor C om vervolgens reddingszwemmen te gaan doen.

Heb je alledrie de zwemdiploma`s op zak dan voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Per diploma moet je verschillende vaardigheden beheersen. Denk aan afstanden zwemmen, watertrappelen, borstcrawl, rugcrawl, de gewone schoolslag maar ook onder water zwemmen, door een gat zwemmen en met kleding aan zwemmen.

Wil je weten welke vaardigheden je precies moet beheersen per diploma? Kijk dan even op deze site.

Zwemcertificaten

Ook kinderen met een beperking kunnen op zwemles. Het kan wel zijn dat ze bepaalde vaardigheden niet kunnen halen. Ze kunnen dan een zwemcertificaat krijgen. Op het certificaat wordt aangevinkt welke onderdelen je kind wel heeft gehaald.

Wat kost zwemles nu eigenlijk alles bij elkaar?

Wat het diploma nou in totaliteit kost is per kind en per zwemvereniging verschillend. Omdat we bij onze zoon een beetje het idee hadden dat hij niet de allersnelste zou zijn ( ook vanwege zijn lichamelijke beperking ), kozen we voor een All-In pakket. De kosten hiervan waren €900 voor het A en B diploma, ongeacht hoelang hij erover zou doen. Veel geld, maar in zijn geval zouden we vast geld uitsparen. We hoefden het geld niet in 1 keer op tafel te leggen. We betaalden €150 per kwartaal gedurende anderhalf jaar. Dit was in 2011.

Onze dochter ging een aantal jaar later op zwemles bij een andere zwemvereniging. Voor haar kochten we een 10-ritten kaart waar we €50 per keer voor betaalden. Was de kaart op, dan kon je een nieuwe kopen. We moest voor haar wel apart het inschrijfgeld en diplomageld betalen.

Onze jongste ging in 2022 voor het eerst naar de zwemles. De zwemvereniging waar onze dochter had gezeten was inmiddels erg duur geworden. Daar moesten we €50 per maand betalen voor 4 lessen. Omgerekend dus €12,50 per les. We besloten voor onze jongste dan ook op zoek te gaan naar een andere zwemvereniging. We betaalden voor hem €78 voor een 10-ritten kaart. Ook hier moesten we apart inschrijfgeld (€9) betalen en moeten we straks apart betalen voor het diploma.

Wat kost zwemles nu in totaal? Dat is dus echt verschillend per kind. Gemiddeld moet je toch wel rekening houden met een €1000 verdeeld over anderhalf tot misschien wel drie jaar.

Lees ook ons artikel over de Ockyz Sweakers

All-in pakket of losse zwemlessen?

We dachten veel geld uit te sparen met het all-in pakket en hielden er rekening mee dat we jarenlang wekelijks in het zwembad zouden zitten. Niets was minder waas. Meneer zwom netjes zijn baantjes en behaalde zijn A diploma en B certificaat in zo`n anderhalf jaar met slechts 1 keer per week zwemmen. We zouden dus stukken goedkoper zijn uit geweest als we ervoor gekozen hadden om gewoon de zwemlessen te betalen.

Wat wel even een bittere pil was: Hij had het totaal niet naar zijn zin op de zwemlessen, de zwemjuf was net een sergeant uit het leger, vooral tegen het einde. Van een andere zwemleraar hoorden we dat de kinderen zo snel mogelijk moesten afzwemmen want dat leverde het meeste geld op. Dat liet me wel twijfelen en ik vroeg een kennis ( ook een zwemlerares ) of ze wilde kijken of onze zoon zijn diploma wel waardig was. Dat was gelukkig wel het geval. Hij beheerste alle vaardigheden.

Dochterlief was een ander verhaal. Van haar hadden we juist verwacht dat ze ontzettend snel zou afzwemmen en we besloten dan ook dat ze het prima zou doen op een andere zwemvereniging waar je 10-ritten-kaarten kon kopen. Zo betaalde je echt per zwemles. Zo`n kaart kost ongeveer €50. In totaal heeft ze er ruim 20  kaarten in een dikke 2,5 jaar doorheen gejaagd voordat ze haar A-diploma had. Daarnaast moesten we ook nog een bedrag betalen voordat ze kon afzwemmen. We zouden dus een stuk goedkoper uit zijn geweest als we voor haar een All-In pakket hadden genomen. Overigens was ze helemaal klaar met die zwemlessen en wilde ze niet meer op voor B.

Tips voor zwemlessen

Waar kun je op letten als je een zwemvereniging gaat uitzoeken?

  • Kies niet klakkeloos degene die het dichtste bij zit.
  • Hou er rekening mee dat er wel wat wachttijd op kan zitten als je op een bepaalde dag zou willen. Het kan zomaar zijn dat er een wachtlijst van enkele maanden is. Schrijf je kind dus op tijd in!
  • Facebook is een snel medium: stel eens de vraag waar jouw facebook-vrienden de kinderen op zwemles hebben, wat kost zwemles voor hun en of ze tevreden zijn over de zwemleraren. Een beetje ‘shoppen’ loont ook bij de zwemlessen. Het kan je zomaar honderden euro`s schelen.

Heb jij nog tips voor de zwemlessen?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *