ADHD en medicatie

Ik ben niet echt een persoon van stempeltjes geven of mensen in een bepaald hokje zetten. Toch is het in sommige gevallen wel handig omdat je dan de hulp en ondersteuning kunt krijgen die je nodig hebt om te kunnen groeien als persoon zijnde. ADHD is 1 van die stempeltjes. Inmiddels ben ik de trotse bezitter van het stempeltje ADHD en eigenlijk gaf het me vooral heel veel rust, herkenning en eindelijk vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Er was een reden waarom ik vast liep op de middelbare school, ik was niet lui of ongemotiveerd. Ik was een ADHD-er en die hebben nu eenmaal iets meer begeleiding en ondersteuning nodig om te kunnen functioneren in de hedendaagse maatschappij.

Inhoudsopgave

Hulp bij ADHD

Even een kleine disclaimer: Ik ga niemand veroordelen en wens zelf ook niet veroordeeld te worden voor mijn keuzes! Iedere persoon/ouder handelt in het belang van zichzelf/hun eigen kind en maakt keuzes die op dat moment goed voelen.

Nadat ik de diagnose ADHD heb gekregen kreeg ik van de psycholoog direct te horen dat ik aan de medicatie mocht. Ik had er van tevoren al goed over nagedacht. Medicatie gaf mij geen goed gevoel. Ik wilde graag eerst proberen of er andere oplossingen waren. Een andere mogelijkheid was om meer inzicht te krijgen in ADHD en wat dat voor mij specifiek betekende. Waar had ik bijvoorbeeld moeite mee? Zo kon ik tips en handvatten krijgen.

ADHD medicatie soorten

Er zijn verschillende soorten ADHD-medicatie. De psychiater kijkt samen met jou welke soort medicatie het beste is voor jou (of je kind, mocht de diagnose ADHD bij je kind gesteld zijn) Samen bepaal je dan wanneer je ermee begint en op welke momenten je de medicatie inneemt of aan je kind geeft. In het begin is het even aftasten. Welke medicatie en welke dosering werken het beste?

Ik vond het vreemd dat deze pillen niet op vaste momenten gegeven hoefden te worden. Mijn zoon slikt namelijk medicijnen voor zijn blaas en die moeten echt dagelijks rond hetzelfde tijdstip ingenomen worden. Het is niet de bedoeling dat er een moment overgeslagen wordt.

Bij ADHD medicatie is dat dus anders. Omdat het kortwerkende medicatie is, kun je het geven op momenten dat het nodig is. Zo krijgen kinderen bijvoorbeeld alleen in de ochtenden op schooldagen medicatie omdat ze zich dan optimaal moeten kunnen concentreren. In de middagen, weekenden en vakanties krijgen ze niks. Ook zijn er kinderen die zelf aangeven toch de medicatie op vrije dagen te willen omdat dan ‘de storm in het hoofd’ minder is. Bespreek dit allemaal met je psychiater en ga niet zelf lopen testen en/of uitproberen!

Maar goed. Dat hele medicatie-idee zat ons dus niet lekker. Ik dacht echt dat ik er als een zombie bij zou lopen als ik een pilletje zou krijgen, maar volgens andere ADHD-ers was dit niet het geval. Ze zagen het juist als de oplossing om goed te kunnen functioneren.

Natuurlijke medicatie tegen ADHD

Dan is er nog de natuurlijke medicatie tegen ADHD. LTO3. Dit is een 100% natuurlijk supplement afkomstig uit Canada. Tegenwoordig zijn veel meer ouders op zoek naar een alternatief middel tegen ADHD omdat ze hun kinderen liever geen Ritalin of Concerta geven.

In LTO3 zit

  • L-Theanine,
  • viskuitextract ( sementis )
  • blauw glidkruid

L-Theanine is een aminozuur en komt ook voor in theeblaadjes. Het zou een ontspannende werking hebben. In Sementis zitten veel Omega-3 vetzuren. Het is een aftreksel van wilde haringkuit uit de Altlantische oceaan. Dit zou zorgen voor een vermindering van vermoeidheid. Het bovengrondse gedeelte van de plant Glidkruid wordt gebruikt voor de LTO3. Dit zou zorgen voor minder stress en angsten.

LTO3 worden geleverd in capsules waar poeder in zit. Afhankelijk van je gewicht slik je 2 tot 3 capsules per dag. LTO3 is inmiddels verkrijgbaar in Nederland op verschillende plaatsen. Let er wel op dat je de juiste samenstelling koopt. Er zijn blijkbaar ook capsules te koop die weinig tot niet helpen. Qua prijs zit je om en nabij de €30 voor 90 capsules. Het is dus niet heel goedkoop.

Meer en uitgebreide informatie over LTO3 vind je hier.

adhd medicatie op reis

Geen medicatie bij ADHD

Ook dat is een optie. Bij de psycholoog kun je tips en tricks krijgen die je helpen met je problematiek. Wat zijn bijvoorbeeld dingen waar je tegenaan loopt? Heb je moeite met spullen weggooien? Kies er dan voor om dagelijks 1 ding weg te gooien. Zie je als een berg op tegen het opruimen van die kast? Het hoeft niet in 1 keer. Vergeet je vaak je afspraken? Een agenda-app in je telefoon en een kalender tegen de muur doen wonderen. Krijg je niks af? Maak to-do lijstjes en deel ze in, in categorieën: wat moet vandaag, deze week en ooit een keer.

ADHD zonder medicatie kan wel maar het is niet direct datgene waar mensen aan denken. Het ligt er ook aan hoe je functioneert. Gaat alles je eigenlijk wel prima af? Of loop je echt gigantisch vast ook al heb je vele tips gekregen. Bespreek het goed met je psycholoog, het thuisfront, familieleden en vrienden. Ook op Facebook zijn een aantal besloten groepen waar je veel informatie, steun en herkenning kunt vinden.

ADHD medicatie mee op reis

Hier moet je dus even mee oppassen. Ritalin bijvoorbeeld valt onder de Nederlandse Opiumwet. Medicijnen die onder deze wet vallen mag je niet zomaar mee naar het buitenland nemen. Je hebt mogelijk een verklaring nodig hiervoor. Wil je meer informatie over het reizen naar het buitenland met je ADHD-medicatie? Raadpleeg dan zeker je apotheker of bekijk hier de uitgebreide informatie.

Hoe denk jij over ADHD medicatie?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *