10 tips: hoe kun je geld besparen op je vakanties?

Als ik zoek op internet schrik ik af en toe van de prijzen die ik voorbij zie komen voor een gezinsvakantie. Dat zou toch eigenlijk helemaal niet zo duur hoeven te zijn? Ik besloot daarom om op zoek te gaan naar een aantal leuke bespaartips zodat je toch relatief goedkoop op vakantie kunt gaan. Mocht je zelf nog leuke, aanvullende tips hebben deel ze dan vooral in de reacties!

Inhoudsopgave

Goedkoop op vakantie: waar ga je naar toe?

De ene persoon vindt het heerlijk om uren te surfen op het internet, zoekende naar de leukste hotels tegen de beste prijzen. En dan heb je de personen zoals mij. De personen die graag weg willen, maar er een bloedhekel aan hebben om te surfen op dat internet zoekende naar de leukste bestemming. Zeker als je ook nog eens een bepaald budget in je hoofd hebt wat je maximaal wil (of kunt) uitgeven. Wil je wat kunnen besparen op je vakantie? Kijk dan tussen de onderstaande 10 tips, wie weet zit er een leuke tip voor je bij. Sparen voor vakanties gaat prima met behulp van 1 van deze spaarchallenges.

Boek op tijd, ga voor vroegboekkortingen!

Of je nu in Nederland of daarbuiten op vakantie gaat. Of je nu kiest voor een luxe hotel of een leuke camping. Hoe vroeger je boekt, hoe hoger de kortingen zeggen ze wel eens. Vaak gelden de kortingen als je meer dan 6 maanden van tevoren boekt. Een iets lagere korting krijg je als je tussen de 4 en 6 maanden van tevoren boekt. Boek je 4 maanden of korter van tevoren? Dan betaal je de hoofdprijs. Weet je dus waar je naar toe wilt, dan kijk zeker even of het zich loont om ver van tevoren te boeken.

Laat je verrassen, kies voor een last minute!

Kijk, dit past beter bij mij. 😉 Ik boek meestal een last minute. Dat heeft te maken met verschillende factoren:

  • Ons budget. Ik zou het erg rot vinden als ik een vakantie ver weg zou boeken en dat dan de auto ineens een maand of 2 voor de vakantie kapot zou gaan. Gaat natuurlijk nergens over, ik weet uit ervaring dat die auto ook kapot kan gaan op weg naar de vakantiebestemming.
  • Het weer. Eigenlijk gaan we altijd in Nederland op vakantie. En in Nederland weet je nooit wat het weer gaat doen. Met 40 graden ergens in een tentje zitten is niet zo mijn ding. Maar met 15 graden en veel regen ook niet. Ik wacht dus meestal af, check de 14-daagse op Buienradar en beslis dan wat we doen.
  • Last minute kan lekker goedkoop zijn. Zo ben ik al vaak voor €25 een midweek weggeweest buiten de schoolvakanties. Maar ook in de schoolvakanties heb ik voor zo`n €200 een week in een caravan gezeten. Je hebt weinig keuze maar het kan je dus wel op de leukste plekken brengen.

Boek een vakantie via Vakantieveilingen

Toen de kinderen nog klein waren keek ik veel op de website van Vakantieveilingen. Vooral toen ze nog niet leerplichtig waren gingen we vaker een paar dagen voor weinig geld weg. Je kunt hier bieden op vakanties maar ook op uitjes en producten. Het bieden start vanaf €0 en je kunt zelf aangeven hoe hoog je volgende bod is. Zeker als je een tent of camper hebt, kun je hier voor heel weinig geld een staanplaats op een leuke camping krijgen.

Goedkoop op vakantie? Doe aan huizenruil!

Ken je de film The Holiday met Cameron Diaz en Kate Winslet? In deze film ruilen 2 vrouwen van huis gedurende 2 weken. De ene dame vliegt naar Amerika, de andere naar Engeland. Het lijkt allemaal een sprookje, maar het kan dus echt. Zo kun je van huis ruilen met een familielid of oppassen op huisdieren als ze op vakantie zijn. Mijn broertje bijvoorbeeld woont vlakbij Valkenburg en als hij en zijn gezin op vakantie zijn, vragen ze altijd vrienden of familie om in hun huis te komen. Enerzijds om op de honden en de kat te passen, anderzijds om een aanspreekpunt te hebben voor de gasten die het vakantiehuis van hun huren. Echt een straf is het niet om een paar dagen of paar weken in hun huis door te brengen. Ze hebben een fantastisch grote tuin met speeltoestellen en een groot zwembad waar de kinderen zich uren kunnen vermaken.

Mocht je geen familieleden hebben die met je van huis willen ruilen of die een oppas zoeken? Op internet zijn verschillende websites (zoals deze) die bemiddelen tussen mensen die hun huis willen ruilen. Vaak betaal je dan wel een bijdrage voor het gebruik van het platform. Op Facebook kun je verschillende groepen vinden met mensen die interesse hebben in huizenruil of een oppas zoeken voor hun huisdieren als ze zelf op vakantie zijn. Zoek in de zoekbalk even op ‘huizenruil’ en er komen verschillende groepen naar boven.

Kamperen in de natuur

Op de website van Natuurkampeerterreinen kun je een overzicht vinden van allemaal kampeerterreinen in Nederland die zich midden in de natuur bevinden. Vaak zijn ze kleinschalig en vind je er weinig tot geen speeltuintjes voor de kinderen. Je kunt er redelijk low budget een plekje huren voor je tent of caravan. Denk aan prijzen van zo`n 6 tot 8 euro per nacht. Daarnaast betaal je ook een bijdrage per persoon. Zeker als je alleen of met tweeën reist is dit een leuke manier om goedkoop op vakantie te gaan.

Een staanplaats op een camping

Ben je juist wel op zoek naar de campingfaciliteiten zoals een zwembad, speeltuin en supermarktje? Dan kun je er, mits je in het bezit bent van een tent, caravan of camper, ook voor kiezen om een staanplaats te reserveren op een grotere camping. Je bent dan gemiddeld tussen de €200 en €400 per week kwijt in het hoogseizoen. Uiteraard zou je hiervoor dus ook nog op vakantieveilingen kunnen kijken.

De trekkershut

Heb je geen eigen kampeermiddel maar wil je wel 1 nachtje ergens overnachten? Dan kun je gebruik maken van een trekkershut. Op vele campings zijn deze te vinden, vaak vooraan bij de receptie. Ik weet nog dat ik vroeger vaak met mijn oma op de camping logeerde en dat er 2 hutjes waren waar je dus voor 1 nachtje gebruik van kon maken. Heel basic: je had een bed in een huisje. Koken kon er niet en douchen/naar de wc gaan moest je in de gezamenlijke gebouwen.

Slapen in een wigwam

Op een bijzondere plek overnachten met kinderen is natuurlijk altijd leuk. Zo hebben wij eerder al eens gelogeerd in een Drakenei, maar ook in een Wigwam. Het Drakenei bevatte echt alleen maar een bed. In de Wigwam konden we een eenvoudige maaltijd bereiden en er waren stoelen met een tafel. Verder was er een douche/wc ruimte voor jouw gezin buiten de tent. Vooral kinderen vinden dit soort dingen helemaal geweldig. Voor een midweek waren we hier ongeveer 250 euro voor kwijt.

Goedkoop op vakantie in een hostal

Ook in Nederland heb je hostals. De prijs hiervan verbaasde me nogal. Ik had gedacht dat ze een stuk goedkoper zouden zijn, aangezien het vrij basic is, maar de prijzen voor een gezin van 4 liggen nog tussen de 1000 en 1500 euro voor een week. Voor minder zit je dus in een wigwam, inclusief entree tot een pretpark.

Ga op wandelvakantie of fietsvakantie!

Nederland is een prachtig land. Als het droog is helemaal. 😉 Er zijn mooie wandelpaden en fietspaden aangelegd en er zijn fantastische, meerdaagse routes die je kunt afleggen. Zoals het Pieterpad of het Fietserpad waarbij je van Pieterburen in het noorden van Nederland naar de Sint Pietersberg bij Maastricht gaat. Wil je onderweg ergens blijven overnachten, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je dus kiezen voor de trekkershutten, een Bed and Breakfast onderweg of je kiest voor de Vrienden op de Fiets. Bij deze stichting zitten particulieren aangesloten die hun huis openstellen voor wandelaars of fietsers. Je kunt dan voor €22,50 per persoon bij deze mensen een nachtje slapen. Een leuke manier om ook mensen te leren kennen, maar het is dus ook een vrij goedkope vorm van overnachten.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *