Bye bye hoorapparaat!

Het is niet altijd kommer en kwel in ons ziekenhuis-bestaan. Soms komt er nieuws wat je eigenlijk niet verwacht had en gaan de dingen eens een keer zonder slag of stoot. Afgelopen week kregen we te horen dat Damiën zijn hoorapparaat mocht opbergen in zijn nachtkastje. Ik zag zijn ogen glunderen. Bye bye hoorapparaat! Blij dat ik van je af ben. Hoe dit kan, leg ik je uit in deze blog.

Inhoudsopgave

Hoorapparaat of operatie?

Damiën heeft een jaar of 4 geleden de vraag gekregen of hij een hoorapparaat wilde of toch liever een operatie. Omdat hij vlak daarvoor een rugoperatie had gehad, was zijn beslissing vrij eenvoudig: hij wilde een hoorapparaat. Een operatie vond hij op dat moment niks.

Vorig jaar veranderde hij echter van gedachten. Hij was zijn hoorapparaat een beetje beu en deed hem liever niet in dan wel. Ik begreep het ergens wel. Hij begon langzaamaan te puberen en dan wil je gewoon net zo zijn als de rest van de klas. Hij besloot dat hij onderzoeken wilde laten doen. Waar zat het gehoorverlies en wat betekende dit voor hem? Zou een operatie mogelijk zijn zodat zijn gehoor beter zou worden en hij dan van het hoorapparaat af zou kunnen komen?

Gecombineerd gehoorverlies

Het was al duidelijk dat hij een gecombineerd gehoorverlies had. Dit betekende dat een deel van het verlies in het slakkenhuis zat en een deel in de gehoorbeentjes. Dat laatste zou te opereren zijn waardoor zijn gehoor gedeeltelijk vooruit zou kunnen gaan. Helemaal perfect horen zou hij nooit kunnen, dat was iets waar hij rekening mee moest houden.

Hij kreeg verschillende gehoortesten in Maastricht, waar hij nu onder behandeling was van een otoloog. Ook kreeg hij een MRI-scan en een CT-scan maar daar waren geen rare dingen op te zien. Toen we weer op controle moesten komen bij de otoloog kwam ze met een verrassend antwoord.

Heb ik een hoorapparaat nodig?

De afgelopen jaren zijn verschillende gehoortesten uitgevoerd door een audioloog, jaarlijks moesten we op controle. Bij de laatste test bleek dat Damiën zijn gehoorverlies verergerd was: 30% verlies aan de ene kant, 38% aan de andere kant. Geen groot verschil met de vorige meting, maar toch een verschil en dat baarde me zorgen. Zal hij achteruit blijven gaan?

Nu werd een gehoortest door een audioloog in het AZM uitgevoerd. Op een andere manier en dat was natuurlijk wel weer even interessant. De uitslag besprak de otoloog met ons en de zenuwen waren er wel. Damiën was zeker van zijn zaak: als ik geopereerd kan worden en van mijn hoorapparaat kan afkomen, dan doe ik dat! Ik kon alleen maar respect hebben voor zijn weloverwogen beslissing, maar ik zat er wel een beetje mee. Een operatie blijft een operatie natuurlijk.

Vernauwde gehoorgang

De otoloog vertelde ons dat de andere manier van meten een andere uitslag had gegeven. Damiën heeft een vernauwde gehoorgang en doordat hij met een hoofdtelefoon de piepjes tijdens de gehoortest te horen kreeg, kreeg hij niet alles even goed mee. Met dopjes in de oren kon zijn werkelijke gehoorverlies in beeld worden gebracht: Aan de ene kant 17% en aan de andere kant 30%. Even voor de informatie: een hoorapparaat krijg je normaal gesproken pas als je 35% gehoorverlies hebt. Als dit uit de eerste metingen was gebleken, had Damiën nooit een hoorapparaat gekregen.

Afgelopen week waren we weer bij de audioloog om het hoorapparaat opnieuw in te stellen. Ook kreeg hij testen: hoe hoor je met hoorapparaat en hoe hoor je zonder hoorapparaat. Wat bleek: zonder hoorapparaat hoorde hij meer woordjes goed dan met hoorapparaat. “Leg maar lekker in de kast, dat hoorapparaat van je.” was het advies. De ogen van Damiën straalden.

Een verminderd gehoor

Is het zo simpel? Nou, niet helemaal natuurlijk. Damiën hoort wel degelijk slechter dan zijn mede-leerlingen. Hij heeft immers een verlies van 17% en van 30% en dat moet in de gaten gehouden worden. Over 2 jaar krijgen we een oproep voor een nieuwe meting. Het advies was om tot die tijd vooraan in de klas te gaan zitten zodat hij de leerkracht goed zou horen. Ook moet hij wat mondiger worden: bepaalde letters haalt hij door elkaar of verstaat hij niet. Hij moet dus durven vragen wat iemand nou precies gezegd heeft.

Al met al is het positief. Meneer is van zijn hoorapparaat af en dat is wat zijn wens was. Ik ben al lang blij dat er geen operatie aan te pas hoefde te komen.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *