De uitslagen van de scans

De afgelopen periode zijn we een aantal keer naar het ziekenhuis in Maastricht geweest. We hadden gesprekken met de otoloog en Damiën moest in de CT-scan en de MRI-scan vanwege zijn gehoor. Onlangs kregen we de uitslagen van de scans en een advies van de otoloog.

Een verminderd gehoor

Een kleine 4 jaar geleden kwamen we erachter dat Damiën een verminderd gehoor had. In eerste instantie dachten we: “Dat kan er ook nog wel bij.” maar dat maakte al snel plaats voor “Blij dat we er iets aan kunnen doen.” Hij koos destijds zelf voor een hoorapparaat en draagt het inmiddels ook al een kleine 4 jaar. Niet met plezier overigens. Als het aan hem ligt is hij dat ding liever kwijt dan rijk. Hoe anders is het bij de dochter van een vriendin van mij? Ze draagt haar hoorapparaat met plezier en geeft zelf aan beter te kunnen horen. Zou het dan toch een beetje aan de puberteit liggen en niet anders willen zijn?

Damiën is 12 en heeft een eigen stem in zijn behandelingen. Wij (ouders en artsen) vertellen hem de voors en tegens van onderzoeken en behandelingen en helpen hem een keuze te maken. Hij heeft zelf besloten dat hij onderzoeken wilde voor zijn gehoor en daarom hebben we deze dus ook aangevraagd.

Uitslagen van scans

Inmiddels zijn de uitslagen van de scans binnen. Zijn slakkenhuis is goed aangelegd. Aan de ene kant heeft hij een gehoorverlies wat te maken heeft met dat slakkenhuis (niet operabel) en aan de andere kant heeft hij een gecombineerd gehoorverlies (slakkenhuis en gehoorbeentjes, deels operabel, mocht hij dat willen)

Voordat we de otoloog weer bezochten werd er nog een hoortest afgenomen. Deze keer op een andere manier dan we de vorige keren hebben gehad. Normaal gesproken werd er een hoofdtelefoon op Damiën zijn hoofd gezet, deze keer werd besloten om oordopjes te gebruiken. De reden waarom? Blijkbaar heeft Damiën vernauwde gehoorgangen. Als je een hoofdtelefoon gebruikt sluit je die nog meer af waardoor je slechter uit een hoortest komt.

Beter gehoor dan verwacht

Nu hij getest is met oordopjes in zijn oren is gebleken dat hij beter hoort dan eerder uit testen is gebleken. Hij hoort evengoed nog slechter dan zijn klasgenoten en qua aanpak/aanspreken veranderd er dus niks. Maar omdat zijn hoortoestel dus op een verkeerde wijze is ingesteld vervormd het geluid en is het niet prettig om het hoortoestel te dragen. Dat verklaard een heleboel!

We krijgen nu dus een oproep om zijn hoortoestel opnieuw in te stellen. Eens kijken of Damiën het dan wel prettig vindt om het hoortoestel te dragen. We houden je op de hoogte. 😉

2 antwoorden op “De uitslagen van de scans”

    1. Dat hoop ik ook. Je merkt namelijk echt wanneer hij zijn hoorapparaat niet in heeft: ik moet harder praten, hij gaat harder praten, tv staat harder en ga zo maar door…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.